Wil je een eigen bedrijf starten als zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om te weten hoe je de boekhouding moet organiseren. Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen administratie en boekhouding. Je moet dus zelf bijhouden hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt. In dit artikel vertellen we je alles over de basisbeginselen van boekhouden voor zelfstandigen. Zo kom je goed voorbereid van start!
Hoe doe je de boekhouding?
Voor startende ondernemers is het erg belangrijk om de boekhouding op de juiste manier professioneel aan te pakken. De meeste ondernemers gebruiken hiervoor een online boekhoudprogramma. Het bijhouden van de financiële administratie is om verschillende redenen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting, de voorraadadministratie en aan de btw-aangifte. Vanzelfsprekend hebben zzp'ers te maken met veel meer financiële administratie dan particulieren.
Waar bestaat de financiële administratie uit?
Zzp'ers zijn verplicht om de financiële administratie op de juiste manier te voeren. De Belastingdienst kan hierdoor alle inkomsten en uitgaven controleren. Deze gegevens zijn uiteindelijk nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. De financiële administratie heeft in het kort betrekking op alle cijfers die de onderneming aangaan. Denk bijvoorbeeld aan alle binnenkomende facturen, uitgaande facturen en aan de urenregistratie.
Bijhouden binnenkomende en uitgaande facturen
Het maken en bijhouden van alle facturen kan het eenvoudigst gedaan worden in een boekhoudprogramma. Binnen het boekhoudprogramma is het opstellen van facturen een eenvoudige klus. Een boekhoudprogramma geeft je ook inzicht in alle facturen die je hebt verstuurd en ontvangen. Dit is erg handig bij het opmaken van de jaarcijfers. De facturatie moet altijd goed verlopen, omdat dit de basis is van een succesvolle onderneming.
Btw-aangifte en voorbelasting
Bijna alle ondernemers moeten ieder kwartaal de btw-aangifte doen. De Belastingdienst maakt het mogelijk om vanuit diverse boekhoudprogramma's eenvoudig aangifte te doen. Met alle programma's is het mogelijk om automatisch de betaalde btw in mindering te brengen. De Belastingdienst heeft automatiseren hoog aangeschreven staan wanneer we het hebben over de boekhouding.
Wat valt er onder boekhouding?
De boekhouding heeft betrekking op alle financiële gegevens die te maken hebben met de onderneming. Denk hierbij aan alle debiteuren en crediteuren, het grootboek, de omzetbelasting en aan mogelijke financiële rapporten. Daarnaast heeft boekhouden ook betrekking op het bewaren van alle gegevens voor de Belastingdienst. De Belastingdienst kan ondernemers tot zeven jaar terug vragen om de boekhouding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren van opgegeven aftrekposten.
Kan ik mijn eigen boekhouding doen?
Voor de meeste zzp'ers is het tegenwoordig geen enkel probleem om zelf de boekhouding te doen. Boekhouden is de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. In het verleden was het al snel nodig om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Tegenwoordig maken de meeste ondernemers gebruik van boekhoudsoftware. Hierdoor kunnen alle zzp'ers zelf hun administratie opzetten. Ook zijn de kosten een stuk lager wanneer je zelf aan het boekhouden gaat.
Basiskennis boekhouden
Als zzp'er of als freelancer is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de meest voorkomende regels voor het verwerken van de administratie. Voor starters is het ook belangrijk om eerst alle termen en begrippen te leren kennen. Boekhouden is niet moeilijk, echter is het wel belangrijk om fouten te voorkomen. Voor starters worden er ook cursussen aangeboden die gericht zijn op het boekhouden met een boekhoudprogramma. De meeste ondernemers kunnen hierdoor binnen no-time zelf boekhouden.
Met welke kosten heb je allemaal te maken als zzp'er?
Als zzp'er heb je te maken met verschillende belastingen. De belastingen zijn echter niet de enige verplichtingen. Denk bijvoorbeeld ook aan de verplichte premie voor de Zorgverzekeringswet. Daarnaast is het echt belangrijk om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook kan het in bepaalde gevallen voorkomen dat opdrachtgevers een aansprakelijkheidsverzekering verlangen. De overheid is ook bezig om bepaalde verzekeringen te verplichten voor zelfstandig ondernemers.
Welke soorten administratie zijn er:
- Grootboekadministratie;
- Debiteurenadministratie;
- Crediteurenadministratie;
- In- en verkoopadministratie;
- Voorraadadministratie;
- Rittenadministratie;
- Urenregistratie;
- Eventueel de loonadministratie.
Administratie en ondernemen
Als ondernemer is het belangrijk om op ieder moment overzicht te houden op je geldzaken. De geldzaken hebben alles te maken met een duidelijke administratie voeren. Denk alleen al aan het tijdig voldoen van de btw per kwartaal. Wanneer je gebruikmaakt van een goed boekhoudprogramma heb je ook de beschikking over een mobiele app. Met de app kun je eenvoudig een factuur opstellen en ook precies zien wie er betaald heeft. Zoals eerder omschreven kunnen zzp'ers te maken hebben met verschillende vormen van administratie.
Boekhouder inhuren voor bepaalde diensten
Het volledig uitbesteden van de boekhouding is tegenwoordig niet meer nodig. Wel zijn er redelijk veel ondernemers die voor bepaalde werkzaamheden alsnog gebruikmaken van een boekhouder of accountant. Denk aan het opstellen van de resultatenberekening of bijvoorbeeld aan officiële jaarstukken. Ook voor het doorvoeren van complexe wijzigingen kan het slim zijn om gebruik te maken van een boekhouder.
Verschil zzp en Mkb boekhouding
Zzp'ers en Mkb'ers hebben allebei te maken met verplicht boekhouden, echter betreft dit wel verschillende vormen van boekhouden. Zzp'ers mogen enkelvoudig boekhouden toepassen. Mkb-bedrijven zijn meestal verplicht om dubbel boekhouden toe te passen. Daarnaast hoeven zzp'ers geen jaarrekening te maken. Zzp'ers hebben voldoende aan een winst- en verliesrekening inclusief de balans voor de belasting.
Toch liever de boekhouding uitbesteden?
Het is voor alle ondernemers belangrijk om je boekhouding goed te organiseren. Voor sommige ondernemers kan het raadzaam zijn om gebruik te maken van een boekhouder. Dit zal je over het algemeen veel extra tijd opleveren en voorkomt problemen met geldzaken. Ook voor het bewaren van de boekhouding kun je gebruikmaken van een boekhouder of administratiekantoor. Met andere woorden heb je meerdere mogelijkheden als zzp'er.
Het organiseren van de boekhouding kan als zzp'er op verschillende manieren. Er zijn redelijk veel zzp'ers die een hybride methode hanteren. Hierbij doe je de meeste werkzaamheden zelf, en is je boekhouder alleen verantwoordelijk voor het controleren van de boekhouding.
Mijnzzp.nl