Team Mijnzzp

ZZP

Redelijk veel startende zzp'ers worstelen met de vraag welk boekhoudprogramma ze moeten gebruiken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, en het is niet altijd even eenvoudig om te bepalen wat het beste bij je bedrijf past. Niet alle ondernemers hebben dezelfde behoeften, en wat voor de ene zzp'er ideaal is, kan voor de ander minder geschikt zijn. In dit artikel bespreken we enkele populaire keuzes onder zzp'ers, en geven we wat handige tips over hoe je kunt kiezen.

Inhoudsopgave
Online boekhoudprogramma uitkiezen
Voordeel online boekhoudprogramma's
De beste zzp boekhoudprogramma's
Waar moet je rekening mee houden als zzp'er?
Is het gebruiken van een boekhoudprogramma kostbaar?
Boekhouden zonder kennis
Wat is het beste boekhoudprogramma?
Nog steeds moeite met boekhouden?
Maak vooral je eigen keuze

Online boekhoudprogramma uitkiezen

Als zzp'er heb je de keuze uit verschillende soorten boekhoudprogramma's. Sommige zijn online, andere zijn offline en weer andere zijn hybride (een combinatie van beide). Welk type programma je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren en behoeften. Hieronder bespreken we de belangrijkste opties.

Voordeel online boekhoudprogramma's

De voordelen van online boekhouden zijn dat je overal toegang hebt tot je gegevens, en dat je je gegevens kunt delen met anderen (bijvoorbeeld je boekhouder). Ook hoef je geen extra hardware of software aan te schaffen, en het is vaak eenvoudiger om de boekhouding met een online boekhoudprogramma bij te houden. Een nadeel is echter dat je afhankelijk bent van een goede internetverbinding, en als er iets misgaat met de servers van het bedrijf waar je boekhoudprogramma aanhangt, kunnen je gegevens verloren gaan. Vanzelfsprekend is de kans hierop klein, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

De beste zzp boekhoudprogramma's

Op onze overzichtspagina zijn de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers verzameld. Hieronder vind je de top vijf:

  1. E-boekhouden
  2. Tellow
  3. Informer
  4. SnelStart

Waar moet je rekening mee houden als zzp'er?

De meeste kleine ondernemers hebben gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Met een eenmanszaak mag je enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit is een eenvoudige vorm van boekhouden, waarbij je alleen de inkomsten en uitgaven bijhoudt. Je hoeft geen jaarrekening of jaarverslag op te stellen, en je mag de winst uitkeren wanneer je maar wilt. Een nadeel van een eenmanszaak is dat je zelf aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming. Met betrekking tot het bijhouden van de financiële administratie is het verstandig om een boekhoudprogramma te gebruiken. Dit maakt het bijhouden van je administratie veel makkelijker, en voorkomt ook mogelijke fouten.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Is het gebruiken van een boekhoudprogramma kostbaar?

Nee, het gebruiken van een boekhoudprogramma is niet kostbaar. Er zijn verschillende goedkope programma's beschikbaar die je kunt gebruiken om je administratie bij te houden. Als zzp'er heb je in de meeste gevallen voldoende aan een basisprogramma boekhouden. De kosten hiervan zijn over het algemeen te verwaarlozen. Het inschakelen van een goede boekhouder zal je in ieder geval meer kosten.

Boekhouden zonder kennis

Voor het zelf boekhouden is het niet noodzakelijk dat je kennis hebt van boekhouden. Het is wel verstandig om je in te lezen in de basisbegrippen van boekhouden, zodat je weet wat er allemaal bij komt kijken. Zo voorkom je ook dat je fouten maakt die later soms lastig te herstellen zijn. Alle aanbieders beschikken over een helpdesk of een klantenservice, waar je terecht kunt met vragen.

Omzetbelasting ‘‘Je hoeft geen boekhouder te zijn om zelf de boekhouding te doen’’

De meeste zzp'ers kunnen prima zelfstandig de boekhouding doen. Je kunt ook alleen bepaalde werkzaamheden laten uitvoeren en/of controleren.

Dit zal je veel besparen op de boekhoudkosten.

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Als je op zoek bent naar een geschikt boekhoudprogramma is het verstandig om even stil te staan bij je eigen behoeften. Wat voor soort onderneming heb je? Hoeveel tijd wil je besteden aan het boekhouden? Welke functionaliteiten zijn voor jou belangrijk? Als je hier een goed beeld van hebt, kun je gemakkelijker een keuze maken. Daarnaast is het verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let bij het vergelijken vooral op de prijs, de functionaliteiten en de gebruiksvriendelijkheid.

Als je alles hebt afgewogen is het tijd om een keuze te maken. Wij adviseren je om vooral te kiezen voor een programma waar je je prettig bij voelt. De kans is namelijk groot dat je hiermee het beste resultaat zult bereiken.

Nog steeds moeite met boekhouden?

Mocht je toch nog moeite hebben met het boekhouden, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit kan in de vorm van een boekhouder of een accountant. Zij kunnen je helpen met het bijhouden van je administratie en geven je advies op maat. Daarnaast zijn er veel online cursussen en trainingen beschikbaar waarmee je jezelf verder kunt ontwikkelen. Zo leer je stap voor stap hoe je een goede administratie kunt bijhouden.

Maak vooral je eigen keuze

Als je eenmaal weet welk boekhoudprogramma je wilt gebruiken, is het belangrijk dat je hier ook echt mee aan de slag gaat. Begin met het bijhouden van je administratie en leer steeds meer over het boekhouden. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken en maak je geen fouten. Wil je toch liever hulp inschakelen? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn genoeg aanbieders die je kunnen helpen met het boekhouden. Kies vooral wat voor jou werkt, zodat je hiermee het beste resultaat bereikt.

Boekhouden’’Kies vooral een boekhoudprogramma dat bij je bedrijf past’’

Niet alle pakketten beschikken over dezelfde functies en mogelijkheden. Het is belangrijk om naar de basisfuncties en mogelijke uitbreidingen te kijken.

Mijnzzp.nl