Opleiding tot Reisadviseur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingLeisure & Hospitality (Mbo 3)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding reisadviseur

Er bestaan verschillende opleidingen waaruit gekozen kan worden als aanstaande reisadviseur, die doorgaans allemaal op Mbo-niveau of Hbo-niveau zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding leisure & hospitality, wat een brede opleiding is binnen de horeca en toerismesector. Daarnaast worden er door diverse externe opleiders cursussen/opleidingen aangeboden voor het beroep reisadviseur. De functie reisadviseur kent verder geen specifieke opleidingen binnen de horeca en toerismebranche, maar kent wel beroepen die grote raakvlakken hebben met het beroep reisadviseur, zoals de beroepen host/hostess, recreatiebegeleider of eventueel het beroep gids. Ook de Hbo-opleiding toerisme en recreatie kan zinvol zijn als reisadviseur. Als reisadviseur moet je over managementvaardigheden beschikken en over goede communicatieve vaardigheden, die over het algemeen meer aan bod zullen komen tijdens een Hbo-opleiding dan op een Mbo-opleiding. Het beroep reisadviseur is verder niet specifiek gebonden aan een opleidingsniveau. Dit kan wel per bedrijf, organisatie of functie verschillen.

Opleidingsduur en niveau reisadviseur

Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het beroep reisadviseur via reguliere scholen. Wel worden er diverse soorten cursussen/opleidingen aangeboden door externe opleiders. Wanneer een reisadviseur echt een gerichte opleiding zoekt, zoals de Mbo-opleiding leisure & hospitality, zal deze meestal drie jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding toerisme en recreatie is over het algemeen alleen toegankelijk wanneer je minimaal een Mbo-diploma niveau vier bezit en zal minimaal drie tot vier jaar in beslag nemen.

Vervolgopleidingen reisadviseur

Er bestaan geen specifieke vervolgopleidingen na een cursus/opleiding reisadviseur. Wie de Hbo-opleiding toerisme en recreatie wil volgen zal minimaal een Mbo-diploma niveau vier moeten bezitten.

Vooropleiding reisadviseur

Over het algemeen is de cursus/opleiding reisadviseur voor iedereen toegankelijk en zijn er geen eisen qua vooropleidingen. Er zijn natuurlijk wel eisen qua vooropleidingen wanneer je de Mbo-opleiding leisure & hospitality of de Hbo-opleiding toerisme en recreatie wenst te volgen. Zoals eerder omschreven komt het beroep reisadviseur in de praktijk op verschillende manieren voor en is er geen specifieke opleiding voor dit beroep. De meeste reisadviseurs hebben jaren ervaring opgebouwd binnen de toerismesector in verschillende functies.

Mijnzzp.nl