Team Mijnzzp

Administratieve verplichtingen

Het is voor elke ondernemer verplicht om een administratie bij te houden. Heb je als zzp'er een bedrijf dan is het vastleggen en beheren van de administratie niet alleen verplicht, maar ook handig. De cijfers geven namelijk inzicht in hoe je bedrijf er financieel voor staat. De administratie in je online boekhoudprogramma is wat dat betreft te gebruiken als informatie om richting aan te geven. Dit voorkomt financiële problemen en draagt bij aan een gezonde groei van je bedrijf. Je ontdekt hier welke gegevens je allemaal bij moet houden in je administratie.

Gegevens over je bedrijf

Er zijn allerlei gegevens over je bedrijf die je moet vastleggen in een administratie. Dit mag op papier, maar het is veel praktischer en efficiënter om van een online boekhoudprogramma gebruik te maken. Bewaar in elk geval zakelijke correspondentie, overeenkomsten, getekende offertes, facturen en digitale bankafschriften. Werk je met een kassa of met cash dan is het belangrijk om een kasadministratie bij te houden en kassabonnen te bewaren. Ook het bewaren van databestanden is nodig, net als eventuele financiële aantekeningen of controleberekeningen die je gemaakt hebt. Het is verder aan te raden om een urenadministratie bij te houden om aan te tonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Check betalingen op facturen

Ontvang je een betaling op een factuur? Het is handig om even na te kijken of het ontvangen bedrag overeenkomt met het bedrag in de factuur. Als de bedragen kloppen, kan je de factuur in je boekhouding op betaald zetten. Overigens is het eveneens van belang om alert te zijn op zogenoemde spookfacturen. Dit zijn facturen die je ontvangt voor een dienst die je nooit hebt afgenomen of voor een product dat je nooit hebt besteld. Het is verder administratief verplicht voor ondernemers om verzonden facturen en ontvangen facturen te bewaren. Dit is ook voor jezelf belangrijk. Door de betalingstermijn van de facturen in de gaten te houden, kan je op tijd een herinnering sturen. Hierdoor beschikt je bedrijf sneller over de betaling dan wanneer je alles op zijn beloop laat. De administratie is dus ook belangrijk voor een goede bedrijfsvoering.

Mijnzzp.nl