Landmeter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep landmeter
Wat doet een landmeter
Landmeten kadaster
Landmeter bij erfscheiding problemen
Film: werken als landmeter:
Film: landmeters aan het werk:
Opleidingen tot landmeter
Bedrijven waar een landmeter werkzaam kan zijn
Competenties landmeter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als landmeter
Arbeidsvoorwaarden en salaris landmeter
Eigen bedrijf starten als Landmeter
Boekhoudprogramma vergelijken Landmeter

Beroep landmeter

Een landmeter is een medewerker en veldwerker die zich gespecialiseerd heeft in landmeetkunde. Landmeetkunde komt in het kort neer op het inmeten, opmeten, inrichten en afpalen van percelen en objecten. Vanzelfsprekend is landmeetkunde om diverse redenen belangrijk. Zonder landmeetkunde is het niet goed mogelijk om te bepalen waar bepaalde grenzen precies lopen of waar bepaalde wegen precies aangelegd moeten worden. Een landmeter is dus gespecialiseerd in landmeetkunde, wat een onderdeel is van geodesie. Geodesie is de wetenschap die zich bezighoudt met de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde. Een landmeter is dus een veldwerker die landmeetkunde beoefent. Een landmeter kan in tegenstelling tot zijn naam ook ingezet worden om ruimtes en oppervlakten onder water te meten. Een andere benaming voor een landmeter kan ook zijn geodeet. De meeste mensen kennen de landmeter van het Kadaster. De landmeters van het Kadaster stellen de grenzen vast van percelen en slaan alle gegevens op, zodat ze later terug te vinden zijn als dat nodig is. Een landmeter is dagelijks in het veld bezig met metingen van land. Niet alleen woningpercelen moeten opgemeten worden, maar eigenlijk alle grond, zoals weilanden, snelwegen en spoorlijnen. Al deze gegevens worden door het Kadaster nauwkeurig opgeslagen. Een landmeter kan ook werkzaam zijn voor ingenieursbureaus die te maken hebben met de civiele techniek. Een landmeter is dus gespecialiseerd in landmeetkunde, dat een onderdeel is van geodesie. Geodesie moet wel breder gezien worden dan alleen landmeetkunde, omdat geodesie betrekking heeft op de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde. Het beroep landmeter is aan te merken als belangrijk beroep, omdat het op de juiste manier inmeten van percelen en objecten op verschillende manieren belangrijk is. Daarnaast is het erg belangrijk dat een landmeter nauwkeurig werkt, omdat fouten met betrekking tot landmeetkunde grote gevolgen kan hebben.

Wat doet een landmeter

Een landmeter is dus gespecialiseerd in landmeetkunde en kan aangemerkt worden als veldwerker. Naast het werken als veldwerker kan een landmeter verantwoordelijk zijn voor het verwerken van alle meetgegevens op kantoor. Omdat alle gegevens tegenwoordig digitaal opgeslagen worden is het in de meeste gevallen mogelijk om alle gegevens online te raadplegen. Denk bijvoorbeeld aan erfgrenzen, landkaarten en aan de bebouwing van percelen. Dit soort informatie is belangrijk voor particulieren, bedrijven en overheden. Denk bijvoorbeeld aan uitvoerders die perceelsgegevens moeten opzoeken om te kunnen bepalen waar er precies gebouwd moet worden. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle landmeters werkzaam zijn voor het Kadaster, omdat ook andere bedrijven gebruikmaken van landmeters. Dit zijn meestal bedrijven die werkzaam zijn binnen de civiele techniek, zoals grote aannemers of ingenieursbureaus die betrokken zijn bij civiele projecten. Ook akkerbouwers en landbouwers hebben regelmatig te maken met landmeters. Denk bijvoorbeeld aan een gasleiding die in de grond geplaatst moet worden of aan herverdeling van kavels.

Een landmeter is dus iemand die gespecialiseerd is in het meten en in kaart brengen van land, zowel op het gebied van grenzen, eigendommen als topografie. De taken van een landmeter kunnen variëren, maar hier zijn enkele van de belangrijkste taken die ze uitvoeren:

  • Grensafbakening: Een landmeter is verantwoordelijk voor het bepalen en markeren van de grenzen van stukken land. Dit omvat het onderzoeken van eigendomsdocumenten, het verrichten van veldmetingen en het plaatsen van grensstenen of markeringen om de exacte grenslijnen aan te geven.
  • Landmeting: Landmeters voeren nauwkeurige metingen uit om de omvang, vorm en configuratie van stukken land in kaart te brengen. Ze maken gebruik van geavanceerde meetinstrumenten, zoals theodolieten, gps-apparatuur en laserscanners, om de afstanden, hoeken en hoogtes te meten.
  • Topografische kaarten: Landmeters creëren topografische kaarten die de natuurlijke en kunstmatige kenmerken van het land weergeven, zoals reliëf, hoogteverschillen, waterlichamen, vegetatie, gebouwen en wegen. Deze kaarten worden gebruikt voor planning, engineering, landbeheer en andere toepassingen.
  • Bouw- en constructiemetingen: Landmeters zijn betrokken bij de metingen en lay-out van bouwprojecten. Ze helpen bij het uitzetten van de exacte locaties van gebouwen, wegen, rioleringssystemen en andere infrastructuur. Ze zorgen ervoor dat de bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd volgens de voorgeschreven specificaties en afmetingen.
  • Grondverzet en volumeberekeningen: Landmeters berekenen het volume van aarde, rots of andere materialen die worden verplaatst bij bouw- of grondwerkzaamheden. Dit is belangrijk voor het beheer van grondstoffen, het plannen van afgravingen en het bepalen van kosten en hoeveelheden bij projecten.
  • Juridisch advies en expertise: Landmeters verstrekken vaak juridisch advies met betrekking tot eigendomsrechten en landgerelateerde kwesties. Ze kunnen betrokken zijn bij geschillen over eigendomsgrenzen, erfdienstbaarheden en andere juridische kwesties met betrekking tot landgebruik.

Landmeten kadaster

Het kadaster houdt alle belangrijke gegevens van percelen bij in Nederland. Niet alleen de vorm en de grootte van een perceel, maar ook wie de eigenaar is en welke bebouwing erop een bepaald perceel staat is informatie die het kadaster bijhoudt. Daarnaast zijn er nog enkele andere belangrijke zaken die het Kadaster bijhoudt, zoals mogelijke vervuiling van de grond, het gebruik van de grond, erfdienstbaarheden, vruchtgebruikers, en/of er een hypotheek gevestigd is op de grond. Het is dus niet zo dat het Kadaster alleen verantwoordelijk is voor het opmeten van percelen. Het Kadaster is juist verantwoordelijk voor het bijhouden van alle relevante informatie met betrekking tot percelen en bebouwingen. Deze informatie is ook belangrijk voor notarissen, die een onderzoeksplicht hebben bij de eigendomsoverdracht van percelen. Ook gemeentes kunnen gebruikmaken van de data om de waarde te kunnen bepalen van percelen en bebouwingen. Denk bijvoorbeeld aan ambtenaren die belast zijn met het innen van gemeentelijke belastingen. Een ander voorbeeld zijn ambtenaren die gegevens nodig hebben met betrekking tot de riolering binnen de gemeente.

Landmeter bij erfscheiding problemen

Wie een conflict heeft met een buurman over een erfgrens kan de landmeters van het Kadaster inschakelen om de exacte grens te bepalen. Op een perceel kunnen in de loop van de jaren allerlei veranderingen plaatsvinden, zoals het verschuiven van een inrit of het verplaatsen van een haag. Door deze veranderingen kunnen er nogal eens problemen ontstaan als de ene buurman extra grond terug wil hebben en de andere buurman het daar niet mee eens is. De landmeter kan door hun uitgebreide gegevens dan al snel de echt perceelgrens naar voren halen.

Film: werken als landmeter:

Film: landmeters aan het werk:

Opleidingen tot landmeter

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep landmeter of geodeet te volgen via gewone scholen, zoals de Mbo-opleiding landmeten op niveau vier of de hbo-opleiding geodeet of landmeten. Ook is het mogelijk om een opleiding te volgen in de richting grond-, weg- en waterbouw in de civiele techniek. Tijdens de hbo-opleiding is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: wiskunde, natuurkunde, bedrijfskunde, geodesie, meetkundige geodesie, cartografie, vastgoedinformatie en informatica. De hbo-opleiding is doorgaans alleen toegankelijk met een Mbo-diploma op niveau vier, of door het afleggen van toelatingsexamen. Daarnaast zijn er ook externe opleidingsinstituten te vinden die opleidingen of cursussen aanbieden op het gebied van topografie en landmeten. Zie voor meer informatie over landmeetkunde en geodesie, het Nederlands centrum voor Geodesie en Geo-informatica (NCG). Op universitair niveau heeft geodesie onder andere betrekking op de beroepen geoloog en geomorfoloog. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een landmeter werkzaam kan zijn

Een landmeter kan voor verschillende bedrijven en overheden werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingenieursbureaus, spoorwegondernemingen, nutsbedrijven, aannemersbedrijven, gemeentes, provincies, waterschappen, Kadaster of aan Rijkswaterstaat. Zoals eerder omschreven heeft het beroep landmeter niet alleen te maken met het opmeten van percelen en bebouwingen. Een landmeter kan ook op andere manieren werkzaam zijn, waarbij het opmeten van percelen en de infrastructuur belangrijk is.

Competenties landmeter

Als landmeter is je belangrijkste competentie het secuur kunnen werken, omdat meetfouten of andere soorten fouten niet voor mogen komen. Een landmeter maakt tegenwoordig gebruik van complexe meetinstrumenten en computerprogramma's. Kennis en technisch inzicht spelen binnen dit beroep dan ook een belangrijke rol, evenals wiskundig en ruimtelijk inzicht. Maar ook communicatief zul je goed onderlegd moeten zijn, omdat een landmeter doorgaans niet alleen zal werken. Ook algemene onderzoeksvaardigheden mogen als landmeter niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden voor een landmeter zijn gestructureerd, zelfstandigheid, controleren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als landmeter

Het arbeidsmarktperspectief van een landmeter is over het algemeen redelijk goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat het beroep landmeter over het algemeen gezien moet worden als een beroep op Hbo-niveau. Dit is het geval, omdat de meeste landmeters niet alleen verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van metingen als veldwerker. Met andere woorden kan een landmeter ook verantwoordelijk zijn voor het verwerken van de data in computersystemen. Daarnaast moet het beroep landmeter in sommige gevallen gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Denk hierbij aan ingenieurs die ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van metingen. De doorgroeimogelijkheden van een veldwerker zijn niet zomaar aan te geven, omdat het beroep landmeter op verschillende niveaus voorkomt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris landmeter

Er zijn voor het beroep landmeter geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende bedrijven of semioverheden werkzaam kan zijn. Maar over het algemeen zal je werkzaam zijn voor de grotere bedrijven en overheden, die hun arbeidsvoorwaarden prima geregeld zullen hebben. Een landmeter zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Wel kan het salaris behoorlijk verschillen per bedrijf en je precieze verantwoordelijkheden binnen de organisatie, wat met je opleidingsniveau te maken zal hebben.

Eigen bedrijf starten als Landmeter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Landmeter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Landmeter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Landmeter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Landmeter.

Mijnzzp.nl