Loodgieter

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Loodgieter?

Een loodgieter is een installateur die werkzaam is in de installatietechniek. Een loodgieter moet aangemerkt worden als allround installateur, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan het installeren van verwarmingsinstallaties, het installeren van cv-ketels, het aanbrengen van goten, het verwerken van zink en aan het aanleggen van afvoeren en waterleidingen. Het vakgebied van een loodgieter is breed te noemen en houdt meer in dan alleen het kunnen aanleggen en aansluiten van cv-installaties. Over het algemeen is het zo dat een loodgieter bekend is met alle vormen van installatietechniek, omdat bijvoorbeeld oudere installaties nog opgebouwd kunnen zijn uit stalen buizen. Ook is het belangrijk dat een loodgieter begrijpt hoe bepaalde systemen, zoals een cv-systeem, afvoeren en waterleidingen aangelegd moeten worden, zodat er geen problemen ontstaan met de installatie. Een goede installatie, zoals een cv-systeem en bijbehorende aan- en afvoeren, kan alleen goed functioneren als deze op de juiste manier geïnstalleerd is. In de meeste gevallen zal een loodgieter verschillende werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld ook aan het installeren van airco-installaties, het ontstoppen van afvoeren, het installeren van kranen en wasbakken en aan het installeren van warmte kracht installaties. De benaming loodgieter houdt in de meeste gevallen in dat het om een allround vakman gaat binnen de installatietechniek. Een loodgieter ontleent zijn naam vanuit het verleden door het gieten van lood en loden pijpen. De stroken werden gebruikt om buizen waterdicht te maken. Tegenwoordig werkt een loodgieter niet meer met loden waterleidingen, omdat dit verboden is. Waterleidingen bestaan tegenwoordig uit koper of kunststof en niet uit lood. Vanzelfsprekend kan een loodgieter wel te maken krijgen met oude loden waterleidingen. Ook zal een loodgieter regelmatig te maken hebben met oude gietijzeren afvoeren.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Loodgieter

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Loodgieter

Welke opleiding is nodig om Loodgieter te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Loodgieter? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Loodgieter

Wat is het salaris en tarief van een Loodgieter? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Loodgieter in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Loodgieter zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Loodgieter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Loodgieter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl