Opleiding tot Boekhouder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAdministratief Medewerker (Mbo 2)
VooropleidingFinancieel Administratief Medewerker (Mbo 3)
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingAccountancy (Hbo)
VervolgopleidingBedrijfseconomie (Hbo)

Mbo-opleiding assistent accountant

Er bestaan verschillende Mbo-opleidingen die geschikt zijn voor het beroep boekhouder, zoals de Mbo-opleiding bedrijfsadministrateur en de Mbo-opleiding assistent accountant. De meest gerichte opleiding tot boekhouder is de Mbo-opleiding assistent accountant, omdat deze opleiding de meeste raakvlakken heeft met het beroep boekhouder. Tijdens de Mbo-opleiding assistent accountant leer je onder andere het verrichten van boekingen, het verrichten van werkzaamheden met betrekking tot de periodeafsluiting, voorbereidingen treffen voor de aangifte omzetbelasting en voor de afhandeling van de aangifte loonheffingsafdracht, het verrichten van de aangifte inkomstenbelasting, het bijhouden van projectadministratie, het bijhouden van bankboeken en het bijhouden van kasboeken. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de algemene vakken economie, wiskunde, informatica en Nederlands. De Mbo-opleiding assistent accountant zal voor het grote deel op school plaats vinden, maar je zal ook regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals een administratiekantoor of accountantskantoor. Er bestaan verder geen specifieke Mbo-opleidingen voor het beroep boekhouder. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook genoeg online boekhoudprogramma's te vinden.

Opleidingsduur en niveau assistent accountant

De Mbo-opleiding assistent accountant zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen assistent accountant

Na het afronden van de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding accountancy, de Hbo-opleiding bedrijfseconomie of de Hbo-opleiding management, economie & recht. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen maar is doorgaans ook sneller af te ronden wanneer je over de juiste vooropleiding beschikt.

Vooropleiding assistent accountant

De meeste scholen verwachten minimaal een relevante vooropleiding op Mbo-niveau drie voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier. Een relevante vooropleiding kan de Mbo-opleiding secretaresse zijn. Wanneer je beschikt over een overgangsbewijs van havo of vwo niveau vier is het over het algemeen ook mogelijk om je aan te melden voor de opleiding. Wanneer je over een andere opleiding of diploma beschikt is het in de meeste gevallen mogelijk om een intake gesprek te houden.

Mijnzzp.nl