Triagemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep triagemedewerker
Werken als triagemedewerker
Wat doet een triagemedewerker
Werkzaamheden triagemedewerker:
Beroepsfilm triagemedewerker:
Film Huisarts triagist:
Opleidingen tot triagemedewerker
Bedrijven waar een triagemedewerker werkzaam kan zijn
Competenties triagemedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als triagemedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris triagemedewerker
Eigen bedrijf starten als Triagemedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Triagemedewerker

Beroep triagemedewerker

Een triagemedewerker is verantwoordelijk voor het stellen van vragen om de juiste hulp te kunnen bieden. Het begrip triage heeft betrekking op het beoordelen van slachtoffers van een groot ongeval, pandemie of rampen op het soort verwonding of ziektebeeld. Triage wordt vaak uitgevoerd in de zorg. Daarnaast wordt triage toegepast bij grote incidenten of ongevallen, zoals de vuurwerkramp in Enschede. In dit geval wordt triage uitgevoerd door de ambulanceverpleegkundigen van de GHOR, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Soms vindt de triage plaats in samenwerking met de brandweer. Met de hulp van triage kan bepaald worden welke zorg de patiënt nodig heeft en hoe het vervolgtraject eruit zal zien. Het is de taak van een triagemedewerker om voor een zo duidelijk mogelijk ziektebeeld van de patiënt te zorgen. Dit doet de triagemedewerker door eerst vragen te stellen en eventueel zelfonderzoek te doen. Daarna bepaalt de triagemedewerker welke zorg de patiënt nodig heeft. Zo kan de triagemedewerker de patiënt zelf doorsturen naar een andere afdeling, maar hij of zij kan er ook voor kiezen om eerst te overleggen met collega’s. Dit kan helpen om de klachten van de patiënt beter in beeld te krijgen en een effectieve behandeling te adviseren. Het is ook mogelijk dat er eerst verder onderzoek nodig is om het vervolgtraject te kunnen bepalen. In dat geval zorgt de triagemedewerker ervoor dat de patiënt op de juiste afdeling terechtkomt voor dit onderzoek. Simpel gezegd: een triagemedewerker is eigenlijk een soort poortwachter. Hij of zij beoordeelt de ondersteuningsvraag en bepaalt de vervolgstappen. Het beroep triagemedewerker komt dus ook voor binnen de gewone gezondheidszorg. In alle gevallen is een triagemedewerker verantwoordelijk voor het bepalen welke vervolgstappen er nodig zijn. Een andere benaming voor triagemedewerker is soms ook wel medewerker intake of triagist.

Werken als triagemedewerker

Een triagemedewerker is dus niet te verwarren met een arts, echter beschikt een triagemedewerker wel over een gerichte opleiding. Het doel van triage is het stellen van prioriteiten wanneer het aankomt op medische hulp. Naast bovenstaande taken is de triagemedewerker ook verantwoordelijk voor de financiële en administratieve afhandeling van de patiënt. Zo zorgt de triagemedewerker ervoor dat het medische dossier bijgewerkt is, zodat het voor andere afdelingen duidelijk is wat de triagemedewerker heeft gedaan. Daarnaast zet de triagemedewerker de financiële afhandeling in gang. De afdeling financiële administratie zal het meeste voor rekening nemen, maar eenvoudige financiële administratie wordt door de triagemedewerker zelf uitgevoerd. Verder heeft de triagemedewerker veel contact met de patiënten. Vaak gaat het hierbij om emotionele gesprekken, omdat patiënten iets heftigs hebben meegemaakt of ernstige klachten ervaren. Het is de taak van de triagemedewerker om in gesprek te blijven met de patiënt, hem of haar gerust te stellen en paniek te voorkomen. Nazorg hoort ook bij de functie van triagemedewerker. Op deze manier zorgt de triagemedewerker ervoor dat de patiënt zich niet aan zijn of haar lot voelt overgelaten.

Wat doet een triagemedewerker

Een triagemedewerker kan verschillende soorten beroepen uitoefenen. Neem bijvoorbeeld een huisarts die patiënten behandelt met de meest uiteenlopende klachten. In alle gevallen is de triagemedewerker verantwoordelijk voor het coördineren en vaststellen van de zorgvraag. Een triagemedewerker kan dus ook werkzaam zijn binnen een huisartsenpost of verslavingskliniek. Een ander voorbeeld is een verpleegkundige die triage uitvoert om te bepalen wat de patiënt op dat moment nodig heeft. Er zijn veel verschillende soorten verpleegkundige beroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld verpleegkundigen werkzaam op alle afdelingen in het ziekenhuis (intensive care, oncologie, brandwonden, neonatologie, etc.), maar je hebt ook wijkverpleegkundigen, of psychiatrisch verpleegkundigen. Ook een officier van dienst (een leidinggevende over grote incidenten) is in de kern een triagemedewerker, net als medewerkers van de brandweer, politie en ambulance of bijvoorbeeld een verslavingsarts.

Werkzaamheden triagemedewerker:

  • Het inventariseren en vaststellen van de hulpvraag.
  • Het registreren van de benodigde persoonsgegevens.
  • Het zelfstandig, telefonisch classificeren van de hulpvraag.
  • Het bepalen van de urgentie van de klachten en het actie ondernemen op basis van deze urgentie.
  • Hij of zij consulteert een arts of collega als de eigen kennis ontoereikend is.
  • Het adviseren en resultaat afstemmen met de patiënt.
  • Het regelen van afspraken.
  • Het gebruiksklaar maken van ruimtes.
  • Het opruimen en schoonhouden van de werkplek
  • Het contact onderhouden met patiënten.
  • Het samenwerken met collega’s.
  • Het evalueren van de werkzaamheden.
  • Het zorgen voor de afhandeling van financiële en medische administratie.

Beroepsfilm triagemedewerker:

Film Huisarts triagist:

Opleidingen tot triagemedewerker

In de meeste gevallen is een triagemedewerker geen arts, maar hij of zij heeft wel een passende opleiding gevolgd. Er bestaat niet één specifieke opleiding die je kunt volgen om triagemedewerker te worden. De opleiding hangt namelijk af vanwaar je aan de slag wil en welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Binnen de brandweer wordt de triagemedewerker bijvoorbeeld intern opgeleid tot manschap of een andere specialistische functie (chauffeur of bevelvoerder of (hoofd)officier van dienst). Hetzelfde geldt voor de politie en de ambulancezorg. De triagemedewerker wordt ook daar vaak intern opgeleid. Wil je (basis) verpleegkundige worden, dan kun je verschillende basisopleidingen volgen. Je kunt bijvoorbeeld starten met de studie verpleegkunde op mbo-3 of mbo-4 niveau. Daarna kun je doorstromen naar de hbo-opleiding verpleegkunde (ook wel hbo-v genoemd). Beide opleidingen duren meestal rond de vier jaar. Met een afgeronde mbo-opleiding kun je vrijstellingen krijgen tijdens de hbo-opleiding. Wellicht kun je zelfs instromen in het tweede jaar. Na voltooiing van de hbo-opleiding verpleegkunde ben je opgeleid tot basisverpleegkundige en kun je aan de slag in een ziekenhuis of in de thuiszorg. Als je op een specialistische afdeling wil werken, dan moet je vaak nog een specialisatie volgen. Meestal is dit intern te organiseren, waardoor je werken en leren kunt combineren. Ook de boekhouding is belangrijk als triagemedewerker.

Bedrijven waar een triagemedewerker werkzaam kan zijn

Zoals al eerder benoemd kan een triagemedewerker op veel verschillende plekken aan de slag. Er bestaan een groot aantal beroepsmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld denkt aan een ziekenhuis, dan kan een triagemedewerker op vrijwel iedere afdeling aan het werk. Van spoedeisende hulp, cardiologie, oncologie en chirurgie tot aan intensive care, neurologie, neonatologie en de kinderafdeling. Op de ambulance kun je aan de slag als ambulancechauffeur of ambulanceverpleegkundige, bij de politie als politieagent en bij de brandweer als manschap, chauffeur of bevelvoerder.

Competenties triagemedewerker

De competenties van een triagemedewerker zijn grotendeels afhankelijk van de gekozen functie en het werkveld. Uiteraard zijn er een aantal basiscompetenties die iedere triagemedewerker moet bezitten. Zo heeft een triagemedewerker een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kan zelfstandig werken en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Ook kan een triagemedewerker goed omgaan met mensen. Als triagemedewerker heb je te maken met patiënten die ernstige klachten ervaren, waardoor je goed in staat moet zijn om te luisteren en iemand op zijn of haar gemak kunt stellen. Daarnaast is het belangrijk dat een triagemedewerker duidelijk communiceert, zowel naar patiënten als naar collega’s. Zorgvuldig werken is ook van belang. Andere belangrijke competenties zijn: sociaal, overtuigingskracht, oordeelvorming, conflictbeheersing, overleggen, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als triagemedewerker

Triagemedewerkers hebben een zeer goed arbeidsperspectief. Heb je de hbo-opleiding verpleegkunde afgerond, dan kun je bij veel organisaties zo aan de slag als verpleegkundige. Er worden ook vaak interne opleidingen aangeboden, zodat de triagemedewerker zich kan blijven ontwikkelen. De doorgroeimogelijkheden zijn lastig te beschrijven, omdat deze afhangen van de specifieke functie. Ambieer je een leiderschapsrol? Dan kun je als verpleegkundige altijd doorgroeien tot een leidinggevende functie. Ook binnen de politie of brandweer zijn voldoende doorgroeimogelijkheden beschikbaar. Je moet hiervoor wel een aantal jaar werkervaring hebben opgebouwd en bereid zijn om een (interne) opleiding te volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris triagemedewerker

Het is lastig om een exact beeld te geven van het salaris en de arbeidsvoorwaarden van een triagemedewerker. Dit is namelijk erg afhankelijk van de gevolgde opleiding en de opgedane werkervaring. Over het algemeen zal een mbo-opgeleide verpleegkundige iets minder verdienen dan een verpleegkundige met een hbo- of zelfs wo-opleiding. Verder kan ook het salaris per organisatie en per afdeling verschillen. Het salaris voor een triagemedewerker ligt tussen de € 2.000,- en € 3.400,- bruto per maand. Ook ontvangen triagemedewerkers vaak een onregelmatigheidstoeslag vanwege de wisselende werktijden. Als triagemedewerker moet je rekening houden met wisselende werktijden. Het komt vaak voor dat een triagemedewerker in de avond of zelfs in de nacht moet werken. Ook werken triagemedewerkers vaak in de weekenden. Hiervoor ontvang je natuurlijk wel een extra vergoeding. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de onregelmatige werktijden als je als triagemedewerker aan de slag wil gaan. De meeste organisaties bieden een bepaald aantal vakantiedagen, reiskostenvergoeding en eventueel vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Eigen bedrijf starten als Triagemedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Triagemedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Triagemedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Triagemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Triagemedewerker.

Mijnzzp.nl