Au pair

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een au-pair is een kinderoppas die vooral in het buitenland werkzaam is en inwonend is bij het gezin. De meeste au-pairs verzorgen niet alleen de kinderen binnen het gezin maar zijn ook verantwoordelijk voor het huishouden. Het beroep au-pair heeft meestal betrekking op jongeren, die in het buitenland werkzaam willen zijn voor een bepaalde periode. Als au-pair ben je dan ook een kinderoppas en huishoudelijke hulp voor het betreffende gezin. Omdat een au-pair de hele dag aanwezig is binnen het gezin kunnen de werkzaamheden van een au-pair niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een gewone oppasser. Een au-pair kan bijvoorbeeld ook de kinderen naar school brengen en ophalen en voor de boodschappen zorgen, afhankelijk van de afspraken met het gezin. Een au-pair is geen professionele huishoudster of kinderoppas maar eerder een hulp in de huishouding. In de meeste gevallen ontvangen au-pairs een vaste vergoeding voor hun dienstverlening en wonen ze bij het betreffende gezin in. Er zijn verder geen vaste vormen qua werkzaamheden van een au-pair, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden per gezin kunnen verschillen. In alle gevallen hebben de werkzaamheden wel te maken met het verzorgen van kinderen en het huishouden. Het beroep au-pair is redelijk populair te noemen, omdat dit voor de au-pair en het gezin veel voordelen geeft. De au-pair kan bij het gezin wonen, waardoor de kosten relatief laag blijven en het gezin bespaart op kosten, omdat het inhuren van professionele hulp kostbaarder is. De meeste au-pairs kiezen ervoor om te werken als au-pair, omdat ze bijvoorbeeld de taal van het land willen leren kennen of de cultuur. Vanzelfsprekend is het beroep au-pair aan te merken als bijzonder beroep waarbij je veel nieuwe kennis en ervaringen zal opdoen. De meeste au-pairs zijn maximaal enkele jaren werkzaam als au-pair. Dit betreft vooral jongeren, die meer van de wereld willen zien.

Een au-pair is dus een oppasser, die niet in het eigen moederland werkzaam is. Over het algemeen zal een au-pair niet werkzaam zijn vanwege het geld. De meeste au-pairs zijn inwonend en ontvangen alleen onkostenvergoeding of een relatief laag salaris voor hun diensten. Het opdoen van levenservaring is in de meeste gevallen belangrijker dan het geld. Denk bijvoorbeeld aan studenten, die klaar zijn met hun studie en eerst meer van de wereld willen zien voordat ze gaan werken. Een groot voordeel voor au-pairs is het kunnen verblijven in een ander land tegen lage maandlasten. Zoals eerder omschreven is er geen vaste omschrijving met betrekking tot het beroep au-pair. Als au-pair is het daarom wel belangrijk om goede afspraken te maken, zodat beide partijen precies weten wat de bedoeling is. Ondanks dat een au-pair niet aangemerkt kan worden als schoonmaker, kan het wel voorkomen dat au-pairs ook verantwoordelijk zijn voor huishoudelijke taken. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken, afwassen, strijken en aan het doen van boodschappen.

Baan als au-pair

Om als au-pair te kunnen werken moet je daarvoor wel geschikt zijn. Niet iedereen kan of wil voor een langere tijd in het buitenland verblijven. Ook is het erg belangrijk dat de au-pair goed met kinderen om kan gaan. Als au-pair in het buitenland kan het soms eenzaam zijn, omdat je er over het algemeen vaak alleen voor zal staan. De meeste au-pairs werken voor een bepaalde periode bij een gastgezin en gaan daarna naar huis of werken vervolgens bij een ander gastgezin. Als au-pair kan je er zelf voor kiezen of dat je in Europa wil werken of juist daarbuiten. Een groot voordeel van het werken als au-pair is de ervaring, die opgedaan kan worden in het buitenland. De meeste au-pairs spreken de taal van het betreffende land vloeiend als ze terugkomen. Ook voor een toekomstige passende opleiding is het opdoen van ervaring nuttig. Denk bijvoorbeeld aan au-pairs die uiteindelijk een opleiding tot pedagogisch medewerker of pedagoog willen volgen.

Een au-pair woont waar?

Een au-pair woont in de meeste gevallen gewoon bij het gezin in. In sommige gevallen heb je wel de beschikking over een eigen woongedeelte en/of ingang. Een au-pair woont in alle gevallen wel in of nabij het gezin. Een au-pair woont bijvoorbeeld niet aan de andere kant van een stad. In dat geval is eerder term oppasser van toepassing.

Werken als au-pair

Het werken als au-pair moet bij je passen omdat het hard werken kan zijn. Ook het zelf eten koken behoort tot de werkzaamheden. De meeste mensen die au-pair willen worden doen dit, vanwege de ervaring. Een au-pair blijft meestal ongeveer zes maanden werken voor een gezin, echter kan dit per au-pair verschillen. Een au-pair is dus iemand die een gezin helpt en bijvoorbeeld sociale activiteiten met de kinderen ontplooit. Ook het naar bed brengen van de kinderen behoort typisch tot de werkzaamheden.

Wat doet een au-pair:

Opleidingen tot au-pair

Om als au-pair te kunnen werken is doorgaans geen echte opleiding nodig. Er zijn dan ook geen landelijke opleidingen voor het werk als au-pair. Wel worden er door organisaties die au-pairs uitzenden korte cursussen aangeboden om iemand klaar te stomen voor het werk als au-pair. Omdat het werk in het buitenland uitgevoerd zal worden is het belangrijk dat de lokale regels en gewoontes bekend gemaakt worden aan de au-pair. Maar natuurlijk zal een basisopleiding in bijvoorbeeld de verzorging erg helpen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als beginnende au-pair.

Bedrijven waar een au-pair werkzaam kan zijn

Als au-pair werk je niet voor bedrijven maar voor particulieren, die gebruik wensen te maken van een au-pair. Wel is het zo dat je meestal via een bemiddelingsbureau werkt en zo aan je opdrachten komt. Als au-pair heb je over het algemeen met vaste wet- en regelgeving te maken, omdat au-pairs niet zomaar in ieder land werkzaam mogen zijn. Het informeren bij de betreffende ambassade en mogelijke vergunningverleners kan dus belangrijk zijn.

Competenties au-pair

De belangrijkste competentie van een au-pair is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat je met kinderen werkt. Daarnaast moet je een echte kindervriend zijn, omdat het werken als au-pair anders niet geschikt is voor je. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je ook met de ouders te maken hebt. Ook opvoedkunde en educatie moeten niet onderschat worden als au-pair. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, gastvrouwschap, flexibiliteit, plannen, zelfontwikkeling, inspiratie, genieten en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als au-pair

Arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een au-pair, omdat het beroep niet gezien kan worden als gewoon beroep. Het verkrijgen van werk als au-pair is meestal voorbehouden aan jongeren. Om een geschikt gastgezin te vinden is het meestal nodig om je aan te sluiten bij een au-pair bureau, die ook beschikken over de juiste kennis met betrekking tot regelgeving. Doorgroeien als au-pair is eigenlijk niet mogelijk. De meeste jongeren die dit werk doen, blijven dat maximaal enkele jaren doen. Het doorgroeien moet eerder gezien worden in het volgen van passende opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een toekomstig beroep als kleuterleidster.

Arbeidsvoorwaarden en salaris au-pair

De arbeidsvoorwaarden zijn moeilijk aan te geven als au-pair omdat dit meestal per gezin zal verschillen. Wel is het zo dat de kost en inwoning door de opdrachtgever voldaan zal worden en je natuurlijk in het buitenland je werkzaamheden uitvoert. Als au-pair in loondienst zijn je inkomsten meestal niet erg hoog en zal je salaris ergens tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je verdere arbeidsvoorwaarden zoals de kost en inwoning en werktijden. Er zijn ook wel gezinnen denkbaar die wellicht meer willen betalen, maar dat zijn eerder uitzonderingen en komt niet heel veel voor.

Read this information on Au pair in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Au-Pair auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Au pair en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Au pair

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Au pair bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl