Conciërge (hotel)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep conciërge (hotel)
Werken als hotel conciërge
Verschillende taken van een hotel conciërge
Het belang van een goede hotel conciërge
Enkele werkzaamheden als hotel conciërge:
Wat verdient een conciërge?
Film: baan als hotel conciërge:
Film: conciërge hotel:
Opleidingen tot conciërge (hotel)
Bedrijven waar een conciërge (hotel) werkzaam kan zijn
Competenties conciërge (hotel)
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als conciërge (hotel)
Arbeidsvoorwaarden en salaris conciërge (hotel)
Eigen bedrijf starten als Conciërge (hotel)
Boekhoudprogramma vergelijken Conciërge (hotel)

Beroep conciërge (hotel)

Een hotel conciërge is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die niet alleen met facilitaire diensten te maken hebben. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hotel conciërge het beste omschrijven als het geven van dienstverlening aan hotelgasten. Hotelgasten binnen een hotel kunnen over het algemeen bij de conciërge terecht met allerlei vragen, die te maken hebben met de dienstverlening van het hotel. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een huurauto, aan het regelen van een taxi, of aan gasten die mogelijk klachten hebben. Een hotel conciërge is dan ook een veelzijdige medewerker, die eigenlijk alle voorkomende problemen oplost voor de hotelgasten. Een hotel conciërge is over het algemeen ook belast met het houden van toezicht op het hotel en de directe omgeving. Omdat er verschillende soorten hotels bestaan kunnen de werkzaamheden van een hotel conciërge onderling wel verschillen per hotel. In alle gevallen hebben de werkzaamheden van een hotel conciërge wel met service- en dienstverlening te maken. Een conciërge is van oudsher officieel een opzichter van gebouwen, echter zijn moderne conciërges verantwoordelijk voor meer werkzaamheden. De meeste conciërges die werkzaam zijn in een hotel zijn ook verantwoordelijk voor het verstrekken van relevante informatie over de stad aan hotelgasten. In dat opzicht kan een conciërge ook gezien worden als een soort gids. De inhoudelijke werkzaamheden van een hotel conciërge moeten verder vrij algemeen gezien worden, omdat niet alle hotels beschikken over meerdere hotelmedewerkers. Met andere woorden kan een hotel conciërge ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, die niet direct met conciërge werkzaamheden te maken hebben. In de meeste gevallen zal een hotel conciërge gezien moeten worden als allround hotelmedewerker, echter kan dit wel per hotel verschillen. Het is denkbaar dat een hotel conciërge ook gezien kan worden als nachtportier.

Werken als hotel conciërge

Een hotel conciërge is dus een facilitair medewerker die in de meeste gevallen ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Het is dan ook denkbaar dat een hotel conciërge gezien kan worden als klusjesman, hotelportier, nachtportier of als bagagist. Zoals eerder omschreven kan dit wel per hotel verschillen, omdat de betere en luxere hotels gebruik kunnen maken van verschillende medewerkers. Dit is vaak het geval als luxe hotels gebruikmaken van het hotelclassificatiesysteem. Het hotelclassificatiesysteem kan hoteleigenaren verplichten om gebruik te maken van hotelportiers om in aanmerking te kunnen komen voor het maximaal haalbare aantal sterren. In dat geval zal er dus gebruikgemaakt worden van verschillende hotelmedewerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden om de dienstverlening te maximaliseren. Dit is over het algemeen alleen het geval binnen de luxere hotels. Meestal zal een hotel conciërge overal inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het parkeren van auto's als car park host. Ook dit betreft een luxe dienstverlening dat niet beschikbaar is binnen alle hotels.

Verschillende taken van een hotel conciërge

Als conciërge ben je dus in de meeste gevallen een allround hotelmedewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Ook het toezien op de algemene veiligheid van het hotel en de gasten behoort tot de werkzaamheden van een conciërge. Daarnaast kan een hotel conciërge fungeren als kwaliteitsinspecteur met betrekking tot de schoonmakers van het hotel. In dat geval zal een hotel conciërge de verschillende kamermeisjes en ander soort facilitair medewerkers controleren op de uitgevoerde schoonmaakwerkzaamheden. Ook dit kan verschillen per hotel, omdat een hotel ook gebruik kan maken van een facilitair manager die zelfstandig de schoonmaakwerkzaamheden zal controleren.

Het belang van een goede hotel conciërge

Hotel conciërges zijn over het algemeen aan te merken als onmisbare medewerkers, omdat hotels over het algemeen grote gebouwen zijn waarbinnen veel hotelgasten verblijven. Net zoals binnen andere gebouwen hebben hoteleigenaren en hotelmanagers regelmatig te maken met dingen die stuk gaan. Het is de hotel conciërge die kleine problemen op een snelle en flexibele manier kan oplossen, waardoor in de meeste gevallen geen gebruikgemaakt hoeft te worden van externe bedrijven. Als het grotere werkzaamheden betreft, zal een hotel conciërge deze werkzaamheden meestal niet zelf uitvoeren, maar kan hij of zij de werkzaamheden wel coördineren. Een goede conciërge is dan ook een belangrijke servicemedewerker, die ook gezien kan worden als beheerder. Omdat een hotel conciërge een allround medewerker is kan de hotel conciërge ook ingezet worden voor andere werkzaamheden, zoals het klaarmaken van een vergaderruimte of het helpen met de catering.

Enkele werkzaamheden als hotel conciërge:

  • Het begeleiden van externe bedrijven.
  • Het bieden van algemene service.
  • Het boeken van taxi's en andere externe diensten.
  • Het houden van toezicht op het hotel en de omgeving.
  • Het informeren van hotelgasten over het hotel en de stad.
  • Het klaarzetten van tafels en stoelen.
  • Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
  • Het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden.

Wat verdient een conciërge?

Het salaris van een conciërge kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werklocatie, de werkervaring, de verantwoordelijkheden en de regio waarin ze werken. Over het algemeen ligt het salaris van een conciërge in Nederland tussen de 2.000 en 2.500 euro bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Het salaris kan wel verder oplopen wanneer de gasten voldoende fooi geven.

Film: baan als hotel conciërge:

Film: conciërge hotel:

Opleidingen tot conciërge (hotel)

Er zijn geen erkende beroepsopleidingen tot conciërge. Over het algemeen zal een hotel conciërge gezien moeten worden als allround vakman, die beschikt over de juiste instelling en technische kennis om te kunnen werken als hotel conciërge. Het is niet zo dat iedereen zomaar als hotel conciërge kan werken, omdat het beroep hotel conciërge niet gezien kan worden als ongeschoolde arbeid. Een hotel conciërge kan over diverse geschikte opleidingen beschikken, die raakvlakken hebben met de werkzaamheden van een hotel conciërge. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat dit per hotel conciërge kan verschillen. Daarnaast kunnen hoteleigenaren behoefte hebben aan verschillende kennis bij een hotel conciërge. Het is ook denkbaar dat nieuwe hotel conciërges ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een conciërge (hotel) werkzaam kan zijn

Een hotel conciërge is werkzaam binnen een hotel. Daarnaast is het denkbaar dat een hotel conciërge werkzaam is binnen grotere pensions, die te maken kunnen hebben met veel gasten. Het beroep conciërge kan daarnaast betrekking hebben op het onderwijs of op het bedrijfsleven. Binnen het bedrijfsleven zal in de meeste gevallen niet de term conciërge van toepassing zijn, maar de term servicemedewerker gebouwen. Een conciërge kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende soorten werkgevers. De inhoudelijke werkzaamheden kunnen wel verschillen per soort werkgever.

Competenties conciërge (hotel)

De belangrijkste competentie als hotel conciërge is de dienstbare instelling, omdat dat erg belangrijk is binnen hotels. Daarnaast moet een hotel conciërge gezien kunnen worden als gastheer, die begrijpt hoe belangrijk juiste dienstverlening is. Ook moet een hotel conciërge gezien kunnen worden als allround monteur en technicus, omdat een hotel conciërge verantwoordelijk is voor het uitvoeren van verschillende soorten klusjes en onderhoudswerkzaamheden. In dat opzicht moet de hotel conciërge ook gezien worden als onderhoudsman. Het is niet zo dat een hotel conciërge verantwoordelijk is voor alle onderhoudswerkzaamheden, omdat dit alleen het geval is met betrekking tot de kleinere klussen. Bij grotere werkzaamheden zal er in de meeste gevallen sprake zijn van externe bedrijven. Omdat een hotel conciërge over het algemeen veel te maken heeft met diverse collega's en hotelgasten zal de hotel conciërge moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie als hotel conciërge is inzicht. Een hotel conciërge moet zelfstandig kunnen werken naar eigen inzicht. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van bepaalde ruimtes als dat nodig is, of aan het toezien op de algemene hygiëne binnen het hotel. Algemeen belangrijke woorden als hotel conciërge zijn energie, flexibiliteit, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen, overleggen en passie. Als laatste is het belangrijk dat een hotel conciërge in de meeste gevallen ook gezien kan worden als soort gids. Een goede hotel conciërge moet hotelgasten op een brede manier kunnen informeren over mogelijke activiteiten in de omgeving.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als conciërge (hotel)

Het arbeidsmarktperspectief van een hotel conciërge is over het algemeen redelijk te noemen. Lang niet alle hotels maken gebruik van fulltime werkende hotel conciërges, omdat dit alleen het geval is binnen de grotere en luxere hotels. Het beroep hotel conciërge komt dan ook relatief gezien niet veel voor. Er zijn over het algemeen niet veel conciërge vacatures beschikbaar binnen de arbeidsmarkt. De doorgroeimogelijkheden van een hotel conciërge moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie hoofd technische dienst. Dit kan wel per hotel en met je eigen opleidingsniveau verschillen. Ook de functie hoofd technische dienst komt niet standaard voor binnen alle hotels. Over het algemeen zullen de doorgroeimogelijkheden van een hotel conciërge dan ook beperkt zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris conciërge (hotel)

Een hotel conciërge zal over het algemeen onder de Horeca-cao vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Over het algemeen zal een hotel conciërge te maken hebben met afwisselde diensten, wat ook per werkgever kan verschillen. Als conciërge verdien je afhankelijk van je leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden een salaris tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand.

Eigen bedrijf starten als Conciërge (hotel)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Conciërge (hotel), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Conciërge (hotel)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Conciërge (hotel) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Conciërge (hotel).

Mijnzzp.nl