Opleiding tot Reisleider

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingLeisure & Hospitality (Mbo 3)
VervolgopleidingStewardess/Steward (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding reisleider

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep reisleider, die doorgaan allemaal op Mbo-niveau zijn. De best passende opleiding is voor iedereen persoonlijk, maar de Mbo-opleiding stewardess/steward of de Mbo-opleiding host/hostess zijn zeker geschikt voor een carrière als reisleider. Daarnaast heeft het beroep reisleider raakvlakken met de beroepen gastheer of gastvrouw. Het beroep host/hostess kent de opleiding leisure & hospitality, die volledig in het teken staat van de toeristische sector en voor een groot deel draait om gastvrijheid. Tijdens deze opleiding leer je onder andere het begeleiden en organiseren van recreaties- en animatieactiviteiten, verschillende vreemde talen, het uitvoeren van diverse werkzaamheden zoals horecawerkzaamheden, verkoopwerkzaamheden en bijvoorbeeld het toezicht houden. Daarnaast zal er tijdens de opleiding aandacht zijn voor het uitvoeren van administratieve werkzaamheden zoals receptiewerkzaamheden. Gedurende de opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam zijn bij een erkend leerbedrijf onder toezicht van een leermeester en ga je één dag in de week naar school voor de theorielessen. Ook is het binnen de Mbo-opleiding leisure & hospitality mogelijk om stage te lopen in het buitenland. Er bestaan overigens ook externe opleiders die verkorte opleidingen/cursussen aanbieden voor mensen die als reisleider wensen te gaan werken.

Opleidingsduur en niveau reisleider

De meeste Mbo-opleidingen nemen twee tot drie jaar in beslag en variëren tussen niveau drie en vier. De Mbo-opleiding leisure & hospitality neemt bijvoorbeeld drie jaar in beslag en is een Mbo-opleiding op niveau drie. De meeste externe cursussen/opleidingen zullen niet langer duren dan enkele maanden.

Vervolgopleidingen reisleider

Na het afronden van de Mbo-opleiding leisure & hospitality op niveau drie is het nog mogelijk om door te leren voor de Mbo-opleiding leidinggevende leisure & hospitality op niveau vier. Deze opleiding gaat een stuk verder dan de Mbo-niveau drie opleiding en behandelt onder andere ook financieel management, het maken van personeelsplanningen en het aansturen van andere recreatiemedewerkers.

Vooropleiding reisleider

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding leisure & hospitality op niveau drie. De meeste scholen zullen ook een intakegesprek houden om te bekijken of de opleiding wel bij je past. Ook wanneer je niet over de juiste vooropleidingen beschikt is het vaak mogelijk om een intakegesprek te voeren om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn. Zoals eerder omschreven bestaan er geen gerichte opleidingen voor het beroep reisleider, maar bestaan er wel voldoende andere opleidingen die grote raakvlakken hebben met het beroep.

Mijnzzp.nl