Loodgieter

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Loodgieter?

Een loodgieter is een vakman die werkzaam is binnen de installatietechniek, wat betrekking heeft op diverse specialisaties zoals het installeren van cv-ketels, het installeren van vloerverwarmingssystemen, het aanbrengen van goten, het aanleggen van afvoeren en het installeren van waterleidingen. De term loodgieter geeft in de meeste gevallen aan dat het om een allround vakman of vakvrouw gaat binnen de installatietechniek. Als loodgieter kan je dan ook verschillende werkzaamheden uitvoeren binnen de installatietechniek. Het vakgebied van een loodgieter is breed te noemen en houdt meer in dan alleen het kunnen aanleggen en aansluiten van cv-installatie. Over het algemeen is het zo dat een loodgieter bekend is met alle vormen van installatietechnieken, omdat bijvoorbeeld oudere installaties nog opgebouwd kunnen zijn uit stalen buizen. Ook is het erg belangrijk dat een loodgieter begrijpt hoe bepaalde systemen zoals een cv-systeem, afvoeren en waterleidingen aangelegd moeten worden, zodat er geen problemen kunnen ontstaan met de installatie. Een goede installatie, zoals een cv-systeem en bijbehorende aan- en afvoeren, kan alleen goed functioneren als deze op de juiste manier geïnstalleerd is. Een loodgieter ontleent zijn naam vanuit het verleden door het gieten van lood en loden pijpen. De stroken werden gebruikt om buizen waterdicht te maken. Tegenwoordig kan een loodgieter in de meeste gevallen ook gezien worden als een allround installateur. Als loodgieter zijn er ook weer diverse specialisaties mogelijk zoals het aanleggen van verwarmingsinstallaties of bijvoorbeeld het installeren van airco installaties. Het is niet ondenkbaar dat een loodgieter meerdere werkzaamheden zal uitvoeren als allround loodgier.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Loodgieter

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Loodgieter

Welke opleiding is nodig om Loodgieter te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Loodgieter? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Loodgieter

Wat is het salaris en tarief van een Loodgieter? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Loodgieter in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Loodgieter zijn vaak ook:


Mijnzzp.nl