Team Mijnzzp

Bedrijfskleding man

Als ondernemer kan het voorkomen dat je gebruikmaakt van bedrijfskleding. Afhankelijk van de bedrijfskleding mag je deze als ondernemer fiscaal aftrekken. Een belangrijke voorwaarde van de Belastingdienst is echter dat de bedrijfskleding hoofdzakelijk gebruikt zal worden voor het werk. Daarnaast kunnen er mogelijk andere voorwaarden van toepassing zijn. In dit artikel leggen we precies uit wat de regels met betrekking tot bedrijfskleding precies zijn.

Video regels bedrijfskleding

Inhoudsopgave
Video regels bedrijfskleding
Fiscale aftrekbaarheid persoonlijke beschermingsmiddelen
Veiligheidsschoenen zakelijk aankopen
Alle bonnetjes bewaren

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekbaarheid moet de bedrijfskleding aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  1. Noodzakelijkheid: De kleding moet noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
  2. Identificeerbaarheid: De kleding moet duidelijk herkenbaar zijn als bedrijfskleding. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van het bedrijfslogo of andere kenmerkende elementen van ten minste 70 vierkante centimeter. Dit is vooral belangrijk wanneer we het hebben over bedrijfskleding die je eventueel ook in privé kunt dragen, zoals een maatpak.
  3. De werkkleding blijft achter op de werkplek: Wanneer je aantoonbaar kunt maken dat de werkkleding achterblijft op de werkplek, dan is de werkkleding ook fiscaal aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger die zich iedere dag op het werk omkleedt of aan overalls die achterblijven op het werk.

Fiscale aftrekbaarheid persoonlijke beschermingsmiddelen

Als zelfstandig ondernemer is het toegestaan om persoonlijke beschermingsmiddelen op te voeren als zakelijke kosten. Wel is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je de persoonlijke veiligheidsmiddelen ook daadwerkelijk nodig hebt voor de uitvoering van je werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een veiligheidsbril, handschoenen en veiligheidsschoenen om veilig te kunnen werken. Het blijft echter belangrijk dat de kosten voor de persoonlijke veiligheidsmiddelen in verhouding staan tot de kosten.

Veiligheidsschoenen zakelijk aankopen

Om veiligheidsschoenen op te mogen voeren als zakelijke kosten is het belangrijk dat de veiligheidsschoenen duidelijk herkenbaar zijn als werkschoenen. Er moet bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar zijn dat er een stalen neus aanwezig is. Wanneer het veiligheidsschoenen betreft die je ook in privé kunt dragen, zijn deze meestal niet fiscaal aftrekbaar. Vanzelfsprekend is het belangrijk om versleten gereedschap en werkschoenen tijdig te vervangen door nieuwe om je werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.

Alle bonnetjes bewaren

Om in aanmerking te komen voor zakelijke aftrekposten is het belangrijk om alle bonnetjes te bewaren en correct te verwerken in de boekhouding. Als zzp'er kun je het beste gebruikmaken van een boekhoudprogramma, waarmee je alle bonnetjes direct kunt uploaden naar de administratie.

Mijnzzp.nl