Professional organizer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een professional organizer is iemand die andere mensen helpt die moeite hebben met bijvoorbeeld structuur op het gebied van hun administratie of het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden. Een professional organizer heeft over het algemeen alleen te maken met particulieren die moeite hebben met bepaalde werkzaamheden zoals de administratie. Als iemand om wat voor reden dan ook zijn administratie niet op orde heeft kan dit vervelende gevolgen hebben, zoals deurwaarders die langskomen of in extreme situaties een persoonlijk faillissement. De professional organizer helpt deze mensen weer structuur te geven in hun administratie. Het is denkbaar dat een professional organizer mensen ook op een andere manier kan bijstaan als ze daar behoefte aan hebben, zoals met schoonmaakwerkzaamheden. Welke werkzaamheden een professional organizer precies uitvoert kan per cliënt verschillen. Een professional organizer kan betrekking hebben op een individueel die zich bekommert om andere mensen, of heeft bijvoorbeeld betrekking op een bepaalde hulpinstantie of gemeente. De werkzaamheden van een professional organizer kunnen afhankelijk van de cliënt enkele uurtjes in beslag nemen of moeten meer structureel gezien worden, als iemand helemaal niet zelfstandig kan functioneren. Het beroep professional organizer heeft dus alles te maken met het begeleiden van mensen die niet zelfstandig bepaalde werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het beroep professional organizer moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat de inhoudelijke werkzaamheden per professional organizer kunnen verschillen. Daarnaast kunnen de werkzaamheden per instantie onderling verschillen.

Wanneer mensen het moeilijk hebben door omstandigheden kan het voorkomen dat ze administratie vergeten of simpelweg geen zin meer hebben in de administratie. Het niet bijhouden van de administratie heeft in veel gevallen al redelijk snel vervelende gevolgen zoals het opstapelen van rekeningen die niet meer voldaan worden. Het niet meer openen van enveloppen is dan ook een teken dat mensen hulp nodig hebben. Een professional organizer kan hierin zeker een belangrijke rol spelen, omdat een professional organizer gestructureerd te werk zal gaan om de administratie weer op orde te brengen. Samen met de professional organizer wordt er gekeken hoe alle papieren ordelijk opgeborgen kunnen worden zodat er snel te zien is wat en wanneer precies voldaan moet worden om verdere problemen te voorkomen. Papieren die niet noodzakelijk zijn worden meteen weg gedaan om het overzichtelijk te houden. Een andere belangrijke taak van de professional organizer is meestal ook het inkomen en uitgavenpatroon helder te krijgen van de cliënt. Wanneer het nodig mocht zijn kan een professional organizer ook contact opnemen met instanties of bedrijven namens de cliënt.

Administratie niet op orde

Wanneer iemand zijn administratie niet op orde krijgt is het vaak niet prettig meer werken en zal het alleen maar erger worden. Een veel gebuikt excuus is dat er geen tijd is voor de administratie. De professional organizer kan duidelijke afspraken maken met de klant om bijvoorbeeld 1 keer per week langs te komen om zijn vooruitgang in de gaten te houden. Als de administratie eenmaal op orde is is het belangrijk om dit ook zo te houden om nieuwe problemen te voorkomen. Buiten het helpen met de administratie is het ook de bedoeling de klant tips te geven hoe deze kan voorkomen dat het weer fout gaat. Deze tips moeten zo gegeven worden dat er een tijdswinst optreedt voor de klant zodat deze minder snel in verval komt. Mensen kunnen in grote problemen komen wanneer de administratie steeds maar aan de kant wordt gegooid. Het kan zijn dat iemand simpelweg niet weet structuur te geven aan zijn administratie, of om een andere reden niet kan omgaan met zijn administratie. Tegenwoordig moeten er veel rekeningen voldaan worden via het internetbankieren, en dat is niet voor iedereen even makkelijk. De organizer kan helpen met het invoeren van betalingen en zelfs helpen bij het aanvragen van internetbankieren als iemand dat nog niet heeft. Veel betalingen kunnen via een automatische incasso ingevoerd worden zodat deze niet meer fout kunnen gaan.

Brengen van structuur

Het brengen van een vaste structuur helpt iemand enorm, en maakt dingen makkelijker omdat er overzicht is. Vaak betekent het dat er ook in het huis schoongemaakt moet worden, omdat iemand bijvoorbeeld niks kan weggooien. Door het huis terug te brengen in een normale toestand komt er weer een gezonde leefruimte. Het brengen van structuur is belangrijk, omdat structuur kan voorkomen dat mensen verder in de problemen raken. In veel gevallen zal een professional organizer cliënten op verschillende manieren kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een professional organizer die ook zal fungeren als budgetcoach.

Het beheren van budgetten kan ook gezien worden als het brengen van structuur om verdere problemen te voorkomen. Een professional organizer adviseert dus op een brede manier om mensen te helpen. Een personal organizer weet op de juiste manier rust te brengen. Een professional organizer begeleidt mensen meestal net zo lang als dit nodig mocht zijn. Naast de particuliere markt kan er in sommige gevallen ook sprake zijn van een zakelijke markt. De laatste jaren is er steeds meer sprake van professionalisering wanneer we het hebben over professional organizing. Professional organizing gaat verder dan het alleen helpen bij het organiseren van de administratie.

Wat doet een professional organizer:

  • Het archiveren van de administratie
  • Het begeleiden van mensen
  • Het brengen van vaste structuur
  • Het geven van trainingen
  • Het opnemen van contact met externe partijen
  • Het ordenen van de administratie
  • Het wegwerken van alle post

Wat doet een professional organizer:

Opleidingen tot professional organizer

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep professional organizer via gebruikelijke scholen. Wel zijn er landelijk diverse cursussen te vinden voor het beroep. De meeste cursussen duren enkele dagdelen. Tijdens de opleiding leer je alle belangrijke onderdelen die met het beroep te maken hebben, zoals het begrijpen en herkennen van problemen waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Ook is er uitgebreid aandacht voor je communicatietechnieken als professional organizer. Een cursus tot professional organizer is uitermate geschikt voor mensen uit het bedrijfsleven of die mensen die vanuit een maatschappelijk oogpunt met schuldenhulpverlening te maken hebben of andere zorg bieden aan mensen. Er is ook een Nederlandse beroepsvereniging, namelijk de Nederlandse Professional Organizers (NBPO). Eerder was er alleen een internationale vereniging, namelijk de European Professional Organizers vereniging. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een professional organizer werkzaam kan zijn

Als professional organizer kan je werkzaam zijn voor diverse organisaties, zoals een woningstichting of financiële instelling, of werkzaam zijn binnen een wijkteam. Daarnaast kan een professional organizer werken als ondernemer. In dat geval kan ook de algemene benaming coach van toepassing zijn. Een zelfstandig professional organizer kan wellicht ook andere diensten aanbieden. Het is ook denkbaar dat een professional organizer aangemerkt kan worden als ambtenaar of als vrijwilliger. In veel gevallen zal de functie professional organizer gezien moeten worden als aanvulling op een ander beroep. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijk werkers en aan pedagogisch medewerkers, die fungeren als professional organizer. Er zijn tegenwoordig wel steeds meer professional organizers. Dit zijn vaak professional organizers die ook andere taken hebben. Ook gemeentes en instellingen maken steeds vaker gebruik van professional organizers.

Competenties professional organizer

Als professional organizer is het belangrijk dat je kan luisteren en begripvol bent. Daarnaast moet je echt mensen willen begeleiden. Ook doorzettingsvermogen en creativiteit kunnen aangemerkt worden als belangrijke competenties. Daarnaast zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Van een professional organizer mag ook verwacht dat je beschikt over voldoende financieel inzicht. Algemeen belangrijke woorden zij flexibiliteit, integriteit, geduld, motivatie en stressbestendigheid. Verdere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat verschillende vaklieden werkzaam kunnen zijn als professional organizer. Het prima denkbaar dat hulpverleners ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties. De competenties van professional organizers kunnen dus verschillen. Daarnaast zijn niet alle professional organizers fulltime actief.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als professional organizer

Het arbeidsmarktperspectief van een professional organizer is over het algemeen redelijk te noemen. Ondanks dat er veel mensen hulp kunnen gebruiken zijn er niet veel particulieren die zelfstandig een professional organizer inschakelen. In de meeste gevallen zal een professional organizer ingeschakeld worden door een bepaalde instantie, waar wellicht verschillende hulpverleners werken met een afgeronde cursus tot professional organizer. De doorgroeimogelijkheden van een professional organizer moeten gezien worden in het verder specialiseren als coach, of het starten van je eigen coachingsbedrijf, wat ook gezien kan worden als doorgroeien. Het is denkbaar dat een professional organizer ook gespecialiseerd is als life coach.

Arbeidsvoorwaarden en salaris professional organizer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep professional organizer, omdat je in veel gevallen deze taak zal uitvoeren naast je normale werk. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn die verder niet van toepassing. Het salaris van een professional organizer is ook niet aan te geven, omdat het vaak gaat om werkzaamheden naast je normale baan. Een zelfstandig werkende professional organizer zal doorgaans per opdracht werken en niet per uur.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Professional organizer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Professional organizer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl