Team Mijnzzp

Belastingtips ondernemer

De aangifte inkomstenbelasting 2022 staat weer voor de deur. Je krijgt als ondernemer tot 1 mei de gelegenheid om de aangifte in te vullen. Lukt dit niet, vraag dan bij de Belastingdienst uitstel aan tot 1 september. Bij het doen van de aangifte kan het zijn dat er al gegevens vooraf zijn ingevuld. Controleer deze altijd en pas de informatie aan indien nodig. Maak daarnaast gebruik van onderstaande belastingtips die voor ondernemers zeker van pas komen.

Inhoudsopgave
Maak gebruik van de ondernemersaftrek
Houd zakelijk vermogen als werkkapitaal
Ga slim om met kostenaftrek gemengde kosten

Maak gebruik van de ondernemersaftrek

Heb je winst met je onderneming gemaakt dan is het goed om te weten dat je voor ondernemersaftrek in aanmerking komt. Dit is een vast bedrag dat bij de aangifte inkomstenbelasting in mindering te brengen is op de winst. Je komt hiervoor in aanmerking als je als ondernemer bent aangemerkt en voldoet aan het urencriterium (1.225 uur). De ondernemersaftrek bestaat onder meer uit de zelfstandigenaftrek en dit is een vast bedrag. Dit bedrag is op te hogen als je een startende ondernemer bent. Verder kom je voor de MKB-winstvrijstelling in aanmerking. Dit betekent dat je bij de aangifte inkomstenbelasting 14% van de winst aftrekt, maar wel nadat de ondernemersaftrek is toegepast.

Houd zakelijk vermogen als werkkapitaal

Heb je als ondernemer een zakelijke rekening dan behoort het saldo tot de balans van de onderneming. Je kan dit terug zien in je boekhouding, zoals wanneer je van een online boekhoudprogramma gebruikmaakt. Het zakelijk vermogen dat op de rekening staat en bedoeld is als werkkapitaal telt niet mee voor het box 3 vermogen. Dit geldt eveneens voor het zakelijk vermogen dat je gaat gebruiken voor het doen van een investering. Indien er sprake is van liquide middelen die een blijvend overtollig karakter hebben, tellen deze niet mee als zakelijk vermogen. Dit is een bedrag dat je dan ook bij het privévermogen moet rekenen.

Ga slim om met kostenaftrek gemengde kosten

Gemengde kosten bestaan onder meer uit kosten voor studiereizen, zakenlunches en relatiegeschenken. Er zijn twee opties beschikbaar, namelijk het bedrag boven een vaste drempel aftrekken (4.800 euro in 2022 en 5.100 in 2023). De andere optie is om 80% van de gemaakte gemengde kosten zonder toepassing van een drempel af te trekken.

Mijnzzp.nl