Anesthesiemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een anesthesiemedewerker assisteert de anesthesist of anesthesioloog bij alle voorkomende werkzaamheden, zoals het controleren van de apparatuur en het onder narcose brengen van patiënten, en assisteert bij het aanbrengen van plaatselijke verdovingen. Ook het bewaken van de vitale functies van de patiënt tijdens de operatie, zoals de ademhaling en bloedsomloop, behoort tot het takkenpakket van de anesthesiemedewerker. Als anesthesiemedewerker ben je werkzaam binnen het operatie behandelteam onder verantwoordelijkheid van de anesthesioloog. Een anesthesiemedewerker is samen met de anesthesioloog verantwoordelijk voor de patiënten tijdens hun verblijf op de operatiekamer. Als anesthesiemedewerker heb je dan ook veelvuldig contact met patiënten, de anesthesioloog en alle andere operatieassistenten. Ook algemene werkzaamheden zoals het vooraf klaarmaken van de operatiekamer en het klaarleggen van medicijnen en werkmaterialen behoort toe tot de werkzaamheden van een anesthesiemedewerker.

De werkzaamheden van een anesthesiemedewerker zijn ondersteunende werkzaamheden die betrekking hebben op anesthesie. De daadwerkelijke anesthesie wordt toegepast door de anesthesist of anesthesioloog. Anesthesie is meer dan het simpel verdoven van patiënten, omdat verdovingen per patiënt kunnen verschillen. De verdoving wordt aangepast aan leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand van de patiënt.

Tijdens de anesthesie worden de reacties op de medicijnen en de ingreep nauwkeurig gevolgd door de anesthesist en de anesthesiemedewerker. Ook kan het nodig zijn om bloedverlies van de patiënt te corrigeren of de patiënt aan te sluiten op de beademingsmachine. Als anesthesiemedewerker sta je onder toezicht van de anesthesist, maar kan het ook voorkomen dat je zelfstandig werkt in overleg met de anesthesist. Ook kan het voorkomen dat je tijdens acute situaties zelfstandig werkzaam bent, totdat de anesthesist aanwezig is.

De werkzaamheden van de anesthesiemedewerker zijn:

  • Bedrijfsklaar maken van de anesthesie apparatuur en de operatiekamer
  • Klaarzetten van de materialen en medicijnen die nodig zijn (in overleg)
  • De patiënt voorbereiden voor de anesthesie (infuus prikken, bewaking aansluiten)
  • Het assisteren van de anesthesioloog bij de afgesproken anesthesie

Verschil tussen een anesthesiemedewerker en een operatieassistent

Het verschil tussen een anesthesiemedewerker en een operatieassistent is dat de anesthesiemedewerker geen deel uitmaakt van het steriele team. Een anesthesiemedewerker heeft verder niks met het opereren van patiënten te maken. Een anesthesiemedewerker geeft bijvoorbeeld geen steriele instrumenten of materialen aan de snijdende specialist. De anesthesiemedewerker werkt samen met een anesthesist c.q. anesthesioloog en niet met een chirurg.

Anesthesiemedewerker in opleiding:

Werken als (leerling) anesthesiemedewerker:

Opleidingen tot anesthesiemedewerker

Wie een carrière ambieert anesthesiemedewerker kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding Anesthesiemedewerker van ongeveer drie jaar. Er worden ook gecombineerde anesthesiemedewerker/operatieassistent Hbo-opleidingen aangeboden die vijf tot zes jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding anesthesiemedewerker is er onder andere aandacht voor ethiek, omgangskunde, recht, natuurkunde, scheikunde, zorg en techniek, farmacologie, anatomie, fysiologie en pathologie. Het is overigens ook mogelijk om als verpleegkundige door te leren tot anesthesiemedewerker. Een verpleegkundige die doorleert voor anesthesiemedewerker noemt men ook wel een anesthesieverpleegkundige. Zie voor meer informatie ook de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.

Bedrijven waar een anesthesiemedewerker werkzaam kan zijn

Als anesthesiemedewerker ben je over het algemeen werkzaam voor een ziekenhuis, maar ook kan je voor gespecialiseerde klinieken werkzaam zijn, zoals een privékliniek. Als anesthesiemedewerker kan je op verschillende afdelingen werkzaam zijn zoals de polikliniek, de intensive care of de verloskamer, of ben je bijvoorbeeld werkzaam op de spoedeisende hulp.

Competenties anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker moet je over verschillende competenties beschikken. De belangrijkste competentie is je kennis van anesthesie. Daarnaast speelt stressbestendigheid een grote rol als anesthesiemedewerker, omdat beslissingen soms snel genomen moeten worden. Algemene belangrijke woorden zijn flexibiliteit, plannen, inzicht en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als anesthesiemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als anesthesiemedewerker is goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleiding. De doorgroeimogelijkheden als anesthesiemedewerker moeten gezien worden in het doorleren. Denk hierbij aan de functie sedatie anesthesiemedewerker (SAM).

Arbeidsvoorwaarden en salaris anesthesiemedewerker

Over het algemeen zal je als anesthesiemedewerker onder de cao ziekenhuizen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een anesthesiemedewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Bij andere instellingen, zoals een privékliniek, kan het salaris hoger uitvallen.

Mijnzzp.nl