Au pair

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een au pair is meestal voor een gezin in het buitenland aan het werk. Het gezin waar gewerkt zal worden heeft dan behoefte aan een hulp in huis. Meestal gaat het niet alleen om het huishouden maar ook om het oppassen op de kinderen van het gezin. Het oppassen op de kinderen gaat wel verder dan het alleen in de avond oppassen. Vaak moet een au pair de kinderen naar school brengen en ook weer ophalen en na school vermaken.

Een au pair woont meestal bij het gezin in, om zo beter beschikbaar te zijn wanneer dit nodig mocht zijn. Het inhuren van een au pair is wel een stuk duurder dan normale kinderopvang, omdat de au pair eigenlijk de hele week aan het werk is voor het gezin. De meeste au pairs zijn dan ook aan het werk voor rijkere gezinnen, waarvan de ouders een drukke baan hebben.

Een au pair die in het buitenland gaat werken wordt vaak uitgezonden door een organisatie waar de au pair bij aangesloten is. De organisatie heeft dan vaak in het land waar gewerkt zal worden een lokale afdeling waar de au pair met zijn vragen terecht kan mocht dit nodig zijn. In het buitenland zijn er vaak andere regels die de au pair wellicht niet kent. hier kan de au pair zo hulp bij krijgen om zaken te regelen.

Werken als au pair

Om als au pair te kunnen werken moet je als persoon wel geschikt zijn. Niet iedereen kan of wil voor een langere tijd in het buitenland verblijven. Ook is het erg belangrijk dat de au pair goed met kinderen om kan gaan. Als au pair in het buitenland kan het soms eenzaam zijn, omdat het allemaal nieuw is. De meeste au pairs werken voor een bepaalde periode bij een gastgezin en gaan daarna weer naar huis of werken vervolgens weer bij een ander gastgezin. Als au pair kan je er zelf voor kiezen of dat je in Europa wil werken of juist daarbuiten. Een groot voordeel van het werken als au pair is de ervaring die opgedaan kan worden in het buitenland. De meeste au pairs spreken de taal van het land vloeiend wanneer ze terugkomen, wat een groot voordeel is voor de toekomst.

Beroep van een au pair:

Opleidingen tot au pair

Om als au pair te kunnen werken is doorgaans geen echte opleiding nodig. Er zijn dan ook geen landelijke opleidingen voor het werk als au pair. Wel worden er door organisaties die au pairs uitzenden korte cursussen aangeboden om iemand klaar te stomen voor het werk als au pair. Omdat het werk in het buitenland uitgevoerd zal worden is het belangrijk dat de lokale regels en gewoontes bekend gemaakt worden aan de au pair. Maar natuurlijk zal een basis opleiding in bijvoorbeeld de verzorging erg helpen.

Bedrijven waar een au pair werkzaam kan zijn

Als au pair werk je doorgaans niet voor bedrijven maar voor particulieren, die graag een au pair willen aannemen. Wel is het zo dat je meestal via een bemiddelingsbureau werkt en zo aan je opdrachten komt.

Competenties au pair

Als au pair werk je bij mensen thuis en draag je een grote verantwoordelijkheid. Integriteit en natuurlijk de verantwoordelijkheid zijn als au pair erg belangrijk en ook de grootste vereisten. Maar natuurlijk ben je als au pair ook een kindervriend, omdat het werk anders eigenlijk niet geschikt is voor je. Het werken als au pair is eigenlijk alleen geschikt voor je als je de werkzaamheden niet als werken ziet maar als het vanzelfsprekend gaat. Daarnaast is het erg belangrijk dat je als au pair beschaafd overkomt en je de algemene fatsoenlijke omgangsregels beheerst, zoals dat verwacht zal worden van je.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als au pair

Als au pair is er niet echt heel veel werk te vinden. Ook is het zo dat er veel jonge mensen zijn die het werken als au pair wel zien zitten en er doorgaans dus genoeg concurrentie zal zijn. Daarnaast zijn er niet heel veel gezinnen zijn die een au pair kunnen veroorloven of willen. Het vinden van een werkadres is dan ook vaak lastig. Doorgroeien als au pair is eigenlijk niet mogelijk. De meeste jongeren die dit werk doen blijven dat hoogstens één paar jaar lang doen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris au pair

De arbeidsvoorwaarden zijn moeilijk aan te geven als au pair omdat dit meestal per gezin zal verschillen. Wel is het zo dat de kost en inwoning door de opdrachtgever voldaan zal worden en je natuurlijk in het buitenland je werkzaamheden uitvoert. Als au pair in loondienst zijn je inkomsten meestal niet erg hoog en zal je salaris ergens tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je verdere arbeidsvoorwaarden zoals de kost en inwoning en werktijden. Er zijn ook wel gezinnen denkbaar die wellicht meer willen betalen, maar dat zijn eerder uitzonderingen en komt niet heel veel voor.

Mijnzzp.nl