Team Mijnzzp

Belasting

Als je begint met ondernemen als zzp'er krijg je te maken met het betalen van belastingen. Daarbij kan je van de gelegenheid gebruikmaken om een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. In dat geval geef je onder meer een schatting op van de winst uit onderneming. Als je net begint met ondernemen, is dat natuurlijk lastig in te schatten. Je kan er dan ook voor kiezen om geen voorlopige aanslag aan te vragen. In dat geval dien je zelf maandelijks een bedrag te reserveren die je moet betalen als je de aangifte doet voor de inkomstenbelasting over het betreffende jaar.

Inhoudsopgave
Duidelijkheid over inkomen
Denk ook aan de bijdrage zorgverzekeringswet

Duidelijkheid over inkomen

Ben je een ondernemer die start en een goede schatting kan maken van het geld dat je gaat verdienen? In dat geval ligt het meer voor de hand om een voorlopige aanslag als zzp'er aan te vragen dan wanneer je geen idee hebt. Het is echter ook mogelijk om als het onduidelijk is wat het inkomen wordt toch een voorlopige aanslag aan te vragen. Het is namelijk niet nodig om exact het inkomen op te geven dat je denkt te gaan verdienen.

In deze situatie is het wel aan te raden om niet te laag te gaan zitten met je inkomen. Dan loop je namelijk het risico dat je later alsnog meer moet betalen. Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen, maar wil je daar wel gebruik van maken? Of wil je een voorlopige aanslag wijzigen? Je kunt je voorlopige aanslag op ieder moment aanvragen of wijzigen op mijn.belastingdienst.nl.

Denk ook aan de bijdrage zorgverzekeringswet

Mocht je geen voorlopige aanslag als zzp'er aanvragen dan moet je geld opzij zetten voor de te betalen belasting. Vergeet dan ook niet om geld te reserveren om de bijdrage Zorgverzekeringswet te betalen. Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage en je krijgt hiervoor een aparte aanslag. Dat geldt zowel bij het aanvragen van een voorlopige aanslag als bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

De eigen bijdrage Zwv kent een percentage van 5,75% in 2021 en er is een maximum-bijdrage inkomen van 58.311 euro. Wil je niet voor verrassingen komen te staan dan is het aan te raden om als zzp'er wel een voorlopige aanslag aan te vragen. In andere situaties is het van belang om elke maand geld apart te zetten voor de aanslagen die nog komen gaan.

Ondernemer worden

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Lees ook ons artikel: Helft ondernemers heeft voorkeur voor voorlopige belastingaanslag

Mijnzzp.nl