Supply chain manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep supply chain manager
Werken als supply chain manager
Gegevens verzamelen en analyseren
Wat doet een supply chain manager:
Film supply chain manager:
Supply chain manager functie:
Opleidingen tot supply chain manager
Bedrijven waar een supply chain manager werkzaam kan zijn
Competenties supply chain manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supply chain manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris supply chain manager
Eigen bedrijf starten als Supply chain manager
Boekhoudprogramma vergelijken Supply chain manager

Beroep supply chain manager

Een supply chain manager is verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van efficiënte stroomlijnen met betrekking tot goederen en diensten. De keten waarbinnen de supply chain manager opereert, varieert van leverancier tot klant. De supply chain is de keten van de goederen- of dienstenstroom. Deze heeft betrekking op de inkomende transportstromen net als op de uitgaande transportstromen. Dat is een van de onderdelen van de keten, want ook de opslag en beheer van de voorraad valt onder de verantwoordelijkheid van de supply chain manager. Zo heeft een supply chain manager nog meer taken binnen de organisatie. Bijvoorbeeld met betrekking tot de productie en de planning, net als ten aanzien van de orderverwerking. Verder spelen kwaliteitsbeheer net als productontwikkeling een rol bij de werkzaamheden van een supply chain manager. Er is ook nog sprake van taken met betrekking tot de klantenservice, marketing en informatiesystemen. Het komt er bij de uitvoering van het beroep van supply chain manager op neer dat er sprake is van planning, coördinatie en monitoring. Een supply chain manager kijkt bovendien naar mogelijke verbeteringen die zijn aan te brengen in de keten. Hiervoor voert de supply chain manager onder meer analyses uit om op basis daarvan verbeteringen door te voeren. Het is in deze functie bovendien van belang om een kostenefficiënte productieplanning op te stellen. Ook is het doel om de voorraad laag te houden, maar wel zo dat er aan de vraag van de klant te voldoen is. Het is daarom ook belangrijk dat een supply chain manager altijd een accurate voorspelling doet ten aanzien van de toekomstige vraag naar goederen of diensten. Verder onderhoudt een supply chain manager contact met externe partijen op het gebied van opslag en transport.

Werken als supply chain manager

Een supply chain manager heeft als doel om in de uitvoering van de taak de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat is een van de redenen waarom en analyses plaatsvinden en rapportages ter verbeteringen worden opgesteld. Het is van groot belang dat de planning van de voorraad op een juiste en dus efficiënte manier plaatsvindt. Daarom is het ook de taak van een supply chain manager om zowel de inkoopprocessen als de verkoopprocessen te optimaliseren. Het bewaken van de kwaliteit is altijd een aandachtspunt van een supply chain manager. Daarnaast levert een supply chain manager informatie aan de directie om verantwoording af te leggen.

Gegevens verzamelen en analyseren

Het verzamelen van informatie met analyses is ook wat een data-analist doet. Er zijn wat dat betreft meerdere beroepen vergelijkbaar met de taken van een supply chain manager. Bijvoorbeeld als het gaat over het beheer van de voorraad, zoals in de functie van een voorraadbeheerder. Of als planner en transportplanner om de stroomlijn binnen de keten in goede banen te leiden. Een supply chain manager treedt in het kader van de uitvoering van werkzaamheden eveneens op als productmanager en inkoopmanager. In het verlengde daarvan is er een vergelijking te maken met het beroep van B2B marketeer of B2C marketeer. Er is ook sprake van het onderhoud van contact als supply chain manager met klantenservice medewerkers.

Wat doet een supply chain manager:

  • Productieketen efficiënt inrichten.
  • Accuraat inkopen.
  • Analyseren.
  • Rapporteren.
  • Keten optimaliseren.
  • Voorspellen toekomstige vraag.
  • Voorraad beheren.
  • Opstellen inkoop- en productieplanning.
  • Samenwerking tussen schakels optimaliseren.
  • Relaties onderhouden met externen (opslag en transport).
  • Klantenservice ondersteunen.

Film supply chain manager:

Supply chain manager functie:

Opleidingen tot supply chain manager

Er zijn om het beroep van supply chain manager uiteenlopende opleidingen te volgen om aan het werk te gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een opleiding tot logistiek manager te volgen. Of om als basis over een diploma in de vorm van logistiek planner te beschikken. Daarnaast biedt een opleiding tot manager eveneens een prima uitgangspunt om als supply chain manager aan het werk te gaan. Een hbo-opleiding commerciële economie biedt verder een basis om je te ontwikkelen tot supply chain manager. Het hangt overigens van de bedrijfstak af welke opleiding belangrijk is. Zo is het ook mogelijk dat een bedrijf een hbo-opleiding in een technische richting als eis stelt. Wanneer je een eigen bedrijf start, dan is het van belang om rekening te houden met de boekhouding. Hiervoor kun je een boekhoudprogramma gebruiken.

Bedrijven waar een supply chain manager werkzaam kan zijn

Er zijn verschillende branches en bedrijven waar een supply chain manager werkzaam kan zijn. De industriële sector is daar een voorbeeld van, waarbij een supply chain manager bijvoorbeeld werkt bij een autofabrikant. Een autofabrikant heeft voor het fabriceren van auto’s natuurlijk allerlei onderdelen nodig. Bovendien is het belangrijk om auto’s op een schaal te produceren dat ermee tegemoet wordt gekomen aan de vraag. Zo kan een supply chain manager eveneens werkzaam zijn in de voedingsindustrie. Ook in andere branches is het mogelijk om het beroep van supply chain manager uit te voeren. Denk daarbij maar aan de kledingbranche of aan het hotelwezen net als aan restaurantketens.

Competenties supply chain manager

Het is belangrijk dat een supply chain manager over leidinggevende capaciteiten beschikt. Het betreft namelijk een functie op managementniveau. In het kader van het onderhouden van relaties met externe partijen en ondersteuning bieden aan het eigen team zijn communicatieve vaardigheden belangrijk. Je werkt als supply chain manager namelijk met allerlei partijen samen, zoals met andere afdelingen en met andere managers. Bijvoorbeeld ook met logistiek medewerkers net als met data-analisten, business-analisten, controllers en procestechnologen. Verder heeft een supply chain manager uiteraard contact met bijvoorbeeld financieel managers en met de directie. Naast de leidinggevende capaciteiten en communicatieve vaardigheden zijn ook nog andere competenties van belang. Zo is het belangrijk dat een supply chain manager kan inspireren en motiveren. Ook het plannen, controleren en monitoren zijn competenties waarover een supply chain manager dient te beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supply chain manager

De functie van supply chain manager is voor veel bedrijven belangrijk. Het is een spil in de hele keten van aanvoer en doorvoer. Daarom is het arbeidsmarktperspectief gunstig voor supply chain managers. Bovendien is er sprake geweest van een ontwikkeling waarbij de nadruk is komen te liggen op de samenwerking tussen supply chain en sales. Deze afdelingen hebben dan ook een sterke binding met elkaar en zijn niet meer los van elkaar te zien. Dat versterkt de positie van een supply chain medewerker en natuurlijk ook van de salesafdeling. Een supply chain manager vervult al een functie op een hoog niveau. In dat kader zijn de opties om door te groeien uiteraard wel beperkt. Het is wel mogelijk om binnen de beroepsgroep door te groeien naar een bedrijf dat betere arbeidsvoorwaarden en een hoger salaris biedt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris supply chain manager

De arbeidsvoorwaarden variëren voor supply chain managers en dat geldt eveneens voor het salaris. Bij grote bedrijven ligt het gemiddelde salaris tussen 5.000 euro en 9.000 euro bruto. Dat is een grote ranges en je ziet bij vacatures van kleinere en middelgrote bedrijven doorgaans een salaris tussen 5.000 en 6.000 euro om mee te starten. Er zijn echter ook uitschieters naar beneden waar startende supply chain managers een inkomen verdienen rond de 3.000 euro bruto. De arbeidsvoorwaarden zijn uiteraard eveneens verschillend per branche en per bedrijf. Indien er een cao aan ten grondslag is, liggen een groot deel van de arbeidsvoorwaarden al vast. Bijvoorbeeld als het gaat om het aantal vakantiedagen en ruimte met budget voor verdere ontwikkeling. Een leaseauto maakt mogelijk deel uit van de arbeidsvoorwaarden van een supply chain manager. Dat geldt eveneens voor het verkrijgen van een telefoon en laptop. Een pensioenregeling maakt verder doorgaans eveneens deel uit van de arbeidsvoorwaarden van een supply chain manager. Voor alles geldt uiteraard dat het mogelijk is om over het salaris te onderhandelen, net als over specifieke arbeidsvoorwaarden.

Eigen bedrijf starten als Supply chain manager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Supply chain manager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Supply chain manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Supply chain manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Supply chain manager.

Mijnzzp.nl