Privacy officer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep privacy officer
Het waken over persoonsgegevens
Wat doet een privacy officer?
Verschil privacy officer (PO) en data protection officer (DPO)
Taken als privacy officer:
Beroepsfilm privacy officer:
Data protection officer:
Opleidingen tot privacy officer
Bedrijven waar een privacy officer werkzaam kan zijn
Competenties privacy officer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als privacy officer
Arbeidsvoorwaarden en salaris privacy officer
Eigen bedrijf starten als Privacy officer
Boekhoudprogramma vergelijken Privacy officer

Beroep privacy officer

Een privacy officer is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de omgang met persoonsgegevens. Daarbij is het eveneens de verantwoordelijkheid om het privacybeleid binnen een organisatie vorm te geven. Er is in Nederland op basis van Europese wetgeving sprake van een Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet schrijft voor dat er sprake dient te zijn van het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Een privacy officer controleert onder meer of een organisatie aan de Europese privacywet voldoet. Ook andere toepasselijke regelgeving in het kader van privacy valt onder de werkzaamheden. Het toezichthouden op de naleving van de privacyregels is de belangrijkste taak. Daarnaast is er eveneens sprake van een adviserende taak. Bijvoorbeeld als het gaat om problemen rondom de omgang met privacy of het beantwoorden van vragen. Verder is het mogelijk dat een privacy officer zich bezighoudt met het geven van training aan medewerkers in een organisatie. De functie brengt eveneens met zich mee dat er sprake is van een eerste aanspreekpunt. Bijvoorbeeld voor mensen van wie er persoonsgegevens geregistreerd zijn. In de privacyverklaring van een organisatie of bedrijf is het dan ook belangrijk dat de contactgegevens van de privacy officer erin vermeld staan. Overigens is het voor bedrijven en organisaties doorgaans niet verplicht om een privacy officer in dienst te hebben. Bovendien is het geen wettelijk beschermd beroep. Er is wel een verplichting voor de aanwezigheid van een functionaris gegevensbescherming als het overheidsorganisaties betreft of als het een instelling is die bijzondere persoonsgegevens bewaart en dat op grote schaal doet. Ook instellingen die zich richten op het structureel volgen of observeren van personen heeft de verplichting. Bij bijzondere persoonsgegevens valt er te denken aan gezondheidsgegevens, etnische afkomst of religie.

Het waken over persoonsgegevens

Een privacy officer is te vergelijken met een informatiebeveiliger en toezichthouder. Het is een onafhankelijke functie, waarbij het doorgaans zo is dat er rechtstreeks gerapporteerd wordt aan het hoogste management, zoals aan een manager, zoals aan een office manager of aan een directeur. In het kader van de uitoefening van de functie werkt de privacy officer met verschillende afdelingen en medewerkers. Bijvoorbeeld met een medewerker personeelszaken net als met bedrijfsjuristen en data-analisten. Het komt bijvoorbeeld voor dat er een datalek ontstaat, waarbij persoonsgegevens in verkeerde handen terechtkomen. Of ineens openbaar zijn voor onbevoegden. In dergelijke situaties geldt tegenwoordig de verplichting om van het datalek melding te maken bij de betreffende toezichthouder. In Nederland bestaat de mogelijkheid om klachten die gerelateerd zijn aan privacy te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP functioneert als algemene toezichthouder op de naleving van de privacywet AVG. Privacyklachten kunnen op allerlei situaties betrekking hebben. Bijvoorbeeld studenten die te maken krijgen met digitale surveillance en de eigen camera moeten aanzetten. Of over een datalek bij een instantie, waar burgers zich zorgen over maken. Zo zijn er ook werknemers die privacyklachten melden die gerelateerd zijn de werksituatie. Om dergelijke klachten te voorkomen, is de rol van privacy officer dan ook belangrijk.

Wat doet een privacy officer?

Een privacy officer, ook wel bekend als een functionaris voor gegevensbescherming of Data Protection Officer, is verantwoordelijk voor het waarborgen van de privacy en gegevensbescherming binnen een organisatie. Hun rol is om ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan de geldende privacywetten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De taken en verantwoordelijkheden van een privacy officer kunnen variëren, afhankelijk van de aard en omvang van de organisatie, maar over het algemeen omvatten ze:

  • Beleidsontwikkeling: De privacy officer ontwikkelt en implementeert privacybeleid en procedures binnen de organisatie. Ze zorgen ervoor dat het beleid voldoet aan de relevante wet- en regelgeving en passen bij de specifieke behoeften van de organisatie.
  • Privacyadvies: De privacy officer fungeert als een interne adviseur op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Ze beantwoorden vragen van medewerkers en bieden begeleiding bij privacygerelateerde kwesties, zoals gegevensverzameling, gegevensopslag, gegevensuitwisseling en gegevensverwerking.
  • Toezicht en controle: De privacy officer houdt toezicht op de naleving van privacybeleid en procedures binnen de organisatie. Ze voeren audits en controles uit om ervoor te zorgen dat persoonlijke gegevens correct worden behandeld en beveiligd.
  • Bewustwording en training: De privacy officer organiseert trainingen en bewustwordingsprogramma's voor medewerkers om hen te informeren over privacykwesties, best practices en hun verantwoordelijkheden met betrekking tot gegevensbescherming.
  • Contact met toezichthoudende autoriteiten: De privacy officer fungeert als contactpunt tussen de organisatie en toezichthoudende autoriteiten op het gebied van gegevensbescherming. Ze zorgen ervoor dat alle vereiste meldingen en communicatie met betrekking tot gegevensbescherming worden uitgevoerd.

Verschil privacy officer (PO) en data protection officer (DPO)

De term privacy officer en data protection officer lopen wel eens door elkaar. In de praktijk zit er echter wel een verschil tussen. Een DPO is een functionaris gegevensbescherming en is in een aantal situaties verplicht, zoals eerder aangegeven. Indien de verplichting voor een DPO niet aanwezig is, kan het voor bedrijven en organisaties toch handig zijn om een aanspreekpunt te hebben. Daarin is dan een rol voor de privacy officer ofwel PO weggelegd. De PO heeft dan meer de rol van juridisch adviseur op het gebied van privacy en is niet de functionaris gegevensbescherming. De PO kan privacybeleid ontwikkelen en ondersteuning bieden bij de uitvoering van het beleid. Indien er binnen een organisatie privacyvraagstukken zijn dan kan de privacy officer daarvoor als aanspreekpunt fungeren. Daarbij zorgt de PO ervoor dat de AVG taken tot uitvoering komen en dat de maatregelen geïmplementeerd worden in de organisatie. In de praktijk komt het vaak voor dat de taken van een privacy officer en data protection officer wel met elkaar verweven zijn. In de situaties, waarin een verplichting geldt voor een DPO, is het uiteraard zaak deze functie onafhankelijk vorm te geven. Een privacy officer is in dat kader overigens nooit een verplichte functie, maar een data protection officer kan dat wel zijn.

Taken als privacy officer:

  • Privacybeleid opzetten.
  • Toezichthoudend op naleving.
  • Advies geven.
  • Vraagbaak zijn.
  • Als aanspreekpunt fungeren.
  • Rapporteren aan management.
  • Afdelingen ondersteunen.
  • Risico’s signaleren.
  • Contacten onderhouden.

Beroepsfilm privacy officer:

Data protection officer:

Opleidingen tot privacy officer

Er is voor het uitoefenen van het beroep van privacy officer minimaal een passende hbo-opleiding nodig. Dat kan een hbo-opleiding rechten zijn, maar ook een hbo-opleiding bedrijfskunde. Daarnaast kan het nodig zijn om enkele aanvullende opleidingen te volgen voor de functie. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een privacy officer werkzaam kan zijn

Het is vooral voor grote organisaties en bedrijven belangrijk om een privacy officer in dienst te hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk om als ambtenaar in dienst van een gemeente te komen. Ook grote bedrijven en kantoren die met veel personeel of met persoonsgegevens werken bieden een werkomgeving. Denk daarbij aan verzekeraars net als aan banken of hotelketens en middenstanders, maar ook bijvoorbeeld aan de NS.

Competenties privacy officer

Juridische kennis van de privacywetgeving is nodig om het beroep van privacy officer uit te oefenen. De functie brengt met zich mee dat communicatieve vaardigheden vereist zijn net als het vermogen om zelfstandig te werken en samen te werken. Een analytische instelling is eveneens een belangrijke competentie. Ook sociale vaardigheden komen van pas in het kader van het onderhouden van interne en externe contacten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als privacy officer

Het arbeidsmarktperspectief is als privacy officer goed. Een privacy officer vacature is dan ook redelijk eenvoudig te vinden. De functie van privacy officer is gelet op de verantwoordelijkheden wel zwaar. Doorgroeien is mogelijk, maar de opties daarvoor zijn wel afhankelijk van de organisatie. Binnen de financiële sector is het bijvoorbeeld mogelijk om door te groeien naar de functie van compliance manager. Zo valt ook te denken aan het vervullen van de functie van afdelingsmanager of aan de rol van chief privacy officer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris privacy officer

De verantwoordelijkheden van een privacy officer zijn terug te zien in de hoogte van het salaris. In dit beroep valt per maand een bedrag te verdienen tussen 4.000 euro en 6.000 euro bruto. De opleiding en werkervaring bepalen wat het inkomen werkelijk is. De arbeidsvoorwaarden variëren. Zo krijgt een privacy officer die bij de gemeente als ambtenaar werkt andere arbeidsvoorwaarden dan iemand die in deze functie bij een verzekeraar aan de slag gaat. Doorgaans is er een cao van toepassing in de verschillende branches. Verder biedt een werkgever mogelijk voordelen via extra arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld met gratis treinreizen in de tweede klas als je bij de NS werkt.

Eigen bedrijf starten als Privacy officer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Privacy officer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Privacy officer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Privacy officer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Privacy officer.

Mijnzzp.nl