Netwerk- en mediabeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep netwerk- en mediabeheerder
Werken als netwerk- en mediabeheerder
Wat doet een netwerk- en mediabeheerder nog meer?
Belang van een goed functionerend computernetwerk 
Taken als netwerk- en mediabeheerder:
Film: netwerk- en mediabeheerder:
Film: netwerk- en mediabeheerder:
Opleidingen tot netwerk- en mediabeheerder
Bedrijven waar een netwerk- en mediabeheerder werkzaam kan zijn
Competenties netwerk- en mediabeheerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als netwerk- en mediabeheerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris netwerk- en mediabeheerder
Eigen bedrijf starten als Netwerk- en mediabeheerder
Boekhoudprogramma vergelijken Netwerk- en mediabeheerder

Beroep netwerk- en mediabeheerder

Netwerk- en mediabeheerder is een relatief nieuw beroep waarbinnen diverse disciplines samenkomen. Zo is er sprake van verantwoordelijkheid voor het samenstellen en beheren van netwerken. Daarnaast is er tevens sprake van het invullen van taken op het gebied van mediabeheer. Daar vallen weer meerdere werkzaamheden onder. Een netwerk- en mediabeheerder houdt zich onder meer bezig met het installeren en beheren van software, maar ook met het beheren van licenties. Een netwerk- en mediabeheerder werkt binnen de ICT en vervult binnen deze branche diverse taken. Denk maar aan het selecteren en aanschaffen van hardware, maar ook aan het toezicht houden op de installatie van datanetwerken. Er is dan ook sprake van een divers takenpakket, want ook het opstellen van procedures valt daaronder net als het beheren van toegangsbeveiliging. Zo zijn de werkzaamheden nog uitgebreider met het lokaliseren en oplossen van storingen net als het doormeten van datalijnen. Doorgaans is een netwerk- en mediabeheerder ook nog een vraagbaak en een contactpersoon op het gebied van informatiesystemen. Een van de kerntaken is het ontwikkelen van informatiesystemen. Daarbij is het belangrijk om de informatiebehoefte in kaart te brengen. Op basis daarvan is een technisch ontwerp te maken en zorgt de netwerk- en mediabeheerder daarbij voor het realiseren van een testomgeving. Een andere kerntaak komt neer op het implementeren van informatiesystemen. Daarbij is er sprake van het leveren van een bijdrage aan het plan, maar ook van het evalueren van de implementatie. Het beheer van informatiesystemen is de derde kerntaak en heeft betrekking op het voorkomen en verhelpen van storingen, beveiligen en procedures opstellen.

Werken als netwerk- en mediabeheerder

Een netwerk- en mediabeheerder is dus werkzaam binnen de informatie- en communicatietechnologie en is voor verschillende werkzaamheden verantwoordelijk. Het testen en implementeren van software net als het oplossingen van storingen en het maken van technische ontwerpen vormen de taken. De beveiliging van informatiesystemen speelt daarin ook een belangrijke rol. Er is gelet op de veelzijdige werkzaamheden een verband met allerlei andere beroepen. Denk maar aan het beroep van netwerkbeheerder of systeembeheerder. In het kader van het zijn van een vraagbaak is er ook een link met de functie van helpdeskmedewerker en ICT servicedesk medewerker. Als het gaat om oplossingen van storingen is er een verband met het beroep van servicemonteur. In bepaalde situaties is een netwerk- en mediabeheerder ook aan te merken als een webcare medewerker, webmaster of als moderator. Dit kan uiteraard per organisatie verschillen.

Wat doet een netwerk- en mediabeheerder nog meer?

  • Netwerkbeheer: Ze zijn verantwoordelijk voor het opzetten, configureren en onderhouden van netwerkinfrastructuur, waaronder routers, switches, firewalls en andere netwerkapparatuur. Ze zorgen voor een veilige en betrouwbare netwerkverbinding tussen gebruikers, servers, applicaties en andere IT-bronnen.
  • Netwerkmonitoring en troubleshooting: Ze houden toezicht op de prestaties van het netwerk, identificeren en analyseren netwerkproblemen en treden op om ze op te lossen. Ze maken gebruik van netwerkmonitoringtool om de netwerkstatus, bandbreedtegebruik, verbindingsproblemen en andere netwerkgerelateerde statistieken te controleren.
  • Netwerkbeveiliging: Ze implementeren beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, VPN's (Virtual Private Networks), intrusie detectiesystemen en authenticatieprotocollen, om het netwerk te beschermen tegen externe bedreigingen en ongeautoriseerde toegang.
  • Mediabeheer: Ze beheren en ondersteunen media-infrastructuur, waaronder audiovisuele systemen, videostreaming platforms, digital signage, videobewaking en andere media-gerelateerde oplossingen. Ze zorgen ervoor dat deze systemen goed functioneren en beschikbaar zijn voor gebruikers.
  • Media bestandsbeheer: Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van media-inhoud, zoals video's, afbeeldingen, presentaties en andere digitale media. Dit omvat het organiseren, opslaan, back-uppen en beschikbaar stellen van media assets aan de juiste gebruikers of systemen.
  • Ondersteuning en probleemoplossing: Ze bieden technische ondersteuning aan gebruikers bij netwerk- en mediagerelateerde problemen. Ze dienen als aanspreekpunt voor vragen, leveren oplossingen en begeleiden gebruikers bij het gebruik van netwerk- en media-apparatuur.
  • Capaciteitsplanning: Ze evalueren de netwerk- en mediabehoeften van de organisatie, voorspellen toekomstige groei en stellen plannen op voor capaciteitsuitbreiding en upgrades om aan de groeiende eisen te voldoen.

Het werk van een netwerk- en mediabeheerder vereist een solide kennis van netwerktechnologieën, protocollen, mediatoepassingen en beveiligingspraktijken. Ze moeten ook op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in netwerken en media en voortdurend hun vaardigheden bijwerken om een efficiënte en betrouwbare netwerk- en media infrastructuur te bieden aan de organisatie.

Belang van een goed functionerend computernetwerk 

Een goed functionerend computernetwerk is in het bedrijfsleven van groot belang en zelfs onmisbaar te noemen. Dat betekent dat er voor de netwerk- en mediabeheerders een belangrijke rol is weggelegd. Op het moment dat er zich in een informatiesysteem een storing voordoet, kan dat verstrekkende gevolgen hebben en tot grote problemen leiden. Het beroep van netwerk- en mediabeheerder is ook op kleinschalig niveau heel praktisch. Bijvoorbeeld als een printer in een bedrijf steeds weer haperingen vertoont en niet te gebruiken is. Zo is het ook een taak van een netwerk- en mediabeheerder om een storing in een e-mailprogramma op te lossen. Indien er zich een dergelijke storing voordoet, is er geen contact meer via e-mail mogelijk. Het hangt dan van de bedrijfsvoering af in hoeverre dat tot grote schadelijke gevolgen leidt. In elk geval is het van belang dat computernetwerken voor een optimale bedrijfsvoering niet met storingen te maken krijgen of deze zo snel mogelijk te verhelpen. Dat toont aan dat een netwerk- en mediabeheerder een grote verantwoordelijkheid en een belangrijke rol heeft.

Taken als netwerk- en mediabeheerder:

  • Informatiesysteem ontwikkelen.
  • Technisch ontwerp maken.
  • Testomgeving realiseren.
  • Informatiesystemen implementeren.
  • Evalueren van implementatie.
  • Informatiesysteem beheren.
  • Storingen voorkomen.
  • Storingen verhelpen.
  • Procedures opstellen.
  • Informatiesysteem beveiligen.

Film: netwerk- en mediabeheerder:

Film: netwerk- en mediabeheerder:

Opleidingen tot netwerk- en mediabeheerder

Het opleidingsniveau van een netwerk- en mediabeheerder ligt doorgaans op mbo-niveau. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een mbo-opleiding medewerker beheer ICT te volgen. Dat geldt ook voor een mbo-opleiding applicatieontwikkelaar. De functie is ook te vervullen op een hoger niveau en in dat kader is een hbo-opleiding ICT bijvoorbeeld geschikt. Verder zijn er externe opleidingen te volgen net als aanvullende cursussen. Wanneer je een carrière gaat starten als zzp'er, dan is het noodzakelijk om de boekhouding op de juiste manier te organiseren. De meeste zzp'ers doen dit tegenwoordig met behulp van een online boekhoudprogramma. Hiermee kun je zelfstandig de complete administratie bijhouden.

Bedrijven waar een netwerk- en mediabeheerder werkzaam kan zijn

Het zijn vaak grote organisaties waar netwerk- en mediabeheerders werkzaam zijn. Denk daarbij aan kantoren, maar ook aan overheidsinstanties net als aan fabrieken, middenstanders en hotels. Het gaat in elk geval om grote bedrijven waar informatiesystemen een belangrijke rol spelen in de bedrijfsvoering. Bij een hotel is dat bijvoorbeeld een reserveringssysteem en bij een overheidsinstantie kan dat gaan om het belastingaangiftesysteem.

Competenties netwerk- en mediabeheerder

Een netwerk- en mediabeheerder dient vanwege de verantwoordelijkheid en diversiteit aan werkzaamheden over meerdere competenties te beschikken. Bijvoorbeeld over analyserende en signalerende vaardigheden net als een kritische blik en oog hebben voor details. Stressbestendigheid is eveneens een belangrijke competentie, bijvoorbeeld met het snel en onder druk verhelpen van storingen. Er is in deze functie vaak sprake van een verhoogde werkdruk en daar moet je wel tegen kunnen. Daarnaast is een onderzoekende houding belangrijk, net als innovatie en communicatie. Een netwerk- en mediabeheerder werkt zelfstandig, maar moet wel samenwerken en daarom ook goed kunnen overleggen en communiceren. Voor de toezichthoudende rol spelen controleren en monitoren een belangrijke rol.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als netwerk- en mediabeheerder

Het arbeidsmarktperspectief is zeer gunstig te noemen voor een netwerk- en mediabeheerder. Er is veel vraag naar personeel in de ICT en dat blijft ook in de toekomst het geval. Er zijn dan ook volop mogelijkheden om binnen de ICT-branche door te leren. Bijvoorbeeld om het beroep van security specialist ICT uit te oefenen of om aan de slag te gaan als licentiebeheerder om licenties te beheren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris netwerk- en mediabeheerder

Het salaris van een netwerk- en mediabeheerder ligt ergens tussen de 2.500 euro en 3.500 euro bruto per maand. Het inkomen is daarbij onder meer afhankelijk van de opleiding, ervaring en verantwoordelijkheden binnen de functie. De verdere arbeidsvoorwaarden zijn van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld of er sprake is van een cao en van het type werkgever. Zo zijn er bedrijven waarin het mogelijk is om als netwerk- en mediabeheerder thuis te werken met flexibele werktijden. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een loopbaanbudget en van een reiskostenvergoeding.

Eigen bedrijf starten als Netwerk- en mediabeheerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Netwerk- en mediabeheerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Netwerk- en mediabeheerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Netwerk- en mediabeheerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Netwerk- en mediabeheerder.

Mijnzzp.nl