Propper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een propper is iemand die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van bezoekers. In de meeste gevallen zal een propper werkzaam zijn voor een discotheek, café of restaurant. Vooral binnen de populaire badplaatsen en grotere steden komt het beroep propper veel voor. Dit betreft meestal populaire vakantielanden, zoals Spanje, Turkije en Portugal. Als propper ben je dus verantwoordelijk voor het binnenhalen van mogelijke klanten van een discotheek, bar of restaurant. In de meeste gevallen zal een propper overdag op het strand werkzaam zijn en in de avond voor de deur staan. Overdag deel je als propper meestal folders uit op het strand om mogelijke klanten te lokken. In de avond sta je als propper juist voor de deur van de discotheek, kroeg of restaurant om klanten te overtuigen om de horecagelegenheid te bezoeken. Het beroep propper is over het algemeen alleen voorbehouden aan jongeren die vakantiewerk uitvoeren. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een propper die werkzaam is voor restaurants ook gewoon een horecamedewerker kan zijn. Vooral proppers die werkzaam zijn namens een discotheek of café betreft in de meeste gevallen jongeren, die werken als vakantiekracht. Voor dit soort proppers is het erg belangrijk om spontaan over te komen met veel enthousiasme, omdat het binnenhalen van bezoekers dan een stuk makkelijker is. De werkzaamheden van proppers zijn erg belangrijk voor horecagelegenheden, omdat goede proppers voor een belangrijk deel aan de omzet kunnen bijdragen. Goede proppers zijn dan ook zeer populair bij horecaondernemers. De werkzaamheden van een propper zijn over het algemeen niet heel moeilijk, maar kunnen wel aangemerkt worden als zwaar, omdat de werkdagen meestal lang zijn. Daarnaast kan niet iedereen werken als propper, omdat de werkzaamheden van een propper wel bij je moeten passen. Energie, motivatie en doorzettingsvermogen zijn aan te merken als belangrijke woorden voor een propper.

Een propper kan dus gezien worden als soort commercieel medewerker, die niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor commerciële werkzaamheden. In de meeste gevallen zal een propper een gratis (of enkele) drankjes mogen uitdelen om gasten te overtuigen om de betreffende horecagelegenheid te bezoeken. De belangrijkste reden hiervoor is het aantrekken van voldoende klanten, zodat de klanten omzet genereren binnen de horecagelegenheid. In dat opzicht kan een propper dus gezien worden als commercieel medewerker. Een propper kan feitelijk ook gezien worden als een speciale gastheer of gastvrouw, die in dit geval wel werkzaam is als bijzondere gastheer of gastvrouw. Zoals eerder omschreven zal niet iedereen geschikt zijn om te werken als propper, omdat de werkzaamheden wel bij je zullen moeten passen. Als propper moet je over bepaalde passende eigenschappen beschikken, die over het niet zomaar aangeleerd kunnen worden.

Eigenlijk moet een propper gezien kunnen worden als natuurtalent, omdat anders het werken als propper lastig zal zijn. Een goede propper moet het leuk vinden om mensen te vermaken en mag niet verlegen zijn. Een goede propper zal op iedereen afstappen die past binnen de doelgroep van de horecagelegenheid. Spontaniteit is dan ook erg belangrijk als propper. Het werken als propper is doorgaans erg vermoeiend, omdat ondanks de lange dagen een propper vroeg op moet om op het strand vakantiegangers over het halen om in de avond naar de disco of bar te komen. Meestal geeft een propper een speciale folder met kortingsbonnen aan de vakantiegangers.

Vakantiebaan als propper

Het beroep propper is vooral onder jongeren populair als vakantiebaan. Over het algemeen zal een propper alleen werkzaam zijn gedurende de zomermaanden. Binnen de grotere steden kan een propper over het algemeen het hele jaar door werkzaam zijn, omdat steden niet afhankelijk zijn van de zomermaanden. Dit betreft dan wel vaker restaurants dan discotheken en kroegen. Wie voor een seizoen als propper wil gaan werken zal vaak vroeg in het seizoen moeten solliciteren bij clubeigenaren. Het vinden van een baan als propper is doorgaans niet makkelijk, omdat er veel jongeren zijn die een vakantiebaan zoeken als propper.

Het werken als propper is meestal zwaar, omdat er veel gevraagd wordt van de propper. Overdag is het vaak klanten ronselen, en in de avond moeten de klanten vermaakt worden en zal het doorgaans laat worden. Ook worden proppers vaak afgerekend op de behaalde resultaten. Met andere woorden zal een propper zichzelf wel moeten bewijzen, omdat anders een baan als propper niet lang zal duren. Als propper ben je niet alleen verantwoordelijk voor het binnenhalen van bezoekers, omdat een propper ook verantwoordelijk is voor het binnenhouden van bezoekers. Een goede propper zal gasten dus blijven vermaken, zodat de gasten niet weggaan naar een andere horecagelegenheid.

Enkele werkzaamheden van een propper zijn:

  • Het aanspreken en overtuigen van de juiste doelgroep
  • Het binnenhouden van bezoekers
  • Het enthousiasmeren van mogelijke bezoekers
  • Het promoten van de horecagelegenheid (strand en op straat)
  • Het uitdelen van promotiefolders en kortingsbonnen
  • Het vermaken van bezoekers

Wat doet een propper:

Propper Spanje:

Opleidingen tot propper

Er zijn geen opleidingen tot propper. Een propper moet gezien worden als promotiemedewerker waarvoor over het algemeen geen opleidingen beschikbaar zijn. Het beroep propper vraagt verder ook niet om erkende opleidingen, omdat het werken als propper in de meeste gevallen gezien moet worden als vakantiebaan. Een uitzondering hierop is restaurants. Proppers die werkzaam voor een restaurant kunnen in veel gevallen ook aangemerkt worden als ober, serveerster of als bedienend medewerker. Over het algemeen is het zo dat een propper alleen over de juiste instelling moet beschikken om te kunnen werken als propper. Zoals eerder omschreven zijn proppers in de meeste gevallen jongeren, die werken als vakantiekracht. Het is wel denkbaar dat proppers elkaar handige tips geven. In dat geval kunnen ervaren proppers wellicht aangemerkt worden als soort leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een propper werkzaam kan zijn

Een propper zal over het algemeen werkzaam zijn voor horecaondernemers, zoals een discotheekeigenaar, café-eigenaar of een restauranthouder. Als propper ben je over het algemeen werkzaam in populaire vakantielanden gedurende de zomermaanden. Het beroep propper komt binnen Nederland nauwelijks voor. Het beroep propper kan over het algemeen niet gezien worden als volwaardige baan. De meeste proppers zijn alleen enkele weken tot maanden werkzaam als propper.

Competenties propper

De belangrijkste competentie van een propper is motivatie, omdat je anders niet op een goede manier werkzaam kan zijn als propper. Daarnaast moet een propper gezien kunnen worden als entertainer, die begrijpt hoe mensen vermaakt willen worden gedurende hun vakantie. Een andere belangrijke competentie van een propper is doorzettingsvermogen, omdat het binnenhalen van gasten niet in alle gevallen even makkelijk is. Ook lef kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een goede propper zal geen angst kennen en stapt op iedereen af, die past binnen de doelgroep. Algemeen belangrijke woorden als propper zijn energie, inspiratie, communicatie, overtuigingskracht, inzicht, zelfstandigheid, passie en uitstraling. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat een propper kennis heeft van conflictbeheersing. Niet alle vakantiegangers kunnen de werkzaamheden van proppers waarderen. Het aanvoelen van mensen is dan ook belangrijk als propper.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als propper

Het arbeidsmarktperspectief van een propper is niet heel groot te noemen. Dit komt vooral doordat het beroep propper eigenlijk alleen voorkomt binnen de populaire vakantielanden. Daarnaast zijn er redelijk veel jongeren die willen werken als propper. Het zomaar worden van propper is dan ook niet heel makkelijk. Wel is het verloop onder proppers redelijk groot te noemen, omdat het werken als propper aangemerkt kan worden als zware werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een propper zijn ook zeer beperkt. Het is wel denkbaar dat een propper een professionele carrière zal starten binnen de horeca. In dat geval kan een propper wellicht doorgroeien tot een volwaardige barman. Over het algemeen zal een propper niks te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden, omdat het werken als propper gezien moet worden als vakantiebaan.

Arbeidsvoorwaarden en salaris propper

Als propper ben je meestal enkele weken tot maximaal twee maanden van huis om je werkzaamheden te doen in het buitenland. Meestal betaalt de werkgever de slaapplek en krijg je redelijk betaald voor het werk zelf. Afhankelijk van de werkgever kan het zijn dat het inkomen gedeeltelijk betaald wordt door de aangebrachte klanten. Dit kan wel verschillen per werkgever. Als propper is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je werkgever, om misverstanden te voorkomen.

Read this information on Propper in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Propper auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Propper en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Propper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Propper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl