Opleiding tot Logistiek planner

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Logistiek en Economie
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Logistiek en Economie

De Hbo-opleiding Logistiek en Economie is een Hbo-opleiding die specifiek gericht is op transport en logistiek. Het vervoersmiddel maakt binnen deze opleiding verder niet uit, omdat deze opleiding gericht is op de goederen- en dienstroom van logistiek in zijn algemeenheid. De opleiding Logistiek en Economie is geschikt voor mensen die actief zijn binnen de transport en logistiek, zoals logistiek managers, planners, inkopers en transportcoördinators. Vanaf het eerste leerjaar binnen de opleiding zal je bekend gemaakt worden op het gebied van logistiek en krijg je vakken als transporttechniek, economie, ICT en recht. Het eerste leerjaar van de opleiding Logistiek en Economie moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt zal worden met de branche.

Vanaf het tweede leerjaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, die een verdere verbreding kent. Het tweede leerjaar krijg je bijvoorbeeld ook te maken met inkoop, voorraadbeheer en productie. Vanaf het derde leerjaar zal je ook stage gaan lopen. In de laatste fase van de opleiding zal je ook een minor moeten kiezen. De Hbo-opleiding Logistiek en Economie kent over het algemeen de minors inkoopmanagement, Maritime & Port Management, Service Logistics en de minor Supply Chain Management. Een minor moet gezien worden als een gerichte specialisatie binnen de opleiding, die voor een belangrijk deel zal bepalen hoe je toekomst eruit zal zien. Binnen deze opleiding krijg je vakken als transporttechniek, modaliteiteninzicht, operationele technieken, informatica, Engels, Duits, wiskunde, bedrijfseconomie, productbesturing en management. Een andere vergelijkbare Hbo-opleiding is de Hbo-opleiding Bedrijfskunde (MER).

Opleidingsduur en niveau Logistiek en Economie

De Hbo-opleiding Logistiek en Economie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Met de juiste vooropleiding, zoals een gerichte Mbo-opleiding op niveau vier, is deze Hbo-opleiding over het algemeen ook sneller af te ronden. Dit omdat je dan enkele vakken mag laten vallen.

Vervolgopleidingen Logistiek en Economie

Na de Hbo-opleiding Logistiek en Economie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Logistiek en Economie

De meeste hogescholen verwachten minimaal een gerichte Mbo-opleiding niveau vier of het havo- of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding Logistiek en Economie. Daarnaast zal je minimaal 21 jaar oud moeten zijn voordat je kan deelnemen aan de opleiding.

Mijnzzp.nl