Groothandelaar (facilitaire sector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep groothandelaar (facilitaire sector)
Bedrijf groothandelaar facilitaire sector
Schoonmaakartikelen facilitaire branche
Groothandel & Internationale Handel:
Opleidingen tot groothandelaar
Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn
Competenties groothandelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar
Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (facilitaire sector)
Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (facilitaire sector)

Beroep groothandelaar (facilitaire sector)

Een groothandel in facilitaire producten is een commerciële onderneming, die zich meestal gespecialiseerd heeft in reinigingssystemen, reinigingsmachines, schoonmaakproducten en hygiëne voorzieningen. Daarnaast kan een facilitaire groothandel eventueel non-horeca food producten aanbieden. Een groothandelaar in facilitaire producten zal over het algemeen alleen te maken hebben met ondernemers en niet met particulieren. Er zijn veel bedrijven te bedenken, die sterk afhankelijk zijn van facilitaire groothandels. Het zijn niet alleen schoonmaakbedrijven, die inkopen bij facilitaire groothandels. De meeste facilitaire groothandels moeten aangemerkt worden als kenniscentrum voor de professionele schoonmaakbranche. Over het algemeen verkopen facilitaire groothandels alle denkbare facilitaire en sanitaire producten. Ook bedrijfskleding speelt een belangrijke rol als we spreken van facilitaire groothandels. Een facilitaire groothandel kan tegenwoordig niet zomaar vergeleken worden met een groothandel voor schoonmaakproducten, omdat facilitaire bedrijven in veel gevallen niet alleen verantwoordelijk zijn voor schoonmaakwerkzaamheden. Facilitaire bedrijven bieden tegenwoordig ook andere diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de catering, de groenvoorziening, de beveiliging en aan technische dienstverlening. Vanzelfsprekend kan de dienstverlening per facilitair bedrijf wel verschillen. Als facilitair groothandelaar is het belangrijk dat je beschikt over branchekennis, omdat er tegenwoordig veel verschillende reinigingssystemen en machines bestaan binnen de schoonmaakbranche. De meeste facilitaire groothandels maken gebruik van een loods, magazijnmedewerkers, vertegenwoordigers, accountmanagers en van verkoopadviseurs. Verkoopadviseurs zijn meestal verantwoordelijk voor het verkopen van reinigingsmachines en aanverwante producten.

Bedrijf groothandelaar facilitaire sector

Over het algemeen zal een groothandelaar in facilitaire producten veel te maken hebben met facilitair managers, facilitair medewerkers, vastgoedmanagers en vastgoedbeheerders, die voor verschillende bedrijven werkzaam kunnen zijn. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat groothandels in facilitaire producten alleen schoonmaakproduct verkopen. Denk juist ook aan non-horeca food producten, zoals bestek, tafellakens, keukenapparatuur, lampen en aan bedrijfskleding. Het is denkbaar dat een groothandelaar in facilitaire producten de mogelijkheid biedt om bedrijfskleding en tafellakens te laten wassen. Vanzelfsprekend verkopen de meeste groothandels ook vloerboenmachines, reinigingsmachines en reinigingsmaterialen. Daarnaast kan er sprake zijn van specialistische apparatuur om bijvoorbeeld graffiti te verwijderen of om luchtkanalen schoon te maken. De meeste groothandels in facilitaire producten bieden tegenwoordig ook andere diensten aan. Denk bijvoorbeeld ook aan het trainen van schoonmakers, die met schoonmaakmachines moeten werken. Ook het aanleren van de juiste schoonmaaktechnieken speelt tegenwoordig een belangrijke rol. In dat geval kan een interne medewerker aangemerkt worden als demonstrateur. Het aanleren van de juiste schoonmaaktechnieken is belangrijk, omdat de meeste facilitaire bedrijven te maken hebben met interne of externe kwaliteitscontroles.

Schoonmaakartikelen facilitaire branche

De facilitaire branche kent tegenwoordig veel verschillende schoonmaakartikelen, die meestal gebruikt worden voor specifieke reinigingswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan sanitairreiniging, interieurreiniging, vloerreiniging, keukenreiniging, industriereiniging en aan desinfectiemiddelen. Vanzelfsprekend moeten deze verschillende schoonmaakartikelen op een professionele manier gebruikt worden door het toepassen van de juiste microvezeldoeken, sopdoeken, dweilen of sponzen. Al deze verschillende schoonmaakartikelen moeten ervoor zorgen dat hygiëne gewaarborgd blijft. Ook andere artikelen vallen onder de noemers schoonmaakartikelen. Denk bijvoorbeeld ook aan afvalzakken, raamwissers en aan stofzuigerzakken, die gebruikt worden door facilitair medewerkers. Welke reinigingsmiddelen het beste toegepast kunnen worden is specifieke kennis waarbij een groothandelaar kan helpen. De meeste groothandelaars beschikken ook over kennis van milieu-vriendelijke schoonmaakmiddelen. De meeste facilitaire bedrijven hebben regelmatig contact met hun vertegenwoordiger of accountmanager, die kunnen helpen bij het zoeken naar verbeteringen en mogelijke alternatieven als het aankomt op het efficiënt en effectief schoonmaken.

Groothandel & Internationale Handel:

Opleidingen tot groothandelaar

Er bestaan verschillende geschikte opleidingsmogelijkheden tot groothandelaar. Over het algemeen zal een hbo-opleiding richting management en ondernemerschap raadzaam zijn. Een andere opleiding op Hbo-niveau is ook denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan de hbo-opleiding facility management. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar op verschillende manieren werkzaam zijn, waardoor ook een geheel andere opleiding tot de mogelijkheden behoort. De inhoudelijke werkzaamheden zullen in de meeste gevallen bepalen welke opleiding het meest geschikt is. Een groothandelaar die zelf goederen importeert moet ook over kennis beschikken van wet- en regelgeving. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Een groothandelaar in facilitaire producten zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. In alle andere gevallen zal een groothandelaar aangemerkt moeten worden als bedrijfsleider, die de leiding heeft over een groothandel. Het is denkbaar dat een groothandelaar aangemerkt kan worden als internetondernemer. In dat geval beschikt de groothandelaar over een eigen webshop, waarbinnen producten aangeboden worden. Een groothandelaar verkoopt niet aan particulieren, omdat we dan spreken van een middenstander.

Competenties groothandelaar

De belangrijkste competentie van een facilitaire groothandelaar is de algemene kennis van de facilitaire branche. Een groothandelaar moet klanten op een brede manier kunnen voorzien van informatie. Met andere woorden moet een groothandelaar beschikken over productkennis om tot de beste kwaliteit te kunnen komen. Het is ook belangrijk dat een groothandelaar beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn commercieel, adviseren, oplossingsgericht, onderhandelen, plannen, organiseren, management en financiële kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een groothandelaar is niet echt van toepassing, omdat een groothandelaar werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. Vanzelfsprekend kan een groothandelaar ook in loondienst werkzaam zijn als bedrijfsleider. In dat geval is het arbeidsmarktperspectief over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. De doorgroeimogelijkheden van een groothandelaar moeten gezien worden in het mogen aansturen van een belangrijke vestiging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een groothandelaar zal in de meeste gevallen onder de cao groothandel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring een salaris verdienen tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de meeste groothandelaars te maken hebben met een bonusregeling, waardoor het salaris hoger kan uitvallen. Dit is meestal sterk afhankelijk van de behaalde jaaromzet.

Eigen bedrijf starten als Groothandelaar (facilitaire sector)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Groothandelaar (facilitaire sector), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Groothandelaar (facilitaire sector)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groothandelaar (facilitaire sector) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Groothandelaar (facilitaire sector).

Mijnzzp.nl