Team Mijnzzp

Btw boete voorkomen

Het doen van de btw-aangifte maakt onderdeel uit van de administratieve verplichtingen die je als ondernemer hebt. Daarbij is het belangrijk om de aangifte op tijd te doen en de afdracht tijdig te betalen. Doe je dat niet, dan krijg je mogelijk te maken met een boete als gevolg van verzuim. Er zijn twee vormen van verzuim te onderscheiden, namelijk betaalverzuim en aangifteverzuim.

Inhoudsopgave
Aangifteverzuim: te late btw-aangifte
Betaalverzuim: te laat met btw-afdracht betalen
3% boete

Aangifteverzuim: te late btw-aangifte

Je hebt als ondernemer ruim de tijd om de btw-aangifte doen over het voorgaande kwartaal te doen. De uiterste aangiftetermijn is namelijk de laatste dag van de eerste maand volgend op het kwartaal. De aangifte voor het vierde kwartaal van 2023 dient bijvoorbeeld uiterlijk gedaan te zijn op 31 januari 2024. De Belastingdienst is overigens nog wel coulant, want na de uiterste aangiftedatum is er nog een uiterste termijn van toepassing. Je hebt dan nog maximaal zeven dagen de tijd om de btw-aangifte te doen. Er is dan wel sprake van aangifteverzuim, maar er volgt geen boete. Komt de aangifte daarna pas binnen, dan legt de Belastingdienst je een boete op van 68 euro.

Betaalverzuim: te laat met btw-afdracht betalen

De uiterste aangiftedatum is gelijk aan de uiterste betaaldatum om de btw-afdracht te voldoen. Ook hierop is er overigens een coulancetermijn van toepassing, waarbij je geen boete krijgt als je een paar dagen te laat bent. De coulancetermijn bij betaalverzuim is eveneens zeven dagen. Overigens krijg je wel een boete als je binnen deze periode betaalt, maar de vorige btw-afdracht ook niet op tijd betaald is.

3% boete

Het boetebedrag bedraagt dan 3% van de afdracht die te laat is binnengekomen. Hier zijn minimale (50 euro) en maximale bedragen (5.514 euro) op van toepassing. Deze boete is ook van toepassing als de betaling na afloop van de coulancetermijn binnenkomt bij de Belastingdienst. Mocht je te weinig hebben betaald dan volgt er een naheffingsaanslag. Verder is het mogelijk dat de Belastingdienst een hogere verzuimboete in rekening brengt. Dit is van toepassing indien er zich een uitzonderlijke situatie voordoet. Bijvoorbeeld als je iedere btw-aangifte te laat indient of standaard te laat betaalt.

Mijnzzp.nl