Team Mijnzzp

Relatiegeschenk

Een relatiegeschenk weggeven is een goede manier om de zakelijke relatie te stimuleren. Het kan ook helpen om je naam op het netvlies van de ontvanger te krijgen, waardoor ze eerder denken aan jouw product of dienst. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat je relatiegeschenk moet opvallen en als een blijvende herinnering moet kunnen worden gezien. Je kunt hierbij denken aan het weggeven van losse producten, maar je zou ook voor één groter pakket met verschillende geschenken kunnen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het weggeven van een fles wijn, die je combineert met een leuke doos bonbons. Ook als ondernemer met een eenmanszaak mag je gewoon een geschenk weggeven.

Inhoudsopgave
Relatiegeschenk weggeven
Wat zijn relatiegeschenken eigenlijk?
Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?
Wat zijn gemengde kosten?
Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?
Giften aan personeel
Luxe relatiegeschenken

Relatiegeschenk weggeven

Een relatiegeschenk is een goede manier om de zakelijke relaties mee te verrassen. Je kunt het relatiegeschenk weggeven op een feest of bij een andere gelegenheid. Maar je kunt het ook als bedankje geven aan de relaties. Als zzp'er is het belangrijk om goede relaties op te bouwen. Hierdoor kun je in veel gevallen ook meer zaken doen met deze relaties. Een goed relatiegeschenk kan hierbij helpen. Er zijn veel verschillende soorten relatiegeschenken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een cadeaukaart, een pen of een notitieboekje. Maar je kunt ook kiezen voor een iets duurdere gift, zoals een fles wijn of champagne. Het is belangrijk om goed na te denken over het relatiegeschenk.

Hieronder een aantal tips voor het weggeven van relatiegeschenken:

  • Kies een geschikt moment om het relatiegeschenk te geven. Bijvoorbeeld op een feest of bij een andere gelegenheid.
  • Denk goed na over de ontvanger van het cadeau. Je wilt natuurlijk dat de ontvanger er blij mee is.
  • Kies een geschikt relatiegeschenk. Er zijn veel verschillende soorten relatiegeschenken.
  • Geef het cadeau met een persoonlijke boodschap.
  • Zorg dat het relatiegeschenk verpakt is in een mooi cadeaupapier en met een leuk lint eromheen. Hierdoor wordt het geschenk net even extra opgepoetst!
  • Met een eenmanszaak hoef je geen kostbare geschenken te geven. Het gaat om de boodschap.

Wat zijn relatiegeschenken eigenlijk?

Relatiegeschenken zijn artikelen die je weggeeft om te laten zien dat jij de ontvanger waardeert. Dit is een goede manier van contact leggen met potentiële klanten en de relatie met bestaande relaties verder te verbeteren. Over het algemeen betreft dit meestal leveranciers, personeel en bestaande klanten. Een relatiegeschenk zorgt voor extra klantenbinding en het geeft je bedrijf een professionele uitstraling. Er zijn veel verschillende soorten relatiegeschenken en ze kunnen ook op verschillende manieren worden weggegeven, bijvoorbeeld als los product, maar ook als cadeau in een doosje. Een waardevol geschenk kan de relatie met de klanten verstevigen.

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Relatiegeschenken worden gezien als normale bedrijfskosten en vallen onder de categorie gemengde kosten. Dit betekent dat je een deel van de kosten mag aftrekken van de belasting. Het is wel belangrijk om aan te geven wat het relatiegeschenk gekost heeft en hoeveel er uitgegeven is. Zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan € 227 exclusief btw, dan is de btw aftrekbaar via de voorbelasting. Geschenken moeten wel gezien kunnen worden als normale bedrijfskosten. Daarnaast moet een geschenk een zakelijk doel hebben om de btw-aftrek te kunnen toepassen.

Wat zijn gemengde kosten?

Gemengde kosten hebben niet alleen een zakelijk belang, maar ook een persoonlijk belang. Het zakelijke deel is aftrekbaar, het persoonlijke deel is niet aftrekbaar. De Belastingdienst heeft hiervoor regels bedacht. Tachtig procent van de uitgaven voor relatiegeschenken is aftrekbaar, twintig procent wordt aan het einde van het boekjaar fiscaal gecorrigeerd en weer opgeteld bij de winst. Het percentage is dus niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Geschenken ter promotie van je bedrijf vallen onder acquisitie en zijn als gemaakte kosten fiscaal aftrekbaar. Relatiegeschenken worden door de Belastingdienst gezien als representatiekosten. Giften moeten een zakelijk doel hebben en hierbij geldt de regel dat de waarde van het cadeau niet hoger mag zijn dan € 227 exclusief btw. Btw aftrekken bij duurdere cadeaus is niet automatisch toegestaan. In dat geval kunnen er andere regels van toepassing zijn voor het btw verrekenen.

Giften aan personeel

De btw op uitgaven voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar als voorbelasting. Je mag jaarlijks voor een bedrag van € 227 exclusief btw schenken aan personeel. Dit bedrag wordt het drempelbedrag genoemd. Boven het drempelbedrag zijn er weer andere fiscale regels van toepassing.

Luxe relatiegeschenken

Bij luxe relatiegeschenken is het dus belangrijk om op de totale kosten te letten. De Belastingdienst hanteert een drempel van € 227,- per persoon. Dit betekent dat de waarde van het cadeau niet hoger mag zijn dan dit bedrag, anders is de aftrekbaarheid van de btw niet meer automatisch van toepassing. Bij relatiegeschenken geldt overigens dat je de btw alleen kunt aftrekken als de ontvanger ook btw-plichtig is.

Lees ons artikel: Kerstpakket als relatiegeschenk geven als zzp-er

Mijnzzp.nl