Elektricien

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Elektricien?

Een elektricien is verantwoordelijk voor het aanleggen, aanpassen en onderhouden van elektrische installaties, die nodig zijn om elektriciteit veilig te kunnen gebruiken. Een elektricien zorgt er dan ook voor dat gebruikers op een veilige manier gebruik kunnen maken van stroom. Het beroep elektricien is een veelzijdig beroep te noemen, omdat je als elektricien niet alleen te maken hebt met nieuwe installaties, maar juist ook te maken krijgt met aanpassingen en onderhoud van elektrische installaties. Daarnaast werk je als elektricien meestal niet alleen in de utiliteitsbouw, omdat een elektricien ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het aansluiten van zware machines binnen de industrie, die draaien op krachtstroom, of aan het installeren van bedieningspanelen. Het werken als elektricien is alleen voorbehouden aan de juiste vakmensen, die beschikken over de nodige kennis en ervaring, omdat elektrotechnische installaties al snel complex kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk dat een elektricien installaties installeert volgens de juiste voorschriften en met de juiste materialen, zodat er geen kortsluitingen of andere storingen kunnen ontstaan. Als elektricien ben je dus een allround vakman op het gebied van elektrische installaties. Dit houdt in dat een elektricien zelfstandig alle voorkomende elektrische installaties moet kunnen aanleggen, aanpassen en onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan meterkasten, intercom-, video- installaties en aan het aansluiten van machines. Daarnaast moet een elektricien zelfstandig alle voorbereidende werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het aanleggen van buizen en kabels. Ook het afmonteren en testen van elektrische installaties behoort specifiek tot de werkzaamheden van een elektricien. Het beroep elektricien moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een elektricien ook gespecialiseerd kan zijn binnen verschillende vakgebieden. Een elektricien kan bijvoorbeeld ook alleen werkzaam zijn binnen de industrie.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Elektricien

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Elektricien

Welke opleiding is nodig om Elektricien te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Elektricien? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Elektricien

Wat is het salaris en tarief van een Elektricien? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Elektricien in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Elektricien zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Elektricien

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Elektricien bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl