Team Mijnzzp

Basispakket zzp

Wanneer je van plan bent om een eigen bedrijf te starten als zzp'er, is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. De meeste startende zzp'ers oriënteren zich breed om een goede start te maken met hun bedrijf. In dit artikel zullen wij de belangrijkste zaken benoemen die je als zelfstandig ondernemer maar beter kunt regelen om mogelijke problemen te voorkomen.

Inhoudsopgave
Starten als zzp'er
Verzekeren niet verplicht, wel verstandig
Maak gebruik van algemene voorwaarden als zzp'er
Financiële administratie opzetten als zzp'er
Urenregistratie en modelovereenkomsten

Starten als zzp'er

Als startende zzp'er zul je waarschijnlijk kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak wanneer je je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als ondernemer met een eenmanszaak is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele (financiële) schade. Het is daarom belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten en branche kan dit betrekking hebben op meerdere verzekeringen, zoals het afsluiten van een:

Verzekeren niet verplicht, wel verstandig

Het is momenteel voor de meeste zzp'ers niet verplicht om zich te verzekeren, echter kunnen bepaalde beroepsgroepen wel de verplichting hebben om zich te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld ook verplicht worden door een belangenvereniging waar je bij bent aangesloten.

Het is verstandig om je als zzp bedrijf te verzekeren, omdat een grote schadeclaim aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de bedrijfsvoering. Bij een mogelijke aansprakelijkheidsclaim kunnen ook de juridische kosten oplopen. Om dit risico te beperken, heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Voor zzp'ers zijn er speciale verzekeringen beschikbaar die ook zeker betaalbaar zijn. Het is niet verstandig om geen verzekeringen af te sluiten wanneer je de mogelijke financiële gevolgen niet zelf kunt opbrengen.

Maak gebruik van algemene voorwaarden als zzp'er

Als zzp'er is het mogelijk om gebruik te maken van algemene voorwaarden, en deze kun je zelf deponeren bij de KvK. Het hanteren van algemene voorwaarden kan mogelijke conflicten met een opdrachtgever voorkomen. Het is wel belangrijk om de algemene voorwaarden op alle relevante documenten te vermelden, zoals op een offerte, e-mail en factuur. Ook is het raadzaam om de opdrachtgever voor akkoord te laten tekenen voor de algemene voorwaarden. Het gebruik van algemene voorwaarden maakt je juridisch gezien sterk wanneer er mogelijke problemen ontstaan met een opdrachtgever.

Financiële administratie opzetten als zzp'er

Om de financiële administratie eenvoudig, compleet en op de juiste manier bij te houden, is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma dat speciaal is gemaakt voor zzp'ers. Met goede boekhoudsoftware kun je zelf de complete boekhouding bijhouden en heb je eigenlijk geen boekhouder meer nodig. Het is belangrijk om de boekhouding op de juiste manier te organiseren om optimaal te profiteren van alle fiscale regelingen als zzp'er. Ook kun je met een boekhoudprogramma handige koppelingen maken met je bank en de Belastingdienst.

Urenregistratie en modelovereenkomsten

Wanneer je voor een opdrachtgever aan het werk gaat, is het belangrijk om de urenregistratie nauwkeurig bij te houden. Daarnaast zul je meestal ook een modelovereenkomst moeten gebruiken om mogelijke problemen met betrekking tot schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Lees hier meer over:

Als zzp'er is het belangrijk om zelf (en ook voor de opdrachtgever) een DBA-screening uit te voeren. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is van essentieel belang om mogelijke problemen met betrekking tot schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Lees ook ons artikel "Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden" over dit onderwerp. Dit artikel behandelt momenteel een nieuwe wet die nog in ontwikkeling is en bedoeld is als toekomstige vervanging van de Wet DBA.

Vrolijke zzp-er

Mijnzzp.nl