Au pair

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een au pair is een kinderoppas die over het algemeen in het buitenland werkzaam zal zijn en inwonend is bij het gezin. De meeste au pairs verzorgen niet alleen de kinderen binnen het gezin maar zijn ook verantwoordelijk voor het huishouden. Het beroep au pair heeft meestal betrekking op jongeren die in het buitenland werkzaam willen zijn voor een bepaalde periode. Als au pair ben je dan ook over het algemeen een kinderoppas en een huishoudelijke hulp voor het betreffende gezin. Omdat een au pair over het algemeen de hele dag aanwezig zal zijn binnen het gezin kunnen de werkzaamheden van een au pair niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een reguliere oppasser. Een au pair kan bijvoorbeeld ook de kinderen naar school brengen en ophalen en voor de boodschappen zorgen, afhankelijk van de afspraken met het gezin. Een au pair is geen professionele huishoudester of kinderoppas maar eerder een hulp in de huishouding. In de meeste gevallen zal het beroep au pair betrekking hebben op jongeren die gedurende een bepaalde periode in het buitenland willen verblijven. In de meeste gevallen ontvangen au pairs een vaste vergoeding voor hun dienstverlening en wonen ze bij het betreffende gezin in. Er zijn verder geen vaste vormen qua werkzaamheden als au pair, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden als au pair per gezin kunnen verschillen. In alle gevallen hebben de werkzaamheden wel te maken met het verzorgen van kinderen en het huishouden. Welke andere werkzaamheden een au pair precies uitvoert kan wel verschillen per gezin.

Het beroep au pair is redelijk populair te noemen omdat dit voor de au pair zelf en het gezin veel voordelen geeft. De au pair kan in het buitenland wonen bij het gezin waardoor de kosten relatief laag blijven en het gezin bespaart ook op kosten, omdat het inhuren van professionele hulp over het algemeen kostbaarder is voor het gezin. De meeste au pairs kiezen ervoor om te werken als au pair omdat ze bijvoorbeeld de taal van het betreffende land willen leren of de cultuur van het land willen leren kennen.

Waarom au pair worden

Over het algemeen zal een au pair niet werken als au pair vanwege het geld. De meeste au pairs zijn inwonend en ontvangen alleen onkostenvergoeding of een relatief laag salaris voor hun diensten. Het opdoen van levenservaring als au pair is in de meeste gevallen belangrijker dan het geld. Denk bijvoorbeeld aan studenten die klaar zijn met hun studie en die meer van de wereld willen zien voordat ze gaan werken. Een van de grote voordelen van het werken als au pair is dat de au pair meestal geen geld zal hoeven uitgeven tijdens het verblijf in het buitenland.

Werken als au pair

Om als au pair te kunnen werken moet de au pair daarvoor wel geschikt zijn. Niet iedereen kan of wil voor een langere tijd in het buitenland verblijven. Ook is het erg belangrijk dat de au pair goed met kinderen om kan gaan. Als au pair in het buitenland kan het soms eenzaam zijn, omdat je er over het algemeen wel alleen voor staat. De meeste au pairs werken voor een bepaalde periode bij een gastgezin en gaan daarna weer naar huis of werken vervolgens weer bij een ander gastgezin.

Als au pair kan je er zelf voor kiezen of dat je in Europa wil werken of juist daarbuiten. Een groot voordeel van het werken als au pair is de ervaring die opgedaan kan worden in het buitenland. De meeste au pairs spreken de taal van het betreffende land vloeiend als ze terugkomen.

Beroep au pair:

Opleidingen tot au pair

Om als au pair te kunnen werken is doorgaans geen echte opleiding nodig. Er zijn dan ook geen landelijke opleidingen voor het werk als au pair. Wel worden er door organisaties die au pairs uitzenden korte cursussen aangeboden om iemand klaar te stomen voor het werk als au pair. Omdat het werk in het buitenland uitgevoerd zal worden is het belangrijk dat de lokale regels en gewoontes bekend gemaakt worden aan de au pair. Maar natuurlijk zal een basis opleiding in bijvoorbeeld de verzorging erg helpen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een au pair werkzaam kan zijn

Als au pair werk je doorgaans niet voor bedrijven maar voor particulieren, die graag een au pair willen aannemen. Wel is het zo dat je meestal via een bemiddelingsbureau werkt en zo aan je opdrachten komt.

Competenties au pair

Als au pair werk je bij mensen thuis en draag je een grote verantwoordelijkheid. Integriteit en natuurlijk de verantwoordelijkheid zijn als au pair erg belangrijk en ook de grootste vereisten. Maar natuurlijk ben je als au pair ook een kindervriend, omdat het werk anders eigenlijk niet geschikt is voor je. Het werken als au pair is eigenlijk alleen geschikt voor je als je de werkzaamheden niet als werken ziet maar als het vanzelfsprekend gaat. Daarnaast is het erg belangrijk dat je als au pair beschaafd overkomt en je de algemene fatsoenlijke omgangsregels beheerst, zoals dat verwacht zal worden van je.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als au pair

Als au pair is er niet echt heel veel werk te vinden. Ook is het zo dat er veel jonge mensen zijn die het werken als au pair wel zien zitten en er doorgaans dus genoeg concurrentie zal zijn. Daarnaast zijn er niet heel veel gezinnen zijn die een au pair kunnen veroorloven of willen. Het vinden van een werkadres is dan ook vaak lastig. Doorgroeien als au pair is eigenlijk niet mogelijk. De meeste jongeren die dit werk doen blijven dat hoogstens één paar jaar lang doen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris au pair

De arbeidsvoorwaarden zijn moeilijk aan te geven als au pair omdat dit meestal per gezin zal verschillen. Wel is het zo dat de kost en inwoning door de opdrachtgever voldaan zal worden en je natuurlijk in het buitenland je werkzaamheden uitvoert. Als au pair in loondienst zijn je inkomsten meestal niet erg hoog en zal je salaris ergens tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je verdere arbeidsvoorwaarden zoals de kost en inwoning en werktijden. Er zijn ook wel gezinnen denkbaar die wellicht meer willen betalen, maar dat zijn eerder uitzonderingen en komt niet heel veel voor.

Mijnzzp.nl