Opleiding tot Boekhouder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAdministratief Medewerker (Mbo 2)
VooropleidingFinancieel Administratief Medewerker (Mbo 3)
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingAccountancy (Hbo)
VervolgopleidingBedrijfseconomie (Hbo)

Mbo-opleiding assistent accountant

Er bestaan verschillende opleidingen die geschikt zijn voor het beroep boekhouder, zoals de Mbo-opleiding bedrijfsadministrateur en de opleiding assistent accountant. De meest gerichte opleiding tot boekhouder is de opleiding assistent accountant, omdat deze opleiding de meeste raakvlakken heeft met het beroep boekhouder. Tijdens de opleiding assistent accountant leer je onder andere het verrichten van boekingen, het opmaken van de periodeafsluiting, de balans opstellen, journaalposten maken, het doen van de aangifte omzetbelasting en de aangifte loonheffingsafdracht opmaken. Ook is voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting, het bijhouden van projectadministratie en het bijhouden van bankboeken en kasboeken. Vanzelfsprekend leer je ook hoe je jaarrekeningen moet opstellen.

Daarnaast zal er aandacht zijn voor de algemene vakken economie, wiskunde, informatica en Nederlands. De opleiding assistent accountant zal voor het grote deel op school plaatsvinden voor het opdoen van voldoende theoretische kennis, maar je zal ook regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals een administratiekantoor of accountantskantoor. Tijdens de stage ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het bijhouden van se inkomsten en uitgaven en zul je ook verschillende belastingaangiften verzorgen. Er bestaan verder geen specifieke opleidingen voor het beroep boekhouder. Ook zijn er vandaag de dag genoeg online boekhoudprogramma's beschikbaar die de werkzaamheden voor een deel automatiseren.

Opleidingsduur en niveau assistent accountant

De opleiding assistent accountant zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een opleiding op niveau vier, gericht op de financiële administratie. De financiële administratie is breder dan boekhouden alleen, maar kan ook zeker betrekking hebben op het praktijkdiploma boekhouden op mbo 4. Het is overigens ook mogelijk om een online training basiskennis boekhouden te volgen. Daarnaast zijn er specifieke opleidingen moderne bedrijfsadministratie te volgen.

Vervolgopleidingen assistent accountant

Na het afronden van de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende hbo-niveau opleiding, zoals de hbo-opleiding accountancy, bedrijfseconomie, associate degree of de opleiding management, economie & recht. Een gemiddelde hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen maar is doorgaans ook sneller af te ronden wanneer je over de juiste vooropleiding beschikt. Het diploma PDB is dan wel belangrijk. Het praktijkdiploma boekhouden kun je tegenwoordig op meerdere manieren behalen. De meeste gediplomeerde boekhouders beschikken over een hbo-studie.

Vooropleiding assistent accountant

De meeste scholen verwachten minimaal een relevante vooropleiding op Mbo drie voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding assistent accountant op niveau vier. Een relevante vooropleiding kan de Mbo-opleiding secretaresse zijn. Wanneer je beschikt over een overgangsbewijs van havo- of vwo-niveau vier is het over het algemeen ook mogelijk om je aan te melden voor de opleiding. Wanneer je over een andere opleiding of diploma beschikt is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden.

Eenvoudige kostprijsberekeningen

Wij beschikken over verschillende boekhoudkundige calculators die je wellicht verder kunnen helpen. Enkele calculators hebben wij hieronder opgenomen. Wanneer je een boekhouder nodig hebt, dan kan een goede boekhouder hiermee ook helpen.

Boekhoudkosten inschatten kleine bedrijven

Wanneer je op zoek bent naar een boekhoudkosten berekening voor je eigen bedrijf, dan is het raadzaam om op onze boekhoudkosten bereken pagina te kijken voor de eigen boekhouding. De meeste boekhouders hanteren wel verschillende prijzen voor de boekhouding.

Boekhoudkosten berekenen

Btw-aangiften berekenen

Het is als ondernemer belangrijk om geen vergissingen met de btw te maken. Voor het maken van btw-berekeningen kun je de volgende link volgen.

Btw berekenen

Basiskennis calculatie

Wij beschikken over een calculator om de afschrijving en de boekwaarde te berekenen. Wanneer je een investering doet, moet je de boekwaarde bepalen. De Belastingdienst beschouwt alle aankopen die hoger zijn dan 450,- als een investering. Hierop moet je verplicht afschrijven.

Afschrijving berekenen

Investering in het bedrijf doen

Voor het doorberekenen van een investering kun je gebruikmaken van de GBR methode. Het berekenen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit is belangrijk om te kunnen bepalen hoeveel een investering gaat opleveren. Door middel van de GBR kun je beter inschatten wat het uiteindelijke rendement gaat worden. Dit heeft ook invloed op de financiële situatie van de onderneming.

GBR berekenen

Zie alle calculators

Alle calculators

Mijnzzp.nl