Kwakzalver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kwakzalver
Kwakzalverij
Kwakzalverij is in sommige gevallen strafbaar
Paragnosten, geestelijke gezondheid en acupunctuur
Wat doet een kwakzalver:
Horrortandarts voor de rechter:
Levensgevaarlijk wondermiddel:
Opleidingen tot kwakzalver
Bedrijven waar een kwakzalver werkzaam kan zijn
Competenties kwakzalver
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwakzalver
Arbeidsvoorwaarden en salaris kwakzalver
Eigen bedrijf starten als Kwakzalver
Boekhoudprogramma vergelijken Kwakzalver

Beroep kwakzalver

Kwakzalver is een pseudoniem voor een persoon die zich bijvoorbeeld voordoet als geneeskundige en daarbij onbevoegd de geneeskunde uitoefent. Het is wat dat betreft dus geen echt beroep, maar het gaat wel om een persoon die op onbevoegde wijze een bepaald beroep uitoefent. In strikte zin is de term kwakzalverij vooral op de geneeskunde van toepassing, maar in breder verband zijn er ook kwakzalvers actief in branches die raakvlakken hebben met geneeskunde. Doorgaans heeft een kwakzalver als doel om geld te verdienen aan cliënten. Bijvoorbeeld door een bepaalde behandeling voor te schrijven waarvan het effect allerminst bewezen is. Of door te voorzien in een aanbod met producten die specifieke kwaaltjes zouden moeten verhelpen. Het komt ook voor dat kwakzalvers wel wetenschappelijke methodes gebruiken, maar daar in feite niet voor bevoegd zijn. Naast het verdienen van geld kan het ook zo zijn dat een kwakzalver actief is om het eigen ego te strelen door zichzelf als redder op te werpen. Zo is het eveneens mogelijk dat er sprake is van kwakzalverij om anderen in de eigen macht te krijgen. Het gaat er in elk geval om dat er sprake is van veelal valse hoop geven aan mensen die een beroep doen op de diensten van een kwakzalver. Overigens is kwakzalverij van alle tijden en trokken er in het verleden bijvoorbeeld wel wonderdokters door het land die pretendeerden op miraculeuze wijze allerlei kwalen te genezen. Tegenwoordig komt kwakzalverij ook nog in allerlei vormen voor, zoals met wonderdiëten om ineens en blijvend veel gewicht te verliezen. Of om door middel van sieraden met magneten psychische en lichamelijke problemen op te lossen. Dat er nog altijd kwakzalvers bestaan heeft onder meer te maken met de hoop, naïviteit en goedgelovigheid van mensen die op zoek zijn naar een middel voor een kwaal.

Een kwakzalver is dus in strikte zin een persoon binnen de geneeskundige die op onbevoegde wijze een medisch beroep uitoefent, zoals een arts. Overigens komt het eveneens voor dat er personen zijn die zich als tandarts voordoen, maar daar nooit een opleiding voor hebben gevolgd. Het spreekt voor zich dat tandartsbehandeling in dat geval veelal niet op een juiste manier plaatsvinden. Een kwakzalver als medisch specialist kan bovendien ook verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt. Verder kan het bij kwakzalverij ook gaan om een breder vlak dat betrekking heeft op de gezondheid. Denk maar aan het beroep voedingsdeskundige dat in officiële zin is voorbehouden aan wetenschappers die daarvoor een gerichte opleiding hebben gevolgd. Bijvoorbeeld een universitaire studie voeding en gezondheid. In dit geval doet zich bij kwakzalverij het probleem voor dat er geen sprake is van een beroepsbescherming voor voedingsdeskundige. Er is door kwakzalvers dan ook misbruik te maken van allerlei soorten beroepen.

Kwakzalverij

Kwakzalverij is zelfs in deze huidige tijd nog altijd best een groot probleem. Denk bijvoorbeeld maar aan lichamelijke problemen die er ontstaan als gevolg van een plastisch chirurg zonder bevoegdheid die in een privékliniek werkt. Dat kan zelfs gevaar voor de gezondheid van individuen opleveren. Zo zijn er ook allerlei internetondernemers die allerlei producten promoten, zoals afslankpillen of pillen voor sporters. Als er geen wetenschappelijke basis aanwezig is voor deze middelen, is het productaanbod eveneens onder de noemer van kwakzalverij te scharen. Deze internetondernemers brengen de producten dan onder de aandacht door middels van verschillende blogs of zelfs e-books, waarin beweerd wordt dat het middel een bepaalde werking heeft. Wat dat betreft zijn er natuurlijk ook allerlei goeroes die van alles en nog wat beweren. Er zijn altijd mensen die daar op een of andere manier in geloven. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen over één kam te scheren is, maar ook homeopaten, gewichtsconsulenten en chiropractors gaan wat dat betreft nogal eens de fout in. Verder is het wellicht zo dat je een bepaald beroep wel mag beoefenen omdat er geen beroepsbescherming is, maar dat het niet is toegestaan om als kwakzalver beweringen te doen over een wondermiddel te beschikken.

Kwakzalverij is in sommige gevallen strafbaar

Kwakzalverij is in sommige gevallen strafbaar en kan verschillende gevolgen met zich meebrengen, zoals het opgelegd krijgen van een dwangsom door een toezichthouder of strafrechtelijke vervolging. Het is overigens ook zo dat kwakzalverij van toepassing kan zijn op dieren, zoals een dierenarts zonder papieren die aangeeft dieren te kunnen genezen. Er zijn bovendien binnen bepaalde sectoren tuchtcolleges die streng toezien op de naleving van regels binnen de beroepsbranche. Het is verder zo dat er meerdere erkende specialisten actief zijn die specifiek jagen op blogs waar informatie op staat die als onwaarheid zijn aan te merken of waarop claims staan die geen basis hebben. In dat geval is het mogelijk dat een kwakzalver met een handhavingsjurist te maken krijgt.

Paragnosten, geestelijke gezondheid en acupunctuur

Een kwakzalver maakt doorgaans slachtoffers en dan gaat het onder meer ook om mensen die een alternatieve behandeling hebben ondergaan. Er zijn bijvoorbeeld paragnosten die als kwakzalver mensen geld aftroggelen, net als dat er acupuncturisten zijn die veel geld vragen voor een behandeling die geen zoden aan de dijk zet. Uiteraard geldt ook hiervoor dat acupuncturisten net als paragnosten niet allemaal als kwakzalver aan te merken zijn. Er zijn in de alternatieve zorg, zoals binnen de geestelijke gezondheidszorg, geen kwaliteitsstandaarden van toepassing. In de reguliere zorg zijn deze standaarden voor kwaliteit wel van toepassing. Het is wel zo dat zorg niet tot schade mag leiden of een aanmerkelijke kans op schade met zich meebrengt voor de gezondheid van de mens. Binnen de alternatieve zorg is dit een norm waar minimaal aan voldaan moet worden. Een slachtoffer van een kwakzalver heeft de mogelijkheid om bij financiële of fysieke schade schadevergoeding te eisen. Dit dient dan te gebeuren via een civiele procedure. Mocht er sprake zijn van een strafbaar feit dan geldt dat er bij de politie aangifte kan worden gedaan tegen de kwakzalver. Het is dan aan het openbaar ministerie of de kwakzalver wordt vervolgd.

Wat doet een kwakzalver:

  • Onbevoegd medisch beroep uitoefenen.
  • Wondermiddelen zonder wetenschappelijke basis aanprijzen.
  • Alternatieve behandelingen toepassen.
  • Valse hoop geven.
  • Financieel leed veroorzaken.
  • Fysieke schade veroorzaken.

Horrortandarts voor de rechter:

Levensgevaarlijk wondermiddel:

Opleidingen tot kwakzalver

Kwakzalvers beschikken doorgaans niet over een opleiding, maar er zijn kwakzalvers die wel een opleiding hebben gevolgd. In het verleden zijn er bijvoorbeeld wel eens artsen uit het beroep gezet in verband met kwakzalverij. Zo zijn er ook kwakzalvers die wel een opleiding hebben, maar niet over een bevoegdheid beschikken. De benaming ervaringsdeskundige is daar dan eerder op van toepassing. Binnen de medische zorg is het vereist om als arts bijvoorbeeld in het BIG-register te staan. Overigens is er ook een vereniging tegen kwakzalverij.

Bedrijven waar een kwakzalver werkzaam kan zijn

Een kwakzalver is vaak een ondernemer, internetondernemer of arts die in een privékliniek werkzaam is. Kwakzalvers bieden hun diensten aan en er zijn mensen die daarop vertrouwen, waarbij pas achteraf blijkt dat papieren bijvoorbeeld niet kloppen en dat er geld uit de zak geklopt is.

Competenties kwakzalver

Het is als kwakzalver belangrijk om goed te kunnen liegen en een charismatische uitstraling met overtuigende houding komen van pas. Ook jezelf dom houden en niet door de mand vallen is belangrijk om als kwakzalver staande te blijven. Een kwakzalver is verder een meester in het geven van valse hoop en heeft doorgaans een groot ego.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwakzalver

Zolang er goedgelovige, naïeve en wanhopige mensen zijn, blijven kwakzalvers bestaan. Er zijn kwakzalvers die doorgroeien en een groot aanzien hebben onder een bepaald publiek. Het kan er echter ook op uitdraaien dat je als kwakzalver wordt ontmaskerd als een oplichter en zelfs de gevangenis in kan draaien. Het is moreel verwerpelijk om als kwakzalver op te treden en daarom is het beter om gewoon een opleiding te halen of ander werk te zoeken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kwakzalver

Er zijn geen voorbeelden te noemen van een gemiddeld salaris van een kwakzalver. Dat heeft onder meer te maken met de verschillende beroepsgroepen. Het is wel zo dat het juist beroepsgroepen zijn waarin veel geld te verdienen valt. Daarom is het aantrekkelijk om als kwakzalver geld te gaan verdienen. Bijvoorbeeld door als internetondernemer kwakzalverij producten te verkopen die veel geld opleveren.

Eigen bedrijf starten als Kwakzalver

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kwakzalver, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kwakzalver

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kwakzalver bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kwakzalver.

Mijnzzp.nl