Rolluikenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een rolluikenmonteur is verantwoordelijk voor het inmeten, monteren en onderhouden van rolluiken. Daarnaast kan een rolluikenmonteur gespecialiseerd zijn in het monteren van zonweringen. Als rolluikenmonteur ben je meestal werkzaam voor particulieren en bedrijven, die om verschillende redenen gebruik kunnen maken van rolluiken. De meeste mensen die rolluiken laten installeren doen dit vanwege beveiligingsmaatregelen of om bepaalde ruimte te kunnen verduisteren, zoals een slaapkamer. Er bestaan tegenwoordig verschillende rolluiken, die qua inbraak weerbaarheid en bediening sterk kunnen verschillen. Over het algemeen worden bedrijfspanden en winkelpanden van zware rolluiken voorzien, die voorzien zijn van een alarmsysteem. Bij woningen worden meestal lichtere rolluiken toegepast. De belangrijkste reden dat bedrijfspanden en winkelpanden van zware rolluiken voorzien worden is, omdat verzekeringsmaatschappijen dit eisen. Een rolluik is een verticaal bewegende afsluiting voor een raam, deur of andere opening, die het voor mensen onmogelijk maakt om binnen te komen. Rolluiken zijn beveiligingstechnisch gezien zeer effectief om inbrekers tegen te houden. Het is de rolluikenmonteur die particulieren en bedrijven van alle benodigde informatie kan voorzien met betrekking tot de juiste rolluiken. Het installeren van rolluiken betreft in veel gevallen maatwerk, omdat rolluiken binnen verschillende beveiligingsklassen kunnen vallen afhankelijk van de toepassing. Het installeren van rolluiken betreft specialistische werkzaamheden, omdat rolluiken alleen goed functioneren als ze op de juiste manier gemonteerd worden. Tegenwoordig worden rolluiken steeds vaker toegepast bij woningen, omdat ze een goede beveiliging zijn tegen inbraak. In de meeste gevallen worden ramen en deuren aan de achter- of zijkant van woningen voorzien van rolluiken. Een voorgevel wordt minder snel voorzien van een rolluik.

Een rolluikenmonteur is dus een monteur, die ook gespecialiseerd is in het plaatsen en onderhouden van zonweringen. De meeste rolluikenmonteurs kunnen ook aangemerkt worden als onderhoudsmonteur. Een rolluik heeft onderhoud nodig, omdat anders de lopende delen, zoals de motor of ketting, droog kunnen lopen. Een rolluik werkt inbraakvertragend, dat niet gezien moeten worden als inbraakwerend. Het kost iemand met slechte bedoelingen alleen meer tijd en moeite om binnen te komen. Een rolluikenmonteur kan te maken hebben met verschillende rolluiken. Het zijn vooral middenstanders die gebruik maken van de zwaardere rolluiken. Denk bijvoorbeeld aan juweliers, die vanuit de verzekering de verplichting hebben om een bepaalde klasse rolluik te laten installeren. Zonder de juiste rolluiken kan het voorkomen dat middenstanders niet toegelaten worden tot de verzekering. Tegenwoordig worden er vanuit de meeste gemeentes strenge eisen gesteld als het gaat om rolluiken in winkelgebieden. De belangrijkste reden hiervoor is dat zware massieve rolluiken het straatbeeld ontsierden en na sluitingstijd een belemmering vormen op de etalages. Om deze redenen zie je steeds meer transparante rolluiken.

Een rolluikenmonteur is in veel gevallen ook verantwoordelijk voor het aanleggen van de elektronica, die nodig is om een rolluik te kunnen bedienen. Andere werkzaamheden van een rolluikenmonteur zijn het inmeten van nieuwe rolluiken. Het inmeten van rolluiken is belangrijk, omdat het een maatwerk product betreft. Ook het verhelpen van schades die ontstaan zijn na een inbraakpoging behoort tot de werkzaamheden van een rolluikenmonteur. Afhankelijk van de soort werkzaamheden is het denkbaar dat een rolluikenmonteur aangemerkt kan worden als beveiligingsmonteur.

Wat doet een rolluikenmonteur:

  • Het eventueel installeren van zonweringen
  • Het repareren van schades aan rolluiken
  • Het onderhouden van rolluiken
  • Het aanleggen van elektronica
  • Het inmeten van rolluiken
  • Het adviseren van klanten

Rolluiken bedienen:

Opleidingen tot rolluikenmonteur

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep rolluikenmonteur. Over het algemeen zal een Mbo-diploma voldoende zijn om als rolluikenmonteur aan het werk te kunnen en zal de monteur zijn werkervaring en kennis op moeten doen in de praktijk onder begeleiding van een leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een rolluikenmonteur werkzaam kan zijn

Een rolluikenmonteur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rolluikenbedrijf of aan een beveiligingsbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een rolluikenmonteur werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Er zijn verschillende bedrijven die rolluiken verkopen en onderhouden. Een rolluikenmonteur kan ook werkzaam zijn als storingsmonteur.

Competenties rolluikenmonteur

De belangrijkste competentie van een rolluikenmonteur is de vakinhoudelijke kennis van rolluiken. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een rolluikenmonteur kennis heeft van elektronica. In dat geval spreken we meestal over een allround technicus. Omdat een rolluikenmonteur veel te maken heeft met verschillende opdrachtgevers is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn techniek, service, kwaliteit, overleggen, samenwerken, plannen, organiseren en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rolluikenmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een rolluikenmonteur is redelijk goed te noemen. Wel betreft het zeer specifieke werkzaamheden, waardoor het verkrijgen van werk lastig is. Dit neemt niet weg dat er voldoende bedrijven zijn, die zich gespecialiseerd hebben in het monteren en onderhouden van rolluiken en zonweringen. De doorgroeimogelijkheden van een rolluikenmonteur moeten gezien worden in doorgroeien binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de functie verkoopadviseur of aan de functie vertegenwoordiger.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rolluikenmonteur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen voor het beroep rolluikenmonteur maar over het algemeen zal je werkzaam zijn voor de kleinere bedrijven. Omdat reparatie op ieder tijdstip van de dag nodig kan zijn, kan het voorkomen dat je avonddienst of weekenddiensten moet draaien. Een rolluikenmonteur zal in loondienst doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl