Privacy officer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Privacy officer?

Een privacy officer is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de omgang met persoonsgegevens. Daarbij is het eveneens de verantwoordelijkheid om het privacybeleid binnen een organisatie vorm te geven. Er is in Nederland op basis van Europese wetgeving sprake van een Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet schrijft voor dat er sprake dient te zijn van het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Een privacy officer controleert onder meer of een organisatie aan de Europese privacywet voldoet. Ook andere toepasselijke regelgeving in het kader van privacy valt onder de werkzaamheden. Het toezichthouden op de naleving van de privacyregels is de belangrijkste taak. Daarnaast is er eveneens sprake van een adviserende taak. Bijvoorbeeld als het gaat om problemen rondom de omgang met privacy of het beantwoorden van vragen. Verder is het mogelijk dat een privacy officer zich bezighoudt met het geven van training aan medewerkers in een organisatie. De functie brengt eveneens met zich mee dat er sprake is van een eerste aanspreekpunt. Bijvoorbeeld voor mensen van wie er persoonsgegevens geregistreerd zijn. In de privacyverklaring van een organisatie of bedrijf is het dan ook belangrijk dat de contactgegevens van de privacy officer erin vermeld staan. Overigens is het voor bedrijven en organisaties doorgaans niet verplicht om een privacy officer in dienst te hebben. Bovendien is het geen wettelijk beschermd beroep. Er is wel een verplichting voor de aanwezigheid van een functionaris gegevensbescherming als het overheidsorganisaties betreft of als het een instelling is die bijzondere persoonsgegevens bewaart en dat op grote schaal doet. Ook instellingen die zich richten op het structureel volgen of observeren van personen heeft de verplichting. Bij bijzondere persoonsgegevens valt er te denken aan gezondheidsgegevens, etnische afkomst of religie.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Privacy officer

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Privacy officer

Wat is het salaris en tarief van een Privacy officer? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Privacy officer in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Privacy officer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Privacy officer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl