Accountmanager (ICT)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een accountmanager is de persoon tussen de klant en de organisatie die hij vertegenwoordigt. Hij moet er daarom voor zorgen dat de klant krijgt wat hij wil, en dat de organisatie levert wat er is afgesproken. Van een accountmanager wordt verwacht dat hij resultaat gericht werkt. De werkzaamheden kunnen per telefoon gedaan worden of door middel van een bezoek bij de klant thuis. De IT-accountmanager is verantwoordelijk om de business van een onderneming te ondersteunen. De accountmanager weet wat de organisatie verwacht, en probeert deze doelstellingen te halen op een goede manier. Het meedenken met mogelijke nieuwe en bestaande klanten is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een accountmanager. Het verkopen van nee is dan ook eigenlijk geen optie.

Om het vertrouwen te kunnen winnen van nieuwe klanten en te houden van bestaande klanten is een uitgebreide kennis nodig en zal de accountmanager een goede indruk moeten maken. Het krijgen van nieuwe klanten en houden van bestaande klanten is erg belangrijk, en daarom zal de accountmanager steeds weer moeten blijven verbazen.

Het krijgen van nieuwe klanten is geen gemakkelijke opgave en de accountmanager zal er dan ook vaak hard aan moeten trekken om die toch te krijgen. Het bellen naar bedrijven en op andere manieren netwerken moet dan ook vanzelf gaan bij een accountmanager. De accountmanager is veel tijd kwijt met het maken van afspraken en de mogelijke nieuwe klanten te bezoeken. Om gedegen ten ijs te komen zal de accountmanager ook een stuk vooronderzoek doen naar het bedrijf, zodat hij met ideeën kan komen die de mogelijke nieuwe klant over de streep trekt.

In IT projecten zijn de kosten vaak hoog en die moeten dan ook verkocht worden als investering naar een bedrijf. Het is dus de taak van de accountmanager om duidelijk te maken dat de kosten niet belangrijk zijn, omdat er uiteindelijk geld bespaard gaat worden. Om dit op een overtuigende manier te kunnen doen moet de accountmanager weten waar deze over praat en de mogelijke problemen van een bedrijf begrijpen, zodat de accountmanager met een oplossing kan komen. Het beheersen van goede gesprekstechnieken is erg belangrijk voor een accountmanager.

Er zijn twee soorten accountmanagers namelijk farmers en hunters. De farmer is beter in bestaande relaties en de hunter jaagt juist op nieuwe klanten.

Een accountmanager kom je bij veel bedrijven tegen. De accountmanager is dagelijks bezig met het vergaren van informatie over zijn branche. Hij en bezoekt mogelijke nieuwe klanten en ook bestaande. Voor veel bedrijven is accountmanager het aanspreekpunt als er vragen of klachten zijn. Het is belangrijk dat een accountmanager doorzettingsvermogen heeft, en doelgericht te werk gaat. Het lukraak binnen lopen is vaak geen succes, omdat de accountmanager hiermee niet professioneel overkomt. Vooronderzoek naar mogelijke nieuwe klanten is erg belangrijk voor de accountmanager om zijn doelen te kunnen behalen. De accountmanager is vaak alleen op de weg, maar werkt niet alleen voor zichzelf. Hij werkt voor het bedrijf  en zal dus moeten scoren.

Verschillende benamingen voor een accountmanager:

  • Vertegenwoordiger
  • Klantmanager
  • Client Manager
  • Klantbeheerder
  • Relatiemanager
  • Relatiebeheerder

Beroep accountmanager:

Opleidingen tot accountmanager (ICT)

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep accountmanager in de ICT. Voor de algemene functie accountmanager zijn er natuurlijk wel opleidingsmogelijkheden, zoals de Hbo-studie commerciële economie en de Hbo-studie international marketing en management. Beide studies zullen ongeveer vier jaar in beslag nemen, en stomen je klaar voor de werkzaamheden als accountmanager. Met een Mbo-opleiding in de commerciële richting kan je doorgaans ook doorstromen naar een Hbo-opleiding, mits je niveau vier hebt afgerond.

Bedrijven waar een accountmanager (ICT) werkzaam kan zijn

Als accountmanager kan je natuurlijk bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn zoals banken, verzekeraars, groothandels en transportbedrijven, maar in dit geval hebben wij het over een accountmanager in de IT-branche. Als accountmanager in de IT-branche werk je doorgaans voor de grotere IT-bedrijven in loondienst. Zie ook het algemene beroep accountmanager.

Competenties accountmanager (ICT)

Als accountmanager is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, omdat je doorgaans veel met klanten te maken zal hebben en dit dus een belangrijk onderdeel is van je beroep. Je communicatieve vaardigheden moeten dan ook goed in orde zijn als accountmanager. Daarnaast is het belangrijk dat je goede commerciële vaardigheden bezit, omdat jij daar als accountmanager verantwoordelijk voor bent. Maar ook het kunnen netwerken zal een belangrijke rol spelen binnen je beroep, om nieuwe klanten te vergaren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als accountmanager (ICT)

Als goed opgeleide accountmanager is het doorgaans niet moeilijk om werk te vinden. Wel is het zo dat je vaak pas grote verantwoordelijkheden krijgt na bewezen diensten. Binnen het vakgebied van de accountmanager kunnen je verantwoordelijkheden nogal verschillen per werkgever. Het doorgroeien als accountmanager is meestal prima mogelijk, omdat je al een verantwoordelijke baan hebt en je in de meeste gevallen over een afgeronde Hbo-opleiding beschikt. Wel kan het zijn dat je extra opleidingen of cursussen moet volgen voordat je toe bent aan een nieuwe functie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris accountmanager (ICT)

Als accountmanager zijn er geen arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn. Het salaris als Hbo opgeleide accountmanager valt doorgaans in de hogere salarisschalen en zal ergens tussen de 2500 en 3800 euro bruto per maand liggen afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Wel is het zo dat het vrij normaal is dat een accountmanager bonussen krijgt wanneer bepaalde doelstellingen bereikt worden. Dit kan dus van invloed zijn op het salaris als accountmanager. Welke afspraken er precies gemaakt worden is natuurlijk geheel afhankelijk van de accountmanager en het bedrijf.

Mijnzzp.nl