Pechhulpverlener

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pechhulpverlener
Een carrière als pechhulpverlener
Werken als pechhulpverlener
Wat doet een pechhulpverlener:
Film pechhulpverlener:
Opleidingen tot pechhulpverlener
Bedrijven waar een pechhulpverlener werkzaam kan zijn
Competenties pechhulpverlener
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pechhulpverlener
Arbeidsvoorwaarden en salaris pechhulpverlener
Eigen bedrijf starten als Pechhulpverlener
Boekhoudprogramma vergelijken Pechhulpverlener

Beroep pechhulpverlener

Een pechhulpverlener is een ervaren allround eerst automonteur, die verantwoordelijk is voor het helpen van gestrande automobilisten. Als pechhulpverlener is het belangrijk dat je over brede technische kennis beschikt, omdat je te maken krijgt met alle voorkomende automerken. Dit is een belangrijk verschil met automonteurs, die werkzaam zijn voor een specifiek automerk. Als pechhulpverlener werk je meestal alleen en zul je zelfstandig diagnoses moeten stellen en meteen reparaties kunnen uitvoeren, zodat automobilisten verder kunnen. Als het niet mogelijk is om een auto te repareren zal de pechhulpverlener een sleepbedrijf inschakelen. Daarnaast kan het vanwege de veiligheid nodig zijn om een auto eerst af te slepen naar een veilige locatie. Dit heeft vooral betrekking op het niet werken langs de snelweg of andere drukke wegen. Ondanks dat een pechhulpverlener redelijk veel gereedschap tot zijn beschikking heeft, is het niet zo dat een pechhulpverlener alle reparaties kan uitvoeren. Dit heeft er vooral mee te maken dat een pechhulpverlener niet alle onderdelen tot zijn beschikking heeft. Toch kan een pechhulpverlener in veel gevallen een auto rijklaar krijgen, omdat de meeste pechgevallen bestaan uit kleine mankementen, zoals een lege accu, lekke banden, geknapte snaren, elektronische problemen, verkeerde brandstof of een lege tank. In dit soort gevallen is directe hulp op locatie meestal geen probleem. Het beroep pechhulpverlener is alleen voorbehouden aan automonteurs die beschikken over veel ervaring. Ervaring is belangrijk, omdat het zelfstandig kunnen vaststellen van technische problemen in sommige gevallen moeilijk is. Denk bijvoorbeeld aan moderne auto's, die regelmatig te maken hebben met elektronische problemen. De meeste pechhulpverleners zijn dan ook verplicht om regelmatig aanvullende opleidingen en cursussen te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste techniek.

Een carrière als pechhulpverlener

Een pechhulpverlener is dus een automonteur, die ook aangemerkt kan worden als diagnosetechnicus. Het zelfstandig opsporen van storingen maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Een diagnosetechnicus is gespecialiseerd in het opsporen van problemen die niet zomaar gevonden kunnen worden. In veel gevallen betreft dit elektronische storingen, die soms lastig te vinden zijn. In de meeste gevallen zal een pechhulpverlener hiervoor gebruikmaken van een uitleescomputer. Ondanks dat de meeste uitleescomputers alle voorkomende storingen aangeven, kan een pechhulpverlener ook te maken hebben met storingen die niet aangegeven worden. In dat geval is het belangrijk dat een pechhulpverlener zelfstandig onderzoek uitvoert. Alleen als auto's niet gemaakt kunnen worden zal een pechhulpverlener een sleepbedrijf inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan auto's waarvan de versnellingsbak het begeven heeft of aan auto's waarvan de motor is vastgelopen. In dat geval zal een bergingsmedewerker een auto naar de garage brengen. In de meeste gevallen zal het een pechhulpverlener wel lukken om een auto te repareren. Vooral in de wintermaanden hebben de meeste pechhulpverleners het druk, omdat dan de meeste automobilisten te maken krijgen met mankementen. Denk bijvoorbeeld aan zwakke accu's, dichtgevroren portieren en aan handremmen die vastgevroren zijn.

Werken als pechhulpverlener

Het beroep pechhulpverlener is een beroep dat bij je moet passen. Dit heeft vooral betrekking op het zelfstandig werken en het werken op verschillende locaties in de buitenlucht. Daarnaast moet een pechhulpverlener over doorzettingsvermogen beschikken. Het is ook zo dat de meeste pechhulpverleners niet alleen te maken hebben met auto's. Denk ook aan motoren, caravans, campers en aan bedrijfswagens. Een ander belangrijk punt is de persoonlijke veiligheid, omdat het werken langs de weg potentieel gevaarlijk is. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van banden langs de weg, wat niet ongevaarlijk is. Op de snelwegen wordt dit soort reparaties bijna niet meer uitgevoerd vanwege de veiligheid. Alleen bij vrachtwagens en bussen komt het voor dat banden vervangen worden langs de snelweg. In dat geval is het meestal wel verplicht dat weginspecteurs toezien op de werkzaamheden en bijvoorbeeld een weg-baan afsluiten. Vanzelfsprekend kan een pechhulpverlener ook te maken krijgen met automobilisten die schade opgelopen hebben.

Wat doet een pechhulpverlener:

  • Het verlenen van eerste hulp bij pech.
  • Het opvangen van gestrande automobilisten.
  • Het eventueel regelen van een sleepbedrijf.
  • Het uitvoeren van onderzoek naar storingen.
  • Het administratief afhandelden van meldingen.
  • Het repareren van voertuigen.

Film pechhulpverlener:

Opleidingen tot pechhulpverlener

Wie een carrière ambieert als pechhulpverlener zal de opleiding tot eerste automonteur moeten afronden en vervolgens werkervaring op moeten doen. Als je over voldoende werkervaring beschikt kun je solliciteren bij een pechhulp organisatie. Omdat een pechhulpverlener over bepaalde kwaliteiten moet beschikken is het niet zo dat alle automonteurs in aanmerking komen voor een baan als pechhulpverlener. Als pechhulpverlener moet je bijvoorbeeld communicatief sterk onderlegd zijn. Daarnaast krijgen pechhulpverlener te maken met andere opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO-cursus en aan het bergingsdiploma. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een pechhulpverlener werkzaam kan zijn

Een pechhulpverlener is werkzaam voor een pechhulp organisatie, die in de meeste gevallen landelijk actief zijn. Daarnaast zijn er andere hulpdiensten die gebruikmaken van pechhulpverleners. In dat geval ben je meestal ook werkzaam als bergingsmedewerker.

Competenties pechhulpverlener

De belangrijkste competentie van een pechhulpverlener is de vakinhoudelijke kennis van autotechniek. Met andere woorden moet een pechhulpverlener aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur. Een andere belangrijke competentie is bijscholing, omdat techniek niet stil staat. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn sociaal, zelfstandigheid, dienstbaarheid, analytisch, analyseren, oordeelvorming, veiligheid, service en motivatie. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een pechhulpverlener alert is om onveilige situaties te voorkomen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pechhulpverlener

Het arbeidsmarktperspectief van een pechhulpverlener is goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Wel is het zo dat een pechhulpverlener over de juiste instelling en competenties moet beschikken om in aanmerking te komen voor een baan als pechhulpverlener. Over het algemeen heeft een pechhulpverlener geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het blijven leren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pechhulpverlener

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een pechhulpverlener voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Een pechhulpverlener zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2200 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Pechhulpverlener

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pechhulpverlener, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pechhulpverlener

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pechhulpverlener bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pechhulpverlener.

Mijnzzp.nl