SEA specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep SEA specialist
Vindbaarheid verbeteren door middel van goede advertenties
Uitsluitingszoekwoorden gebruiken
Wat doet een SEA specialist nog meer?
Werken als SEA specialist
Enkele taken als SEA specialist:
Beroepsfilm SEA specialist:
Film zoekwoorden uitsluiten:
Opleidingen tot SEA specialist
Bedrijven waar een SEA specialist werkzaam kan zijn
Competenties SEA specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als SEA specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris SEA specialist
Eigen bedrijf starten als SEA specialist
Boekhoudprogramma vergelijken SEA specialist

Beroep SEA specialist

Een SEA specialist is een online marketeer die ervoor zorgt dat websites online zo goed mogelijk vindbaar zijn in de diverse zoekmachines. Dit wordt gedaan door middel van betaalde advertenties bij zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. De afkorting SEA staat voor Search Engine Advertising. Een SEA specialist is actief op het gebied van zoekmachinemarketing. Dit wordt ook wel Search Engine Marketing (SEM) marketing genoemd. Een SEA specialist is dus gespecialiseerd in het ontwerpen, maken en plaatsen van betaalde zoekmachineadvertenties. Dit met als doel om het aantal bezoekers van een website te verhogen, waardoor in de meeste gevallen eveneens de omzet van de website verhoogd. Dit wordt ook wel conversie genoemd. In de meeste gevallen zal een SEA specialist zich richten tot de advertentiemogelijkheden van Google. Dit omdat Google wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine is. Het beroep SEA specialist moet gezien worden als tegenhanger van het beroep SEO specialist. Een SEO specialist is gespecialiseerd in het vindbaar maken van websites door middel van het schrijven en optimaliseren van verschillende vormen van content. Een SEA specialist heeft vrijwel niet te maken met content. Dit omdat content verder geen rol speelt bij betaalde zoekmachineadvertenties. Vanzelfsprekend zijn de werkzaamheden van een SEA specialist breder dan alleen het ontwerpen, maken en plaatsen van betaalde zoekmachineadvertenties. Een SEA specialist analyseert ook de lopende campagnes, om aan de hand hiervan de conversie van de lopende advertenties verder te verhogen. Het is overigens niet vanzelfsprekend dat het inzetten van betaalde zoekmachineadvertenties per definitie garantie geeft op succes. In de meeste gevallen moeten lopende campagnes actief gemonitord en geanalyseerd worden om via deze weg succesvol te worden.

Vindbaarheid verbeteren door middel van goede advertenties

Een SEA specialist is dus eigenlijk een online marketeer. Aan de dag van vandaag is het beroep SEA specialist onmisbaar. Dit omdat de meeste internetondernemers tegenwoordig gebruikmaken van betaalde zoekmachineadvertenties. In de meeste gevallen is een SEA specialist ook gespecialiseerd in andere vormen van marketing en zoekmachineoptimalisatie. In veel gevallen kan een SEA specialist ook aangemerkt worden als SEO specialist. Echter, het is wel belangrijk om te weten dat een SEO specialist andere specialisaties heeft dan een SEA specialist. Zoals al eerder is omschreven, kan een SEA specialist ook aangemerkt worden als lead generator of als ads specialist. In de meeste gevallen maakt een SEA specialist advertenties binnen de verschillende zoekmachines en niet met behulp van banners die op websites geplaatst worden. Tevens maakt een SEA specialist advertenties met behulp van tekst en niet met behulp van afbeeldingen en/of video’s. Omdat één van de werkzaamheden van een SEA specialist het optimaliseren van advertenties is, kan een SEA specialist ook aangemerkt worden als webanalist. Ook het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek is een belangrijke taak van een SEA specialist. Zonder een zoekwoordenonderzoek en het gebruiken van een uitsluitingszoekwoorden, kan het voorkomen dat de gemaakte advertenties getoond worden aan de verkeerde doelgroep.

Uitsluitingszoekwoorden gebruiken

Uitsluitingszoekwoorden zijn belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het uitsluiten van zoekwoorden zoals ‘gratis’ en ‘goedkoop’. In de meeste gevallen heeft het tonen van je advertenties aan mensen die zoeken op deze zoekwoorden geen zin. Door gebruik te maken van uitsluitingszoekwoorden zorgt een SEA specialist ervoor dat de advertenties enkel getoond worden aan de juiste doelgroep. Uitsluitingszoekwoorden zijn dus belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan groothandels die zicht richten op de B2B-markt, of aan webshophouders die zich richten op de B2C-markt. Een SEA specialist die advertenties maakt voor de B2B-markt kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zoekwoorden zoals ‘winkel’ of ‘webshop’ uit te sluiten. Het gebruiken van uitsluitingszoekwoorden is belangrijk om de conversie te kunnen verhogen.

Wat doet een SEA specialist nog meer?

Een SEA specialist is op een brede manier gespecialiseerd is in het beheren en optimaliseren van betaalde zoekadvertentie campagnes, met name op zoekmachines zoals Google. Ze spelen een belangrijke rol in het vergroten van de online zichtbaarheid en het genereren van verkeer naar websites. Hier zijn enkele taken die een SEA specialist typisch uitvoert:

  • Zoekwoordanalyse: Een SEA specialist voert uitgebreide zoekwoordanalyses uit om relevante zoekwoorden te identificeren die relevant zijn voor de advertentiecampagne. Ze identificeren zoektermen die potentiële klanten gebruiken en die passen bij de doelstellingen van de campagne.
  • Campagneopzet: De SEA specialist stelt advertentiecampagnes op in het advertentieplatform, zoals Google Ads. Ze structureren de campagnes in logische groepen, maken relevante advertentieteksten en stellen biedingen in op zoekwoorden. Ze zorgen ervoor dat de campagnes zijn afgestemd op de doelstellingen van de adverteerder.
  • Biedingsbeheer: De SEA specialist houdt de prestaties van zoekwoorden en advertenties in de gaten en past biedingen aan om de advertentiepositie en zichtbaarheid te optimaliseren. Ze analyseren gegevens zoals klikfrequenties, conversieratio's en kosten per klik om de campagnes rendabel te houden.
  • Advertentie optimalisatie: De SEA specialist test en optimaliseert advertentieteksten, kopteksten, oproepen tot actie en andere elementen om de prestaties te verbeteren. Ze voeren A/B-tests uit om te bepalen welke advertentievarianten het beste presteren en passen de campagnes dienovereenkomstig aan.
  • Budgetbeheer: De SEA specialist beheert het advertentiebudget van de campagne en zorgt ervoor dat de uitgaven binnen de vastgestelde limieten blijven. Ze controleren regelmatig de kosten en resultaten van de campagnes en passen het budget aan waar nodig.
  • Rapportage en analyse: De SEA specialist analyseert de prestaties van de campagnes en stelt rapporten op met relevante statistieken en KPI's (Key Performance Indicators). Ze identificeren trends, kansen en problemen en gebruiken deze inzichten om de campagnes verder te optimaliseren.
  • Concurrentieanalyse: De SEA specialist houdt de activiteiten van concurrenten in de gaten, analyseert hun advertentiestrategieën en identificeert mogelijkheden om zich te onderscheiden en concurrentievoordeel te behalen.

Werken als SEA specialist

Het werk van een SEA specialist is dus gericht op het ontwerpen, maken en plaatsen van betaalde zoekmachineadvertenties. Daarnaast kan een SEA specialist allerlei nevenactiviteiten uitvoeren zoals het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek, het analyseren van lopende campagnes, het opzetten van een campagnestructuur, etc. Omdat internetmarketing aan de dag van vandaag ontzettend belangrijk is, zijn er veel internetondernemers die op zoek gaan naar een SEA specialist. Dit omdat het belangrijk is dat het gewenste doel met behulp van betaalde zoekmachineadvertenties wordt bereikt. Ondernemers investeren namelijk niet voor niets in zoekmachineadvertenties.

SEA marketing is niet eenvoudig en vraagt om de juiste specialisten Veel SEA specialisten zijn werkzaam binnen een marketingbureau of als zelfstandig ondernemer. Wanneer een SEA specialist werkzaam is als zelfstandig ondernemer, is het mogelijk dat de SEA specialist naast de advertentiewerkzaamheden ook werkzaamheden zoals het creëren van content uitvoert. De verwachting is dat de vraag naar SEA specialisten enkel toe zal nemen. Dit omdat steeds meer ondernemers kiezen voor internetmarketing. Steeds meer mensen gaan namelijk met behulp van het internet op zoek naar allerlei producten en diensten.

Enkele taken als SEA specialist:

  • Het opstellen van advertenties.
  • Het analyseren van zoekwoorden.
  • Het analyseren van uitsluitingszoekwoorden.
  • Het analyseren en verbeteren van lopende campagnes.
  • Het vaststellen van de juiste doelgroep.
  • Het rapporteren aan de opdrachtgever.
  • Het opzetten van een campagnestructuur.
  • Het opstellen en bewaken van advertentiebudgetten.
  • Het A/B testen van advertentieteksten, landingspagina’s en posities in zoekmachines.

Beroepsfilm SEA specialist:

Film zoekwoorden uitsluiten:

Opleidingen tot SEA specialist

Er zijn geen specifieke erkende opleidingen tot SEA specialist. Wel zijn er passende cursussen die je kunt volgen wanneer je een carrière als SEA specialist ambieert. Over het algemeen genomen zal een SEA specialist over minimaal een hbo-opleiding beschikken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de hbo-opleiding ICT, of de hbo-opleiding Marketing Management. Tevens is het denkbaar dat een SEA specialist een geheel andere opleiding heeft gevolgd. Dit omdat het beroep SEA specialist betrekking kan hebben op uiteenlopende ICT-specialisten en marketeers. In de meeste gevallen moet een SEA specialist aangemerkt worden als een allround ICT-medewerker en marketing medewerker. Wanneer je een bedrijf gaat starten, dan is het nodig om de administratie op de juiste manier op te zetten. Dit kun je het beste doen door het gebruiken van een online boekhoudpakket. Met een goed boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding bijhouden.

Bedrijven waar een SEA specialist werkzaam kan zijn

Een SEA specialist kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, maar zal over het algemeen vaak voor een marketing bureau werken. Ook zijn er veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn als SEA specialist. Het is denkbaar dat grote bedrijven beschikken over een eigen marketingafdeling en dus tevens een eigen SEA specialist in dienst hebben. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan grote middenstanders, hotelketens, fabrikanten, webshops en banken. In de praktijk is het wel zo dat de meeste SEA specialisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als SEA specialist werk je vaak samen met andere marketeers. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan productmanagers, SEO specialisten, webanalisten en e-commerce managers. Ook is het mogelijk dat je als SEA specialist vaak samenwerkt met Java developers en PHP developers. Een freelance SEA specialist kan meestal ook andere ICT-werkzaamheden uitvoeren.

Competenties SEA specialist

De belangrijkste competentie van een SEA specialist is de inhoudelijke vakkennis van de marketingbranche en ICT. Als SEA specialist is het belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt, aangezien het internet tegenwoordig verschillende reclamemogelijkheden heeft. Over het algemeen genomen kan een SEA specialist in veel gevallen aangemerkt worden als communicatieadviseur. Dit omdat een SEA specialist met veel verschillende opdrachtgevers en collega’s te maken heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan salesmanagers en accountmanagers. Een andere belangrijke competentie van een SEA specialist is creativiteit. Dit omdat er steeds nieuwe reclamecampagnes bedacht moeten worden. Algemene belangrijke woorden zijn inspiratie, monitoren, samenwerken, controleren, analytisch vermogen en bijsturen. Wanneer een SEA specialist werkzaam is als zelfstandig ondernemer is het tevens belangrijk dat een SEA specialist goed kan netwerken en over een commerciële instelling beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als SEA specialist

Het arbeidsmarktperspectief van een SEA specialist is over het algemeen goed te noemen. Wel is het belangrijk dat een SEA specialist over de juiste kennis beschikt. De online reclamemarkt is aan de dag van vandaag de grootste reclamemarkt en dit zal in de loop der jaren alleen nog maar verder toenemen. Daarnaast komen er steeds meer online reclamemogelijkheden bij, waardoor de arbeidskansen van SEA specialisten alleen maar verder toe zullen nemen. De doorgroeimogelijkheden van een SEA specialist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten toe zal nemen. Ook het starten van een eigen marketingbureau kan gezien worden als een doorgroeimogelijkheid. Tevens kan een ervaren SEA specialist doorgroeien tot content manager of webredacteur. Wel kunnen deze doorgroeimogelijkheden per werkgever verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris SEA specialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep SEA specialist. Dit omdat een SEA specialist zoals al eerder is omschreven, werkzaam kan zijn voor verschillende bedrijven in diverse branches met hun eigen arbeidsvoorwaarden. Over het algemeen zullen de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Dit omdat een SEA specialist vaak voor grote bedrijven werkzaam is. Een SEA specialist in loondienst zal doorgaans tussen de € 2500,- en de € 4500,- bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, ervaring, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Wat een zelfstandig SEA specialist precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven. Dit omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal, en het soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als SEA specialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als SEA specialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken SEA specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als SEA specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een SEA specialist.

Mijnzzp.nl