Reisprogrammeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reisprogrammeur
Wat doet een reisprogrammeur
Werken als reisprogrammeur
Communicatie in vreemde talen
Taken als reisprogrammeur:
Film: waarom zijn er nog reisbureaus:
Film: informatie over de reisbranche:
Opleidingen tot reisprogrammeur
Bedrijven waar een reisprogrammeur werkzaam kan zijn
Competenties reisprogrammeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisprogrammeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris reisprogrammeur
Eigen bedrijf starten als Reisprogrammeur
Boekhoudprogramma vergelijken Reisprogrammeur

Beroep reisprogrammeur

Een reisprogrammeur voert werkzaamheden uit voor een reisbureau of een touroperator aangaande de inkoop van allerlei zaken. Bijvoorbeeld als het gaat om de inkoop van excursies net als om het inkopen van complete reizen of reisproducten. De taken liggen dan ook voor een groot deel op het gebied van inkoop in de toeristische sector. De reisprogrammeur heeft de bevoegdheid om zelf de verkoopprijzen voor de ingekochte producten vast te stellen. Naast het samenstellen van reizen door overnachtingen en vervoer in te kopen, is er tevens sprake van een organiserende taak. De reisprogrammeur zorgt ervoor dat vakantiereizen in een compleet pakket beschikbaar komen. Om de inkopen van reisproducten te doen, ligt er een belangrijke taak met betrekking tot het onderhandelen. Het is natuurlijk de bedoeling om de reisproducten of complete reizen tegen een zo laag mogelijke prijs in te kopen. Er is wat dat betreft in het verlengde daarvan ook een taak om zakelijke relaties te onderhouden. Ook het aankopen van nieuwe relaties in de toeristische sector behoort tot de taken van een reisprogrammeur. Verder houdt een reisprogrammeur zich in de uitvoering van het beroep bezig met het aannemen en verwerken van reserveringen. In dat kader is er eveneens sprake van een informerende taak richting klanten. Ook is er sprake van de afhandeling van klachten van reizigers bij de uitvoering van deze functie. Het is dan ook een veelzijdig beroep, waarbij reizen naar het buitenland onderdeel uitmaken van de functie. Bijvoorbeeld om accommodaties te bezoeken en ter plekke contracten af te sluiten voor overnachtingen. Een reisprogrammeur is dus werkzaam voor een reisorganisatie. Een reisprogrammeur kan niet automatisch aangemerkt worden als reisorganisator of touroperator.

Wat doet een reisprogrammeur

Een reisprogrammeur is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het samenstellen van reizen. Denk aan het onderhandelen over contracten met hoteliers net als met pensionhouders. Ook het voeren van onderhandelingen met onder meer touringcarbedrijven en luchtvaartbedrijven behoort tot de werkzaamheden. Vanzelfsprekend kan een reisprogrammeur gespecialiseerd zijn in verschillende vakanties. Denk aan cruisevakanties met een link naar cruiseschip medewerkers, strandvakanties of aan het organiseren van single reizen. Er is in het kader van relaties in de toeristische sector ook een link te leggen met gidsen en met reisleiders, maar bijvoorbeeld ook met touringcarchauffeurs en piloten. Een reisleider neemt op dat moment op de bestemming de verantwoordelijkheid over voor het begeleiden van de reizigers. Een gids is bijvoorbeeld verantwoordelijk om een tour te begeleiden, zoals een stadswandeling of een natuurwandeling. Een touringcarchauffeur en piloot zijn weer verantwoordelijk om de reizigers op een veilige manier naar de plaats van bestemming te brengen.

Werken als reisprogrammeur

Zo heeft een reisprogrammeur direct en indirect met allerlei soorten partijen te maken. Daarom zal de reisprogrammeur over een sterke commerciële instelling moeten beschikken, zoals die van een commercieel medewerker of contractmanager. Er is bij het overeenkomen van contracten ook sprake van werkzaamheden als onderhandelaar. Marketing en de afhandeling van klachten behoren mogelijk ook tot de werkzaamheden van een reisprogrammeur. Verder is het mogelijk dat een reisprogrammeur verantwoordelijk kan zijn voor het beheren van het computerprogramma. Daarbij valt onder meer te denken aan het online zetten van de samengestelde vakanties en reisproducten en het doorvoeren van aanpassingen.

Communicatie in vreemde talen

Een reisprogrammeur heeft een functie met een internationaal karakter, waarbij het nodig is om meerdere vreemde talen te beheersen. Bij het samenstellen van vakanties in het buitenland of afsluiten van een contract met een hotel is het belangrijk de taal te spreken. Of in elk geval de taal die beide partijen machtig zijn. Het kunnen communiceren in verschillende vreemde talen maakt dan ook onderdeel uit van de functie-eisen. De vreemde talen komen natuurlijk ook van pas om de internationale ontwikkelingen in de reisbranche te volgen. Bovendien is het belangrijk om advies te geven en informatie te verstrekken. Of om buitenlandse informatiebronnen te kunnen raadplegen.

Taken als reisprogrammeur:

 • Inkopen van reizen.
 • Inkopen van reisproducten.
 • Onderhandelen.
 • Contracten afsluiten.
 • Prijzen van reizen vaststellen.
 • Relaties opbouwen en onderhouden.
 • Nieuwe klanten werven.
 • Contact onderhouden met klanten.
 • Reserveringen doorvoeren.
 • Online plaatsen van vakanties.
 • Online wijzigingen aanbrengen.
 • Communiceren in vreemde talen.
 • Klachten afhandelen.

Film: waarom zijn er nog reisbureaus:

Film: informatie over de reisbranche:

Opleidingen tot reisprogrammeur

Het beroep van reisprogrammeur heeft betrekking op de toeristische sector. Het ligt dan ook voor de hand dat een opleiding in de richting van het toerisme een prima basis vormt voor deze functie. Bijvoorbeeld een opleiding op mbo-niveau tot reisadviseur. Of de opleiding tot reisleider. Er zijn tevens opleidingen op hbo-niveau beschikbaar in de richting van toerisme. Vanwege de commerciële aspecten is het uiteraard ook mogelijk om met een commerciële opleiding een functie als reisprogrammeur te vervullen. Het internationale karakter van de baan brengt met zich mee dat het spreken van meerdere talen nodig is. Denk daarbij aan talen als Engels en Spaans of aan Frans, Italiaans en Duits. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een reisprogrammeur werkzaam kan zijn

Een reisprogrammeur is doorgaans in dienst van een touroperator of van een reisbureau. Het is ook mogelijk om zelfstandig als reisprogrammeur werkzaamheden te verrichten. In dat geval ga je als ondernemer aan de slag en begin je een eigen bureau. Het is dan mogelijk om jezelf aan te bieden aan touroperators of reisbureaus. Of om zelf de werkzaamheden van touroperator of reisbureau helemaal voor eigen rekening te nemen. Bijvoorbeeld door meerdere mensen in dienst te nemen die elk eigen taken toebedeeld krijgen.

Competenties reisprogrammeur

Een reisprogrammeur verzorgt de inkoop van reisproducten en dient daarom over commerciële vaardigheden te beschikken. Onderhandelen over de prijs en het reisproduct maakt deel uit van de functie. Je dient dan ook in staat te zijn om goed te kunnen onderhandelen. Daar komt overtuigingskracht weer bij van pas. Bovendien is communicatie het sleutelwoord en dien je verschillende vreemde talen te beheersen. Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan en deze vooruit te zijn. Daarom dien je ook trends te volgen, zoals een trendwatcher dat doet, maar dan in de toeristische branche. Het is in dat kader ook belangrijk om inspiratie op te doen. Verder dien je over organisatorische en planmatige kwaliteiten te beschikken als reisprogrammeur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisprogrammeur

En reisprogrammeur is een op zichzelf staande functie. Het arbeidsmarktperspectief is redelijk gunstig. Er zijn natuurlijk steeds meer klanten die zelf hun eigen reisproducten samenstellen, zoals vliegtickets en hotelovernachtingen. Toch is er vanwege het gemak en het prijstechnische karakter altijd vraag naar complete pakketreizen via touroperators. Of naar specifieke reisproducten. Bovendien is het arbeidsmarktperspectief gunstig voor reisprogrammeurs die het onderscheid weten te maken. Bijvoorbeeld door met nieuwe vakantietrends of reistrends te komen. Voor wat betreft het doorgroeien vanuit deze functie is er een optie om inkoopmanager te worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reisprogrammeur

Het salaris van een reisprogrammeur bevindt zich tussen de 2.000 euro en 3.000 euro per maand. Als starter in deze functie verdien je uiteraard minder dan wanneer je meerdere jaren ervaring hebt als reisprogrammeur. Bij de toepassing van een cao gelden de arbeidsvoorwaarden zoals deze daarin zijn neergelegd. Het is in deze branche en meer specifiek voor deze functie niet zo dat er sprake is van bonusregelingen. De arbeidsvoorwaarden liggen wat dat betreft dan ook vast. Het is uiteraard wel mogelijk om over het salaris te onderhandelen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een gerichte opleiding in de toeristische sector en werkervaring. Bovendien komen de commerciële kwaliteiten bij de onderhandeling ook direct naar voren en dat is als een pluspunt te zien. Temeer omdat je als reisprogrammeur moet kunnen onderhandelen en over commerciële kwaliteiten dient te beschikken.

Eigen bedrijf starten als Reisprogrammeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reisprogrammeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reisprogrammeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reisprogrammeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reisprogrammeur.

Mijnzzp.nl