Hartfalenverpleegkundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hartfalenverpleegkundige
Werken als hartfalenverpleegkundige
Verantwoordelijkheden als hartfalenverpleegkundige
Diverse werkzaamheden hartfalenverpleegkundige:
Beroepsfilm hartfalenverpleegkundige:
Opleidingen tot hartfalenverpleegkundige
Bedrijven waar een hartfalenverpleegkundige werkzaam kan zijn
Competenties hartfalenverpleegkundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hartfalenverpleegkundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris hartfalenverpleegkundige
Eigen bedrijf starten als Hartfalenverpleegkundige
Boekhoudprogramma vergelijken Hartfalenverpleegkundige

Beroep hartfalenverpleegkundige

Een hartfalenverpleegkundige is een verpleegkundige, die een vervolgopleiding heeft afgerond om mensen met cardiologische aandoeningen en hartfalen te mogen begeleiden. Het beroep hartfalenverpleegkundige is over het algemeen alleen toegankelijk voor verpleegkundigen, die voldoende ervaring opgedaan hebben op de afdeling cardiologie om in aanmerking te komen voor de speciale vervolgopleiding. Het beroep hartfalenverpleegkundige moet gezien worden als een beroep op Hbo-niveau. Hartfalen is een cardiologische aandoening, waarbij het voor mensen op verschillende manieren belangrijk is om extra informatie en begeleiding te krijgen. Voor deze informatievoorziening en begeleiding is de hartfalenverpleegkundige verantwoordelijk. Een hartfalenverpleegkundige is geen medisch specialist, zoals een cardioloog, maar kan hartpatiënten wel op verschillende manieren helpen, waardoor cardiologen ontlast worden binnen hun werkzaamheden. Hartpatiënten komen bij controles niet standaard terecht bij de cardioloog, omdat deze controles ook uitgevoerd kunnen worden door een hartfalenverpleegkundige. De werkzaamheden van een hartfalenverpleegkundige hebben dus te maken met mensen die een cardiologische aandoening hebben. Een andere benaming voor een cardiologische aandoening kan ook zijn hartfalen. Cardiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart. Een medisch specialist in cardiologie noemt men een cardioloog. Een hartfalenverpleegkundige is geen medisch specialist en mag zelf geen medicatie voorschrijven. Een hartfalenverpleegkundige heeft echter wel kennis van medicijnen. Als hartfalenverpleegkundige beschik je over het algemeen ook over een eigen spreekkamer op de polikliniek. Het is dus niet zo dat een hartfalenverpleegkundige alleen werkzaam is op de afdeling cardiologie.

Werken als hartfalenverpleegkundige

Een hartfalenverpleegkundige is dus een verpleegkundige of verpleegkundig specialist, die beschikt over een aanvullende opleiding tot hartfalenverpleegkundige. Het beroep hartfalenverpleegkundige moet aangemerkt worden als beroep op Hbo-niveau. Een hartfalenverpleegkundige beschikt dan ook over meer kennis van cardiologie dan een reguliere verpleegkundige. Een hartfalenverpleegkundige moet bijvoorbeeld zelfstandig in staat zijn om Ecg's en een echocardiografie te kunnen lezen. Ecg heeft betrekking op een elektrocardiogram dat een registratie is van de elektrische activiteit van de hartspier. Een echocardiografie heeft betrekking op een echo van het hart. Deze werkzaamheden kunnen niet uitgevoerd worden door een reguliere verpleegkundige. De werkzaamheden van een hartfalenverpleegkundige moeten in alle gevallen gezien worden als belangrijke ondersteunende werkzaamheden om de cardiologen te ontlasten. Een hartfalenverpleegkundige is ook verantwoordelijk voor het verstrekken van algemene informatie. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van nieuwe hartpatiënten met betrekking tot voedingsadvies en leefregels. In sommige gevallen kan de hartfalenverpleegkundige dit ook overlaten aan een diëtist. Voorlichting kan ook betrekking hebben op medicijngebruik en informatie over het bestrijden van symptomen.

Verantwoordelijkheden als hartfalenverpleegkundige

Als hartfalenverpleegkundige bestaan je werkzaamheden dus deels uit uitvoerende werkzaamheden en deels uit begeleidende werkzaamheden, waarbij het informeren van mensen een belangrijke rol speelt. Een hartfalenverpleegkundige zal dan ook in veel gevallen werkzaam zijn op de polikliniek waarbij de hartfalenverpleegkundige spreekuren zal houden om patiënten te begeleiden. Een hartfalenverpleegkundige kan ook patiënten thuis voorzien van informatie, als hij of zij bijvoorbeeld werkzaam is voor de thuiszorg. Ook het doorverwijzen naar andere specialisten zoals naar een revalidatiearts kan gedaan worden door een hartfalenverpleegkundige, al dan niet in overleg met de cardioloog.

Diverse werkzaamheden hartfalenverpleegkundige:

  • Het aanleren hoe hartpatiënten zichzelf kunnen observeren (symptoomherkenning).
  • Het begeleiden van hartpatiënten.
  • Het geven van voorlichting aan hartpatiënten (voeding, ziektebeeld, leefgewoonte).
  • Het observeren van hartpatiënten (controles).
  • Het overleggen met andere specialisten zoals de cardioloog en verplegers.
  • Het uitvoeren van administratie werkzaamheden.

Beroepsfilm hartfalenverpleegkundige:

Opleidingen tot hartfalenverpleegkundige

De opleiding tot hartfalenverpleegkundige is alleen toegankelijk voor verpleegkundigen die beschikken over voldoende ervaring op de verpleegafdeling cardiologie. Het beroep en de opleiding hartfalenverpleegkundige moeten gezien worden als Hbo-niveau. Er bestaan verder voor het beroep hartfalenverpleegkundige geen erkende opleidingen. Een hartfalenverpleegkundige zal doorgaans enkele theorielessen krijgen, waarin hartfalen en overige aandoeningen besproken en getoetst zullen worden. Als zelfstandig werkende zorgprofessional kun je het beste gebruikmaken van een goed boekhoudpakket.

Bedrijven waar een hartfalenverpleegkundige werkzaam kan zijn

Een hartfalenverpleegkundige is niet werkzaam voor bedrijven maar werkzaam binnen de zorgsector. Over het algemeen zal een hartfalenverpleegkundige werkzaam zijn op de polikliniek van een ziekenhuis, echter kan een hartfalenverpleegkundige ook werkzaam zijn binnen de thuiszorg en mensen thuis voorzien van extra informatie.

Competenties hartfalenverpleegkundige

De beroepscompetenties waarover een hartfalenverpleegkundige moet beschikken worden aangeleerd tijdens de opleiding. De belangrijkste competentie van een hartfalenverpleegkundige is de vakinhoudelijk kennis van cardiologische aandoeningen en hartfalen. Ook het vakinhoudelijke handelen moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het vakinhoudelijk handelen heeft onder andere betrekking op verpleegkundige activiteiten, zoals het kunnen stellen van een verpleegkundige diagnose. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijk, omdat je met veel verschillende patiënten en collega's te maken hebt. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, monitoren, plannen, organiseren, samenwerken, coördineren, inzicht, controleren, bewaken en coachen. Het coachen heeft vooral betrekking op het motiveren van patiënten met betrekking tot de nieuwe leefregels.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hartfalenverpleegkundige

Het arbeidsmarktperspectief als hartfalenverpleegkundige is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste vooropleidingen en werkervaring beschikt. Het zijn alleen de verpleegkundigen die toegelaten worden tot de opleiding die beschikken over de juiste kennis. De doorgroeimogelijkheden als hartfalenverpleegkundige zijn over het algemeen beperkt. De doorgroeimogelijkheden moeten dan ook gezien worden in het volgen van extra opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hartfalenverpleegkundige

Een hartfalenverpleegkundige zal over het algemeen onder de cao Ziekenhuizen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een hartfalenverpleegkundige zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Hartfalenverpleegkundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hartfalenverpleegkundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hartfalenverpleegkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hartfalenverpleegkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hartfalenverpleegkundige.

Mijnzzp.nl