Wegenwachter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wegenwachter is een eerste automonteur die beschikt over veel ervaring en aanvullende opleidingen. Een wegenwachter is dus een automonteur die moet beschikken over veel kennis en ervaring om te kunnen werken als wegenwachter. Als wegenwachter werk je doorgaans alleen en zal je dus zelfstandig diagnoses moeten kunnen stellen en ter plekke reparaties kunnen uitvoeren, zodat automobilisten weer verder kunnen met hun reis. Als er geen reparatie mogelijk is op locatie zal de wegenwachter een sleepbedrijf inschakelen. Een sleepbedrijf brengt de auto naar de gewenste locatie waar deze eventueel gerepareerd kan worden. Ondanks dat een wegenwachter redelijk veel reservematerialen tot zijn beschikking heeft is het niet zo dat een wegenwachter over alle onderdelen beschikt en alle reparaties kan uitvoeren op locatie. Toch kan een wegenwachter in veel gevallen een auto wel weer rijklaar krijgen, omdat de meeste pechgevallen bestaan uit kleine mankementen zoals een lege accu, lekke banden, geknapte snaren, elektronische problemen, verkeerde brandstof of een lege tank. In dit soort gevallen is directe hulp op locatie doorgaans geen probleem. Het beroep wegenwachter is alleen voorbehouden aan vaklieden die aantoonbaar over de juiste opleidingen en werkervaring beschikken. Niet iedere automonteur kan dan ook zomaar wegenwachter worden, omdat de wegenwacht strenge toelatingseisen hanteert met betrekking tot wegenwachters. Nieuwe wegenwachters krijgen ook diverse aanvullende opleidingen voordat ze mogen werken als wegenwachter.

Een wegenwachter is dus een eerste automonteur die beschikt over aanvullende opleidingen. Deze aanvullende opleidingen zijn erg belangrijk, omdat een wegenwachter met alle soorten automerken te maken kan krijgen. Een wegenwachter zal er over het algemeen alles aan doen om de problemen op een soepele en snelle manier op te lossen zodat automobilisten hun weg kunnen vervolgen. Alleen als het repareren van voertuigen op locatie niet mogelijk is zal een wegenwachter een bergingsmedewerker inschakelen die het betreffende voertuig zal afvoeren. Omdat een wegenwachter met uiteenlopende soorten storingen te maken zal krijgen is het belangrijk dat hij of zij aan te merken is als diagnosetechnicus. Een diagnosetechnicus is weer gespecialiseerd in het opsporen van problemen die niet zomaar gevonden kunnen worden door automonteurs. In veel gevallen betreft dit soort storingen elektronica problemen die soms zeer lastig te vinden zijn.

De wegenwacht is zeer populair bij heel veel mensen omdat de jaarlijkse lidmaatschapskosten over het algemeen niet hoog zijn en de hulp wanneer deze nodig mocht zijn meer dan welkom is. Vooral in de wintermaanden heeft de wegenwacht het doorgaans zeer druk omdat dan de meeste auto's stil komen te staan door mankementen en veel auto's niet meer willen starten door zwakke accu's die het juist dan begeven. Tegenwoordig zijn er verschillende abonnementen mogelijk die verschillende hulp kunnen bieden in geval van nood. Naast het basisabonnement is het tegenwoordig ook mogelijk om hulp aan huis te krijgen of hulp in het buitenland. Ook vervangend vervoer is doorgaans geen probleem mits daar een dekking voor is afgesloten. Vooral in het buitenland is het prettig om met een vertrouwde organisatie als de ANWB wegenwacht te maken te krijgen. Buitenlandse garagediensten zijn niet altijd even betrouwbaar en ook de taal kan een probleem geven.

Wanneer komt de wegenwacht

In principe reageert de wegenwacht op iedere melding. Ben je geen lid van de wegenwacht wordt geboden hulp natuurlijk in rekening gebracht. Er zijn ook veel automobilisten die een auto bezitten met een eigen pechhulporganisatie. Pechhulp is gegarandeerd mits de auto bij de dealer in onderhoud is en de auto volgens de richtlijnen van de dealer onderhouden wordt. Wanneer een auto met pech op een onveilige plek staat zal de wegenwacht doorgaans snel handelen zodat er geen ongelukken kunnen ontstaan.

Wat moet een wegenwachter allemaal kunnen

In de eerste plaats moet je als wegenwachter natuurlijk een allround vakman zijn en een brede kennis bezitten van alle automerken. Als wegenwachter is er dan ook veel aandacht voor trainingen en opleidingen met betrekking tot nieuwe auto's zodat je als wegenwachter weet wat de mogelijke problemen zijn van auto's. Daarnaast ben je als wegenwachter ook een soort hulpdienst zoals bekend van Rijkswaterstaat, waar weginspecteurs in dienst zijn. Bij mogelijk gevaarlijke situaties kan het zijn dat de wegenwachter ook andere hulp moet bieden zoals het inschakelen van andere hulpdiensten of het verkeer moet begeleiden. Het is dus niet zo dat een wegenwachter alleen pechgevallen zal verhelpen.

Als wegenwachter kan het ook voorkomen dat je een preventieve rol speelt op het gebied van veiligheid en hulp zoals tijdens de vakantieperiode. Tijdens de vakantieperiode komt het regelmatig voor dat de wegenwacht samen met bijvoorbeeld de politie auto's zal controleren aan de grens. Vervoer van vertrekkende vakantiegangers wordt gecontroleerd op mankementen. De wegenwacht zal bijvoorbeeld kijken of caravans goed beladen zijn en alles werkt van de auto en caravan. In de meeste gevallen zijn het kleine mankementen die eenvoudig opgelost kunnen worden zoals kapotte verlichting of een verkeerde bandenspanning.

Geschiedenis wegenwacht

In 1946 is de wegenwacht binnen Nederland begonnen met zeven wegenwachters. De dienst was direct een succes mede doordat er aan de auto's van toen nogal snel mankementen konden ontstaan. In de eerste jaren van de wegenwacht waren er in Nederland ongeveer 30.000 auto's en hielp de wegenwacht jaarlijks ongeveer 10.000 automobilisten. Inmiddels kent de wegenwacht bijna vier miljoen leden en zijn er ongeveer acht miljoen auto's. De wegenwacht telt ongeveer 900 medewerkers die gestrande automobilisten uit de nood kunnen helpen. Dat de wegenwacht gebruik maakt van de opvallende kleur geel is omdat dit zo is opgenomen in de Nederlandse verkeerswet waarin staat dat pechdiensten de kleur geel moeten gebruiken.

Beroep wegenwachter:

De Wegenwacht:

Opleidingen tot wegenwachter

Wie een carrière ambieert als wegenwachter zal eerst de opleiding tot eerste automonteur moeten afronden en vervolgens enkele jaren werkervaring op moeten doen van verschillende automerken. Wanneer je over voldoende werkervaring bezit en dus een allround vakman bent op autogebied kun je solliciteren als wegenwachter. Omdat een wegenwachter over bepaalde kwaliteiten moet beschikken is het zeker niet zo dat alle automonteurs in aanmerking komen voor een baan als wegenwachter. Als wegenwachter moet je communicatief zeer sterk onderlegd zijn en zal je creatief moeten zijn om bepaalde problemen op te kunnen lossen. Een nieuwe wegenwachter zal ook intern opgeleid worden in de technologie van moderne auto's die tegenwoordig ook elektrisch kunnen zijn. Tevens is een wegenwachter ook een hulpverlener en zal je een cursus EHBO moeten volgen.

Bedrijven waar een wegenwachter werkzaam kan zijn

Als wegenwachter zal je doorgaans werkzaam zijn voor de ANWB echter kennen we tegenwoordig ook andere pechdiensten zoals Route mobiel. Er zijn natuurlijk ook andere bedrijven die een vorm van hulpdienst bieden langs de wegen zoals de pechservice voor vrachtwagens maar dit zijn natuurlijk geen echte wegenwachters.

Competenties wegenwachter

Als wegenwachter ben je in de eerste plaats een allround vakman op autogebied met veel ervaring, en ben je creatief genoeg om problemen op te kunnen lossen. Maar ook je communicatieve vaardigheden als wegenwachter moeten goed zijn, omdat je iedere dag met verschillende mensen te maken zal krijgen. Ook het blijven volgen van aanvullende opleidingen is als wegenwachter belangrijk, omdat de verschillende technieken elkaar snel opvolgen en je als wegenwachter op de hoogte moet blijven van de laatste technieken en mogelijkheden. In alle gevallen moet een wegenwachter aan te merken zijn als allround technicus en diagnosetechnicus. Als laatste is het niet onbelangrijk dat je als wegenwachter over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikt en je automobilisten op de beste manier probeert te helpen. Algemeen belangrijke woorden zijn service, gastheerschap, dienstbaarheid, zelfstandigheid, analytisch, oordeelvorming, inzicht en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wegenwachter

Het arbeidsmarktperspectief als wegenwachter is redelijk goed te noemen. De diverse pechdiensten zijn regelmatig op zoek naar nieuwe wegenwachters. Het werk als wegenwachter is echter redelijk populair en het kan soms een langere periode duren voordat er een plek vrijkomt. Maar het is zeker niet onmogelijk om vroeg of laat als wegenwachter aan het werk te komen. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als wegenwachter.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wegenwachter

De arbeidsvoorwaarden als wegenwachter kunnen per organisatie onderling verschillen maar zullen over het algemeen prima geregeld zijn. Voor meer informatie over specifieke arbeidsvoorwaarden als wegenwachter kun je de volgende link volgen. Als wegenwachter werk je natuurlijk ook onregelmatig en kan het voorkomen dat je tijdens de avonduren en weekenden moet werken. Een wegenwachter zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2700 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren.

Mijnzzp.nl