Team Mijnzzp

Voorlopige aanslag zzp

Een groot deel van de ondernemers met een eenmanszaak krijgt binnenkort bericht van de Belastingdienst. De voorlopige aanslag 2023 komt eraan, maar wat als je deze niet automatisch krijgt? In dat geval heb je als zzp'er de mogelijkheid om zelf een voorlopige aanslag 2023 aan te vragen.

Inhoudsopgave
Waarom een voorlopige aanslag aanvragen?
Zelf geld reserveren
Voorlopige aanslag automatisch ontvangen?

Waarom een voorlopige aanslag aanvragen?

Een voorlopige aanslag maakt het mogelijk om als zzp'er maandelijks inkomstenbelasting af te dragen en de bijdrage Zorgverzekeringswet. Als je geen voorlopige aanslag ontvangt en deze ook niet zelf aanvraagt dan moet je geld opzijzetten om het jaar erop de betalingen te voldoen. Het is handig en praktisch om direct elke maand te betalen op basis van de geschatte winst uit onderneming. Vind je het lastig om een schatting te maken? Je kan in de loop van het jaar altijd een wijziging voorlopige aanslag doorvoeren. Dan vindt er een nieuwe berekening van de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet voor ondernemers plaats.

Zelf geld reserveren

Het kan natuurlijk zo zijn dat je liever niet iedere maand de inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet wilt betalen. In dat geval is het wel aan te raden om iedere maand op basis van de winst uit onderneming een bedrag opzij te zetten. Je kan het bedrag bijvoorbeeld op een aparte rekening zetten. Als je geld reserveert voor de belastingen en premie Zvw is het wel belangrijk om met verschillende factoren rekening te houden. Bijvoorbeeld met het voor jou geldende belastingtarief. Het is mogelijk om een berekening uit te voeren en aan de hand daarvan een bedrag te reserveren. Hiervoor biedt de aangifte inkomstenbelasting eveneens uitkomst, want je kan alle schattingen invoeren om de berekening uit te voeren. Je hoeft de aangifte namelijk niet te versturen, maar kan deze afbreken.

Voorlopige aanslag automatisch ontvangen?

Heb je eerder een voorlopige aanslag aangevraagd als zzp'er dan is de kans groot dat je deze binnenkort automatisch weer krijgt. Check in elk geval dan wel even of de gegevens nog kloppen, zoals bij de Belastingdienst geregistreerd staan. Het is altijd mogelijk om de voorlopige aanslag te wijzigen als je financiële situatie is gewijzigd.

Mijnzzp.nl