Team Mijnzzp

Financieel

Er zijn verschillende soorten toeslagen die je van de Belastingdienst als zzp'er kan ontvangen bij een laag inkomen. Bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag net als de zorgtoeslag en huurtoeslag. Als je een van deze toeslagen ontvangt, is het belangrijk om te controleren of het opgegeven inkomen nog overeenkomt met de werkelijkheid. Mocht het inkomen achteraf namelijk hoger uitvallen dan loop je kans op terugbetaling van de toeslag.

Verandering in inkomen

Bij het aanvragen van een toeslag bij de Belastingdienst dien je een geschat inkomen op te geven. Ondernemers als zzp'ers hebben doorgaans te maken met wisselende inkomens. De kans bestaat dan ook dat het inkomen in de loop van het jaar verandert. Daarom is het verstandig om even te controleren of de geschatte inkomensgegevens nog kloppen. Dat is ook aan te raden als er iets verandert is in je persoonlijke situatie.

Mocht je een nieuwe berekening van de Belastingdienst ontvangen dan is het eveneens aan te raden om de gegevens te controleren. Mocht het inkomen dit jaar zijn veranderd, besef dan ook dat het jaar hierna het inkomen eveneens weer anders kan zijn. Voor het begin van het nieuwe jaar is het dan aan te raden om weer een nieuwe schatting door te geven. Als zzp'er kun je hiervoor ook gebruikmaken van een online boekhoudpakket.

Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:

Hoger schatten van inkomen

Bij twijfel over het inkomen of over een verandering in het inkomen is het mogelijk om een hogere schatting door te geven aan de Belastingdienst. Dat voorkomt in elk geval dat je toeslagen moet terugbetalen. Blijkt achteraf bij de controle dat het inkomen inderdaad te hoog is geschat dan betaald de Belastingdienst de toeslag waar je nog recht op hebt alsnog uit. Daarom is het ook beter om je inkomen hoger in te schatten dan te laag in te schatten.

Heb je nog helemaal geen toeslag aangevraagd als zzp'er? Het is altijd mogelijk om een proefberekening te maken voor de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Als je kinderen hebt, kan je eventueel ook in aanmerking komen voor kindgebonden budget. Er gelden overigens voor bepaalde toeslagen aanvullende voorwaarden naast de hoogte van het inkomen. Bijvoorbeeld dat je vermogen niet te hoog mag zijn als je huurtoeslag of zorgtoeslag aanvraagt.

Boekhouding doen zzpZzp'ers kunnen naast de algemene administratie te maken hebben met verschillende fiscale regelingen.

Het is raadzaam om hiervoor gebruik te maken van een online boekhoudpakket.

Lees ook ons artikel: Ken je de middelingsregeling al?

Mijnzzp.nl