Werkbegeleider

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep werkbegeleider
Werken als werkbegeleider
Wanneer is er sprake van een goede werkbegeleider?
Wat doet een werkbegeleider:
Werkbegeleider van leerlingen:
Werkbegeleider horeca:
Opleidingen tot werkbegeleider
Bedrijven waar een werkbegeleider werkzaam kan zijn
Competenties werkbegeleider
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als werkbegeleider
Arbeidsvoorwaarden en salaris werkbegeleider
Eigen bedrijf starten als Werkbegeleider
Boekhoudprogramma vergelijken Werkbegeleider

Beroep werkbegeleider

Een werkbegeleider heeft als taak om leerlingen of stagiairs op te leiden tot een gediplomeerde vakkracht. In deze functie zijn er drie rollen te onderscheiden. In de eerste plaats is er sprake van een voorbeeldfunctie in de vorm van een rolmodel. In de tweede plaats is er sprake van een coachende rol en in de derde plaats is er de rol van beoordelaar. Dat is dan ook het profiel van een werkbegeleider, waarbij er uiteraard allerlei werkzaamheden te verrichten zijn. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om leerlingen of stagiairs onder de hoede te nemen om vakvaardigheden aan te leren. Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden en van leervaardigheden. Voor wat betreft de beoordelende taak is er sprake van toetsing in de praktijksituatie. Het behoort verder ook tot de functie om een veilige leer- en werkklimaat te scheppen. Als werkbegeleider moet je ook in staat zijn om je leidende stijl af te stemmen op de leerstijl van degene die je begeleidt. Om deze reden is het belangrijk om de leervoorkeuren te herkennen bij een leerling of een stagiair. Daarop is de begeleidingsstijl namelijk af te stemmen. Een van de belangrijke werkzaamheden is het geven van feedback. Door het geven van feedback krijgt de leerling inzicht in het eigen handelen en reageren op situaties. Dat schept een basis voor de verdere ontwikkeling. Het objectief waarnemen is daarom ook van belang voor de werkbegeleider. Het is voor de uitvoering van de taak belangrijk dat de begeleider het vak zelf uiteraard tot in de puntjes beheerst. De kerntaak behelst het begeleiden van de leerling, student of stagiair in het leerproces op de werkvloer. Het doel is om de student uiteindelijk zelfstandig de functie op de werkvloer te laten uitvoeren. Het beroep werkbegeleider is aan te merken als belangrijk beroep, omdat er nog steeds veel jongeren zijn die zonder het behalen van een schooldiploma hun school verlaten.

Werken als werkbegeleider

Een werkbegeleider bespreekt in de dagelijkse praktijk welke kennis en vaardigheden nodig zijn om het vak uit te oefenen. Op basis van deze bespreking komt er een plan van aanpak. Hierin komt te staan wat er verwacht wordt en wat er nodig is om de leerdoelen te behalen. Er is sprake van het meekijken over de schouder van de leerling. Een werkbegeleider is onder meer aanwezig in het werkveld van de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld om een leerling verpleegkundige als stagiair te begeleiden of om anesthesiemedewerkers te ondersteunen. Er zijn allerlei functies die aan het beroep te linken zijn, zoals arts en instructeur. In de gezondheidszorg is er op allerlei gebieden sprake van werkbegeleiding. Zo ook als het gaat om vaardigheden aan te leren als ergotherapeut of logopedist. De term werkbegeleider komt onder meer voor in de zorgsector en in de medische wereld. Er zijn natuurlijk ook begeleiders van stagiairs actief in andere branches. Bijvoorbeeld in het bedrijfsleven waar dan doorgaans de term stagebegeleider of leermeester van toepassing is. In het verlengde daar weer van zijn er ook nog andere benamingen van toepassing. Bijvoorbeeld jobcoach of ervaringsdeskundige in een specifieke branche. In alle situaties ongeacht het type werkveld is er sprake van een werkbegeleider die onder meer als coach en ambassadeur optreedt. Er bestaat altijd een verantwoordelijkheid ten aanzien van de combinatie van theorie en praktijk om leerlingen tot professionals te laten uitgroeien.

Wanneer is er sprake van een goede werkbegeleider?

Het is niet zo dat iedere professional die het vak goed beheerst ook maar zo een goede werkbegeleider is. Daar zijn namelijk bepaalde vaardigheden en competenties voor nodig. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om enthousiasme uit te stralen. Wat dat betreft, ben je de ambassadeur van je eigen vak en wil je het enthousiasme overbrengen op de leerling. Daarnaast is het om een goede werkbegeleider te zijn ook van belang over de nodige verantwoordelijkheid te beschikken. Het hangt tenslotte ook van de capaciteiten van de begeleider af in hoeverre de leerling uitgroeit tot een professional. Een werkbegeleider is geen educatief medewerker, echter zul je wel over enige didactische vaardigheden moeten beschikken.

Wat doet een werkbegeleider:

  • Begeleiden
  • Samenwerken
  • Overleggen
  • Overtuigen
  • Beïnvloeden
  • Analyseren
  • Feedback geven
  • Beoordelen
  • Rapporteren
  • Plannen
  • Organiseren

Werkbegeleider van leerlingen:

Werkbegeleider horeca:

Opleidingen tot werkbegeleider

Een werkbegeleider is doorgaans een ervaringsdeskundige die leerlingen of stagiairs in het eigen vak begeleidt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een korte opleiding tot werkbegeleider te volgen. Deze cursussen vinden doorgaans in de eigen branche en vanuit de eigen organisatie plaats. De specifieke opleiding is daarbij uiteraard van de werkzaamheden en de branche afhankelijk. Over het algemeen is het volgen van een korte aanvullende opleiding voldoende om in deze functie aan de slag te gaan. Of het is niet nodig om een aanvullende opleiding te volgen, omdat je vanuit je eigen werkervaring begeleiding geeft aan leerlingen of stagiairs. Als startende zzp-er is het ook belangrijk om rekening te houden met de financiële administratie. De boekhouding kun je eenvoudig bijhouden met een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een werkbegeleider werkzaam kan zijn

De benaming werkbegeleider komt onder meer voor in de zorgsector. Bij het stage lopen als een verpleegkundige is er bijvoorbeeld sprake van begeleiding op de werkvloer. Dat geldt echter ook als je in de thuiszorg aan de slag gaat of bij een huisartsenpraktijk gaat stage lopen. In andere branches zijn er uiteraard ook begeleiders. Denk maar aan een organisatie die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot vakkracht in de bouw. De benaming is dan alleen anders, omdat er bijvoorbeeld wordt gesproken over leermeester. Zo zijn er in sociale werkplaatsen ook begeleiders nodig om het team aan te sturen. De rol is dan alleen net anders, omdat de begeleiding altijd aanwezig zal zijn.

Competenties werkbegeleider

Er zijn verschillende competenties die een werkbegeleider van pas komen om de drie rollen van het profiel goed te vervullen. De beschikking over didactische vaardigheden is daar een voorbeeld van, net als de competentie om te kunnen coachen. Motiveren en inspireren zijn eveneens belangrijke kenmerken, net als uiteraard de communicatie. Het hebben van geduld komt ook goed van pas omdat het leerlingen of stagiairs betreft die nog niet alles onder de knie hebben. Om hen zichzelf te laten ontwikkelen, is het belangrijk om het zelfvertrouwen te stimuleren en aandacht te tonen. Uiteraard is het eveneens van belang om opmerkzaam te zijn en planmatig en methodisch te kunnen werken. Tot slot maakt het controleren deel uit van de taken en het is daarin belangrijk nauwkeurig en objectief te zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als werkbegeleider

Je start als werkbegeleider doorgaans vanuit je eigen functie om anderen te begeleiden in dat vak. Er zijn uiteraard meer vakkrachten nodig dan dat er vraag is naar de functie van werkbegeleider. Toch zijn er altijd begeleiders nodig om anderen zichzelf tot professional te laten ontwikkelen. Wat dat betreft zijn er binnen de eigen branche altijd verschillende opties beschikbaar op de arbeidsmarkt. Ten aanzien van het doorgroeien, is het onder meer mogelijk om opleidingsadviseur te worden. Of om jobcoach te worden en mensen aan te sturen die extra begeleiding nodig hebben.

Arbeidsvoorwaarden en salaris werkbegeleider

Het is niet mogelijk om hier een salaris aan te geven van wat een werkbegeleider verdient. Dat is namelijk van de specifieke functie en van de branche afhankelijk. Ook voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden is er geen sprake van vastomlijnde kenmerken. Hiervoor geldt namelijk eveneens dat de branche en de cao bepaalt wat de voorwaarden zijn om als werkbegeleider aan de slag te gaan. Je hebt als werkbegeleider wel meer verantwoordelijkheid dan alleen met het uitoefenen van je vak. In dat opzicht is het mogelijk om natuurlijk meer te verdienen.

Eigen bedrijf starten als Werkbegeleider

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Werkbegeleider, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Werkbegeleider

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Werkbegeleider bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Werkbegeleider.

Mijnzzp.nl