Graveur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Graveur?

Een graveur is een ambachtsman die verantwoordelijk is voor het graveren van figuren, initialen of namen in verschillende materialen. Denk hierbij aan edelmetaal, metalen, glas of aan natuursteen. De inhoudelijke werkzaamheden van een graveur kunnen verschil per graveur en ondergrond. Het graveren in metaalsoorten kan niet zomaar vergeleken worden met het graveren in glas of natuursteen. Het met de hand graveren komt bijna niet meer voor, omdat de meeste graveurs gebruikmaken van een graveermachine. Het met de hand weg gutsen van materiaal, zoals dat vroeger gedaan werd, kost veel tijd en vraagt om speciale vaardigheden. Een gravure gemaakt met de hand is zeer duidelijk te onderscheiden van een met de machine gemaakte gravure. Een gravure met de hand gemaakt ziet er, bekeken door een loep, niet strak uit. Een gravure gemaakt door een machine is strak van vorm en toont geen oneffenheden. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig mensen te vinden die de techniek beheersen van het met de hand graveren. Gravures worden bijna alleen toegepast op bijzondere voorwerpen, zoals sieraden, bekers, schalen en op luxe naambordjes. De meeste mensen komen in aanraking met een graveur als het om sieraden gaat, zoals voor het graveren van ringen en armbanden. Daarnaast worden er zilveren gebruiksvoorwerpen gegraveerd, zoals kinderbekers. Door het toepassen van een gravure is het mogelijk een cadeau of voorwerp een speciale betekenis te geven, die lang meegaat. Omdat gravures alleen in waardevolle voorwerpen gezet worden is het belangrijk dat de gravure in één keer goed gezet wordt, omdat fouten bijna niet te verwijderen zijn. Het weg polijsten van een gravure is soms mogelijk, maar zal in de meeste gevallen schade achter laten die niet meer te repareren is. In grotere voorwerpen is het onzichtbaar weghalen van een gravure soms mogelijk, afhankelijk van de plek van de gravure en materiaalsoort. Een handgraveur maakt meestal gebruik van een burijn om materiaal te kunnen weg gutsen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Graveur

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Graveur

Welke opleiding is nodig om Graveur te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Graveur? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudprogramma vergelijken Graveur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Graveur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl