Accountmanager (marketing)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een accountmanager marketing is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met marketing te maken hebben. Marketing is in het kort het best te omschrijven als alle activiteiten die te maken hebben met het bevorderen van de verkoop van producten en diensten. Vandaag de dag zal een accountmanager marketing in de meeste gevallen te maken hebben met online marketing, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als accountmanager marketing ben je over het algemeen verantwoordelijk voor het geven van advies aan klanten die op zoek zijn naar online marketing. Dit kunnen bestaande of nieuwe klanten zijn. Over het algemeen zal een accountmanager marketing een aantal vaste klanten beheren voor de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is. Als accountmanager marketing is het je verantwoordelijkheid om klanten te helpen met hun vragen of wensen op het gebied van marketing. Denk bijvoorbeeld aan vragen over bepaalde marketingcampagnes of aan vragen hoe bedrijven hun omzet kunnen verhogen door het inzetten van marketing. Als accountmanager marketing zul je tegenwoordig ook veel met ICT-marketing te maken krijgen. Van een accountmanager marketing mag dan ook verwacht worden dat hij of zij beschikt over de nodige ICT-kennis met betrekking tot ICT-marketing. Een andere benaming voor accountmanager kan ook zijn klantenmanager of relatiebeheerder. Maar dit kan per organisatie verschillen, omdat een accountmanager niet in alle gevallen te maken hoeft te hebben met relatiebeheer of klantbeheer van bestaande klanten. De werkzaamheden van een accountmanager zijn binnen marketingsbedrijven erg belangrijk, omdat het de accountmanagers zijn die ervoor zorgen dat klanten krijgen wat ze willen.

Als accountmanager marketing ben je werkzaam binnen de marketing- en reclamebranche en zul je moeten beschikken over de juiste instelling. Creativiteit, doorzettingsvermogen en een commerciële instellingen mogen dan ook zeker niet ontbreken als accountmanager marketing. Daarnaast is het voor een accountmanager marketing erg belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe trends, omdat de marketing- en reclamebranche nooit stilstaat. Om klanten op een goede manier te kunnen informeren over marketingtrends en marketingmogelijkheden is belangrijk dat de accountmanager marketing zelf goed op de hoogte is van alle mogelijkheden. Omdat er veel mogelijkheden bestaan om reclame te maken zijn er tegenwoordig ook heel veel verschillende specialisten binnen de marketing werkzaam. De klassieke beroepen marketeer en copywriter bestaan nog steeds, maar kennen inmiddels ook veel variaties. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de beroepen affiliate marketeer, YouTube-marketeer, online marketeer en aan het beroep AdSense specialist, die reclamebanners inzetten als marketingmiddel. Al deze verschillende marketingspecialisten kunnen door een accountmanager marketing ingezet worden om de klanten te voorzien in hun behoefte.

Werken in de reclamewereld

Het werken in de reclamewereld als accountmanager marketing is leuk maar kan soms ook hard zijn, omdat een accountmanager marketing afgerekend kan worden op zijn of haar prestaties. Als accountmanager marketing ben je een commercieel medewerker die aan de behoefte van de klant moet voldoen. Net zo als in andere branches is de term meten is weten ook van toepassing binnen de marketing. Een webanalist of data-analist kan bijvoorbeeld prima de resultaten meten van een bepaalde campagne. Wanneer de resultaten tegenvallen is het aan de accountmanager marketing om in te grijpen en wellicht een andere aanpak te kiezen.

Werken als accountmanager marketing

Als accountmanager marketing ben je een reclamespecialist en zul je bestaande en nieuwe klanten moeten kunnen overtuigen van de meerwaarde die de organisatie te bieden heeft. In veel gevallen kan dit ook inhouden dat de accountmanager marketing eerst een marktonderzoek zal uitvoeren, waarna er een gerichte campagne bedacht wordt door de accountmanager marketing. Onervaren medewerkers worden in sommige gevallen ook wel aangemerkt als junior accountmanager. Dit betreft meestal medewerkers die net aan hun carrière begonnen zijn.

Accountmanager marketing:

Junior accountmanager:

Opleidingen tot accountmanager (marketing)

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden voor het beroep accountmanager in de marketingsector, zoals een Mbo-opleiding junior accountmanager op niveau vier. Deze Mbo-opleiding van vier jaar is een prima start om als accountmanager aan het werk te kunnen. Wel moet er doorgaans nog een studie op Hbo-niveau gevolgd worden, omdat alleen een Mbo-opleiding in veel gevallen niet voldoende zal zijn. Er zijn dan ook diverse vervolgopleidingen die gekozen kunnen worden, zoals de Hbo-opleiding senior accountmanagement, Hbo-opleiding small business en retail management en de Hbo-opleiding commerciële economie. Over het algemeen zal een Hbo-opleiding nog eens vier jaar in beslag nemen en zul je regelmatig stage-lopen tijdens de opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een accountmanager (marketing) werkzaam kan zijn

Een accountmanager marketing is over het algemeen werkzaam voor een marketingbureau of is werkzaam op een marketingafdeling van een bedrijf. De grotere bedrijven kunnen ook een eigen marketingafdeling hebben, maar de meeste bedrijven besteden hun marketing uit aan marketingbureaus. Daarnaast kan het zo zijn dat een accountmanager marketing werkzaam is als ondernemer.

Competenties accountmanager (marketing)

Als accountmanager is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, omdat je doorgaans veel met klanten te maken zal hebben. Dit is dus een belangrijk onderdeel is van je beroep. Je communicatieve vaardigheden moeten goed in orde zijn als accountmanager. Daarnaast is het belangrijk dat je goede commerciële vaardigheden bezit, omdat jij daar als accountmanager verantwoordelijk voor bent. Als accountmanager speel je een belangrijke rol tussen je werkgever en de klant. Maar ook het kunnen netwerken zal een belangrijke rol spelen binnen je beroep, om nieuwe klanten te vergaren. De meeste accountmanagers zijn actief op allerlei netwerkbijeenkomsten om mogelijke nieuwe of bestaande klanten te spreken. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, inspireren, onderhandelen en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als accountmanager (marketing)

Het verkrijgen van werk als accountmanager is doorgaans niet heel moeilijk, mits je de juiste opleidingen hebt genoten. Wel is het zo dat het handig is als je affiniteit hebt met de dienst of het product dat je vertegenwoordigt als accountmanager. Maar over het algemeen moet het redelijk snel lukken om een baan te vinden als accountmanager. De doorgroeimogelijkheden als accountmanager moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere verantwoordelijkheden binnen de organisatie, zoals het mogen begeleiden van grotere klanten of een andere leidinggevende functie binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris accountmanager (marketing)

Als accountmanager zijn er geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je als accountmanager werkzaam kan zijn in verschillende soorten branches met hun eigen cao's. Een accountmanager met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, verantwoordelijkheden en dienstjaren. Wel kan het salaris behoorlijk verschillen qua werkgever en niveau waarop je werkzaam bent. Het is niet ongebruikelijk dat een accountmanager bonussen krijgt wanneer gestelde doelstellingen binnen de afdeling of het bedrijf behaald worden.

Read this information on Marketing account manager in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Account Manager Marketing auf Deutsch.

Lea esta información sobre Gerente de cuentas de marketing en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Accountmanager (marketing)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Accountmanager (marketing) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl