Medewerker chauffeursbalie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een medewerker chauffeursbalie is verantwoordelijk voor het administratief afhandelen van de aan- en afleveringen van chauffeurs van vrachtwagens of bestelwagens. Een medewerker chauffeursbalie is ook onder andere verantwoordelijk voor het: ontvangen van chauffeurs en controleren op o.a. de identiteit en de referentienummers; het invoeren van de lading/ container gegevens in het computersysteem, het proactief signaleren van mogelijke knelpunten en het bieden van een structurele oplossing. Ook dient hij of zij alle bijkomstige logistieke administratieve werkzaamheden goed te verwerken, zoals de benodigde (douane) documentatie. Een medewerker chauffeursbalie probeert er altijd voor te zorgen dat er zo min mogelijk wachttijd aan de chauffeursbalie is. Zodoende wordt het gehele logistieke proces niet vertraagd. Een medewerker chauffeursbalie is voor de transporteurs en chauffeurs vaak ook het eerste aanspreekpunt over de laad- en loslocaties. De kerntaak van een medewerker chauffeursbalie is het ontvangen van chauffeurs en het informeren van chauffeurs. Een medewerker chauffeursbalie kan ook verantwoordelijk zijn voor andere taken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken, het verzorgen van uitgaande en binnenkomende vrachten. De werkzaamheden van een medewerker chauffeursbalie kunnen per organisatie verschillen. Sommige medewerker chauffeursbalie werken fulltime, andere werken parttime. Vaak doen ze dit in loondienst, maar soms ook als zelfstandige. Als medewerker chauffeursbalie kan je werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven en kunnen er andere benaming gebruikt worden voor een medewerker chauffeursbalie. Lang niet alle medewerker chauffeursbalie zijn verantwoordelijk voor dezelfde werkzaamheden.

Verantwoordelijkheden medewerker chauffeursbalie

De verantwoordelijkheden van een medewerker chauffeursbalie richten zich op de uitgifte, inname en controle van de juiste documenten en/of van de chauffeur. Een medewerker chauffeursbalie heeft vaak veel contact met diverse chauffeurs en leveranciers. Een medewerker chauffeursbalie fungeert als aanspreekpunt voor de chauffeurs, verstrekt bezoekerspassen en vergunningen en laat benodigde formulieren invullen. Hij of zij houdt zich bezig met het controleren van vergunningen, certificaten en overige documenten. Dagelijks neemt een medewerker chauffeursbalie de transportpapieren in ontvangst en maakt deze gereed voor transport. Een medewerker chauffeursbalie maakt meldingen van de binnenkomende en uitgaande voorraden en verwerkt dit in een geautomatiseerd systeem. Daarnaast archiveert hij of zij bezoekerspassen en overige documenten. Een medewerker chauffeursbalie zorgt ervoor dat problemen of incidenten gemeld en gerapporteerd worden. Hij of zij is verantwoordelijk voor het naleven van de geldende richtlijnen van de werkgever.

Werken als medewerker chauffeursbalie

Binnen de organisatie legt een medewerker chauffeursbalie veel contact met operations en customer care. Daarnaast is een medewerker chauffeursbalie de gehele dag in contact met (internationale) chauffeurs en waar nodig met bepaalde autoriteiten. Er zijn veel bedrijven die gebruikmaken van een chauffeursbalie, waardoor de werkzaamheden nogal eens kunnen verschillen. Als een medewerker chauffeursbalie ook facturen moet opstellen voor klanten is het belangrijk dat de medewerker chauffeursbalie kennis van zaken heeft. In dit soort gevallen zal een medewerker chauffeursbalie ook een administratief medewerker zijn die met computers moet kunnen werken. In dat geval kan een medewerker chauffeursbalie ook veel samenwerken met de facturist. Binnen groothandelsbedrijven is er vaak sprake van een gecombineerde administratieve afdeling en balie, waarbinnen de medewerker chauffeursbalie verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Als medewerker chauffeursbalie is het vaak mogelijk om afspraken in te plannen van andere werknemers binnen de organisatie. Zo hoeft diegene dat niet altijd zelf te doen. Omdat niet alle chauffeursbalies druk bezocht worden, is het denkbaar dat een medewerker chauffeursbalie ook de inkomende en uitgaande post verzorgt.

Wat doet een medewerker chauffeursbalie

Een medewerker chauffeursbalie kan ook te maken hebben met ladinginspecteurs die verantwoordelijk zijn voor het controleren van tank-containerwagens. Denk hierbij aan het controleren of tankcontainers op de juiste manier schoongemaakt zijn voordat ze opnieuw gevuld mogen worden. Vaak moeten er documenten mee met de producten als ze naar het buitenland gaan. De documenten worden meegegeven aan de medewerker chauffeursbalie en die geeft de documenten dan aan de chauffeurs. In dit soort gevallen kan een medewerker chauffeursbalie ook samenwerken met een declarant. Een declarant is verantwoordelijk voor het opstellen, controleren en afhandelen van douanepapieren. Een medewerker chauffeursbalie werkt ook vaak samen met administratief medewerkers, vrachtwagenchauffeurs, bestelwagenbestuurders, logistiek medewerkers, havenbeveiligers en een logistiek manager enz. Een medewerker chauffeursbalie dient te beschikken over een juiste instelling. Hij of zij moet vooral een dienstbare instelling hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van vervolgafspraken of aan het geven van informatie als chauffeurs daarom vragen.

Enkele taken van een medewerker chauffeursbalie:

  • Afspraken maken met chauffeurs.
  • Het controleren en uitgeven van documenten.
  • Het informeren van andere collega’s zoals logistiek medewerkers.
  • Het ontvangen van chauffeurs en bezoekers.
  • Het op de juiste manier registreren van handelingen in het systeem.
  • Eventueel het logboek bijhouden.
  • Ontvangen en te woord staan van bezoekers.
  • Zorgen voor het juist registreren van gegevens in de diverse computersystemen.
  • Het inboeken van leveringen en ontvangsten.
  • Documentatie van chauffeurs/ transporten controleren op volledigheid.
  • Aanmaken van contractdossiers in het systeem.
  • Contact onderhouden met collega’s van andere afdelingen, bijvoorbeeld van de afdeling logistiek, operations of het magazijn.

Film: Hoe werkt een vrachtbrief:

Film: Controle transportdocumenten:

Opleidingen tot medewerker chauffeursbalie

Over het algemeen zal een Mbo-opleiding voldoende zijn om als medewerker chauffeursbalie te kunnen werken. Een geschikte opleiding kan de Mbo-opleiding bedrijfsadministratief medewerker zijn, echter kan een geheel andere Mbo-opleiding ook tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast zijn er ook een groot aantal externe opleidingsinstituten te vinden waar iemand een opleiding kan volgen. In sommige gevallen kan het ook zijn dat iemand intern wordt opgeleid tot medewerker chauffeursbalie. Vaak wordt iemand dan ingewerkt door een collega die uitleg geeft over alle werkzaamheden en de systemen. Wanneer je als medewerker chauffeursbalie als zelfstandige gaat werken, is ook de boekhouding opzetten belangrijk. Dit kan eenvoudig gedaan worden middels een boekhoudpakket voor kleine ondernemers.

Bedrijven waar een medewerker chauffeursbalie werkzaam kan zijn

Vaak is een medewerker chauffeursbalie werkzaam bij een bedrijf die te maken heeft met logistieke goederenstromen. Als medewerker chauffeursbalie kan je voor uiteenlopende bedrijven werkzaam zijn binnen verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan een logistiek of transportbedrijf, een expediteur, een bedrijf in het havengebied of een andere groot bedrijf. Ook kan een medewerker chauffeursbalie werken bij retailers, groothandels of fabrieken. Een medewerker chauffeursbalie is meestal werkzaam onder een logistiek manager. Zoals hiervoor omschreven komt het beroep medewerker chauffeursbalie in de praktijk op verschillende manieren voor. Afhankelijk van bij welk bedrijf iemand werkzaam is, kan het ook belangrijk zijn dat je beschikt over de juiste opleidingen en vooral ook de juiste werkinstelling.

Competenties medewerker chauffeursbalie

Voor een medewerker chauffeursbalie is het belangrijk dat hij of zij een planner is, kan organiseren en documenten kan controleren. Daarnaast moet je als medewerker chauffeursbalie over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken. Dit omdat hij of zij met veel verschillende mensen te maken zal krijgen. Enkele jaren ervaring als logistiek administratief medewerker is vaak gewenst. Ook is ervaring met baliewerkzaamheden binnen een logistiek bedrijf vaak een pre. Kennis van en gevaarlijke stoffen met betrekking tot opslag en transport is daarnaast ook een voordeel. In het geval van export is basiskennis van douane en transport documenten ook belangrijk. De meeste bedrijven vragen ook vaak naar ervaring met een bepaalde logistieke computer- en automatiseringssystemen die door het bedrijf wordt gebruikt. Omdat er vaak in ploegendiensten wordt gewerkt, is het vaak een eis dat de medewerker chauffeursbalie stressbestendig en flexibel is ingesteld. Een goede beheersing van de Nederlandse, Engelse en Duitse taal is meestal ook belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn accuraat, inzicht, secuur en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker chauffeursbalie

Het arbeidsmarktperspectief als medewerker chauffeursbalie is over het algemeen redelijk goed te noemen. Bedrijven vragen soms wel naar een gerichte Mbo-opleiding. Als medewerker chauffeursbalie zijn de doorgroeimogelijkheden vaak ook afhankelijk van het opleidingsniveau en de competenties. Binnen de meeste bedrijven is het niet mogelijk om als medewerker chauffeursbalie door te groeien. Je kan als medewerker chauffeursbalie doorgroeien tot logistiek manager. Je zult dan de logistieke afhandeling managen van goederen en logistiek.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker chauffeursbalie

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als medewerker chauffeursbalie voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een medewerker chauffeursbalie zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2300 en 2900 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Meestal werkt een medewerker chauffeursbalie ook in ploegendienst. Hierover kan een medewerker chauffeursbalie een toeslag ontvangen.

Eigen bedrijf starten als Medewerker chauffeursbalie

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker chauffeursbalie, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker chauffeursbalie

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker chauffeursbalie bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker chauffeursbalie.

Mijnzzp.nl