Team Mijnzzp

Voorlopige aanslag 2023

Een groot aantal mensen ontvangt binnenkort de voorlopige aanslag 2023 van de Belastingdienst. Er worden er meer dan 4 miljoen verstuurd, waarvan een groot deel aan zzp'ers. Het is als zelfstandig ondernemer belangrijk om je voorlopige aanslag 2023 te controleren om te zien of de informatie met de schatting van de winst uit onderneming nog wel klopt. Als er sprake is van een wijziging dan is het raadzaam om dit door te geven om toekomstige problemen te voorkomen. Ga je bijvoorbeeld met je bedrijf meer of minder verdienen in 2023?

Inhoudsopgave
Voorlopige aanslag 2023
Wijziging doorvoeren hele jaar mogelijk

Voorlopige aanslag 2023

Je krijgt als ondernemer een voorlopige aanslag van de Belastingdienst met gegevens die gebaseerd zijn op het huidige jaar. Zelfs als je als ondernemer geen voorlopige aanslag hebt aangevraagd, kan het zijn dat je er één ontvangt. Dit heeft ermee te maken dat de Belastingdienst dan verwacht dat je over het jaar 2023 belasting bent verschuldigd. De voorlopige aanslag betreft altijd een schatting over de te verwachten inkomsten, zoals winst uit onderneming. Heb je een hypotheek of ontvang je een van de toeslagen dan is het extra belangrijk om de voorlopige aanslag te checken op een correcte schatting.

Wijziging doorvoeren hele jaar mogelijk

Het kan zijn dat de schatting die de Belastingdienst maakt vooralsnog overeenkomt met jouw situatie. Mocht er in de loop van 2023 een verandering komen, zoals een lager inkomen, dan heb je altijd de mogelijkheid om een wijziging door te voeren. Je betaalt namelijk aan de hand van de voorlopige aanslag iedere maand belasting en draagt ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw af. Als je inkomen te hoog blijkt te zijn geschat dan betaal je dus maandelijks een te hoog bedrag. Dit is op elk moment aan te passen. Bijvoorbeeld als je in juli de balans opmaakt en ziet dat de winst uit onderneming veel lager uitkomt. De verandering is dan door te geven via een wijziging voorlopige aanslag. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat je maandelijks te weinig afdraagt, omdat de winst uit onderneming veel hoger is. Wil je voorkomen dat je het jaar erop bij moet betalen, geef ook dan de wijziging door.
 

Mijnzzp.nl