Monteur verkeerstechniek

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur verkeerstechniek
Wat doet een monteur verkeerstechniek
Werken als monteur verkeerstechniek
Taken van een monteur verkeerstechniek:
Film: Infra verkeerstechniek:
Opleiding tot monteur verkeerstechniek
Bedrijven waar een monteur verkeerstechniek werkzaam kan zijn
Competenties monteur verkeerstechniek
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur verkeerstechniek
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur verkeerstechniek
Eigen bedrijf starten als Monteur verkeerstechniek
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur verkeerstechniek

Beroep monteur verkeerstechniek

Een monteur verkeerstechniek is iemand die verkeersinstallaties monteert en onderhoudt. Hij kan daarnaast ook verantwoordelijk zijn voor het installeren van tijdelijke verkeersinstallaties. Een monteur verkeerstechniek houdt zich dus allesbehalve alleen maar bezig met verkeerslichten of verlichte borden. Hij moet van vele markten thuis zijn. Het is zeer belangrijk voor een monteur verkeerstechniek om een groot verantwoordelijkheidsgevoel te hebben, wat jij al dan niet verkeerd doet op je werk kan namelijk gevolgen hebben voor de mensen die zich in het verkeer begeven. Ondanks deze grote verantwoordelijkheid is het geen absolute verplichting om een specifieke opleiding te volgen tot monteur verkeerstechniek. Wat wel gebeurt, is dat je werkgever je opleidt om het specifieke beroep uit te kunnen oefenen. Daarnaast is het wél verplicht een VCA-certificering in je bezit te hebben. Als monteur verkeerstechniek zijn er enkele doorgroeimogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld projectleider of ploegbaas worden indien je dat wenst. Als monteur verkeerstechniek of storings-/elektrotechnicus, kan je in vast dienstverband werken bij een verkeersregelinstallatie bedrijf, maar je kan evengoed zelfstandig werkzaam zijn als monteur. Dan hangt hij dus niet af van de verschillende verkeersregelinstallatie bedrijven. Het kan dan wel zijn dat het wellicht moeilijker zijn om grotere projecten aan te kunnen nemen. Vanzelfsprekend kan een monteur verkeerstechniek ook gespecialiseerd zijn in specifieke verkeerssystemen, omdat het aansluiten van verkeerskasten andere werkzaamheden betreft dan het installeren of onderhouden van verkeersboden. Daarnaast is het ook denkbaar dat een monteur verkeerstechniek werkzaam is binnen een team van verschillende monteurs. Het is ook denkbaar dat een monteur verkeerstechniek aangemerkt kan worden als elektrotechnicus. In alle gevallen is een monteur verkeerstechniek werkzaam binnen de civiele infrastructuur.

Wat doet een monteur verkeerstechniek

Een monteur verkeerstechniek is dus meestal een elektrotechnicus en monteur die verantwoordelijk is voor het aanleggen en onderhouden van bestaande en nieuwe verkeersregelinstallaties. Een veelgebruikte afkorting voor verkeersregelinstallaties is VRI. In sommige gevallen kan een monteur verkeerstechniek ook verantwoordelijk zijn voor het monteren en onderhouden van openbare verlichting (OV). Een monteur verkeerstechniek kan ook te maken hebben met verschillende verkeerstechnieken. Denk ook aan beweegbare fysieke afsluitingen (BFA), dynamisch verkeersmanagement (DVM), tunneltechnische installaties (TTI) en aan natte infra zoals bruggen en sluizen (NI). Het is dus niet zo dat een monteur verkeerstechniek alleen werkzaam is aan openbare wegen. Een monteur verkeerstechniek kan ook te maken hebben met andere verkeerssystemen. Denk bijvoorbeeld ook aan de waterbouw.

Werken als monteur verkeerstechniek

In dit beroep krijg je ook geregeld te maken met verkeersregelaars, die zijn verplicht bij werkzaamheden aan de weg. Ook wegenbouwers kan je wel eens tegenkomen bij aanpassingen of vernieuwingen van wegen. In je dagelijkse werk zal je ook met verkeerskundigen moeten samenwerken, zij bepalen namelijk welke verkeersinstallatie waar geïnstalleerd dient te worden. Tot slot zal je ook indirect met verkeerstellers te maken krijgen, die tellen namelijk verkeersbewegingen voor de verkeerskundigen. Zoals eerder vermeld moet je, om een monteur verkeerstechniek te mogen zijn, beschikken over de nodige certificaten, zoals een VCA certificaat. Je hoeft geen voltijdse opleiding gekregen te hebben, maar dat is wel een mogelijkheid.

Taken van een monteur verkeerstechniek:

  • Aanleggen en onderhouden van verkeersinstallaties.
  • Monteren en onderhouden van openbare verlichting.
  • Beheer van beweegbare fysieke afsluitingen.
  • Doen aan dynamisch verkeersmanagement.
  • Installeren en onderhouden van tunneltechnische installaties.
  • Beheer van natte infra.

Film: Infra verkeerstechniek:

Opleiding tot monteur verkeerstechniek

Als je monteur verkeerstechniek wil worden, heb je wat betreft opleiding enkele opties. Er is de Mbo-opleiding van niveau 3, eerste Monteur Infratechniek Data/Elektra of Laagspanningsnetten. Dat is een normale Middelbaar beroepsonderwijs opleiding. Deze opleiding is echter niet essentieel om het beroep te beoefenen. Wat wél essentieel is om monteur verkeerstechniek te mogen zijn, is dat je een VCA certificaat behaalt. Dit kan in samenwerking met je (toekomstige) werkgever behaald worden door middel van een leerperiode onder begeleiding van een ervaren monteur verkeerstechniek. Een opleiding tot monteur verkeerstechniek is dus wel verplicht, al hoeft dat geen voltijdse opleiding te zijn. Concreet betekent dat, dat je wel bereid moet zijn om jezelf bij te scholen als je monteur verkeerstechniek wil worden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een monteur verkeerstechniek werkzaam kan zijn

Monteurs verkeerstechniek kunnen in verschillende bedrijven werkzaam zijn. Ze kunnen werken bij een verkeersregelinstallatie bedrijf of een ander soort van installatiebedrijf met een link naar verkeer, verlichting of elektrotechniek. Monteurs verkeerstechniek kunnen daarnaast ook werken bij grotere aannemersbedrijven die gericht zijn op civiele techniek. Een monteur verkeerstechniek, kan echter ook tewerkgesteld worden als elektrotechnicus en op die manier werkzaam zijn als storingsmonteur. De opties die je hebt op vlak van tewerkstelling als monteur verkeerstechniek zijn dus legio. Het grote voordeel van werken in vast dienstverband, is dat je zekerheid hebt, en enigszins beperkte verantwoordelijkheden. Voor een zelfstandige is net het omgekeerde waar, maar voor hem geldt dan weer dat hij wellicht meer zal verdienen, en meer vrijheden heeft. Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen.

Competenties monteur verkeerstechniek

De belangrijkste competentie van een monteur verkeerstechniek is de vakinhoudelijke kennis op het gebied van verkeerstechniek, regeltechniek en algemene technische vaardigheden. Ook ICT-kennis is essentieel in het beroep van monteur verkeerstechniek. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's en te maken hebt met opdrachtgevers, moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, veiligheid, presteren, nauwkeurigheid, groot verantwoordelijkheidsgevoel, overleggen, samenwerken, plannen, organiseren en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur verkeerstechniek

Wat betreft het arbeidsmarktperspectief van het beroep van monteur verkeerstechniek is goed te noemen. Er zijn veel bedrijven die grote behoefte hebben aan goed opgeleide vakmensen Als monteur verkeerstechniek kan je wellicht ook doorgroeien binnen het bedrijf. Een monteur verkeerstechniek met ambitie kan zo bijvoorbeeld ploegbaas worden bij grotere projecten. Ook projectleider worden is een mogelijkheid voor een monteur verkeerstechniek. Verder zou je ook een eventuele overstap naar het werken op zelfstandige basis kunnen beschouwen als een promotie of doorgroeimogelijkheid. Nog een optie om door te groeien, is het volgen van een gerichte hbo-opleiding. Na die opleiding kan je dan aan de slag als civiel ingenieur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur verkeerstechniek

Een monteur verkeerstechniek kan in vast dienstverband werken bij een verkeersregelinstallatie bedrijf of een ander soort van installatiebedrijf met een link naar verkeer, verlichting of elektrotechniek. Een monteur verkeerstechniek zal ongeveer een salaris tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand verdienen. Wat je als een zelfstandige monteur verkeerstechniek gaat verdienen hangt vooral af van het aantal projecten dat hij binnenhaalt, de omvang van die projecten en de kosten omzet balans.

Eigen bedrijf starten als Monteur verkeerstechniek

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur verkeerstechniek, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur verkeerstechniek

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur verkeerstechniek bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur verkeerstechniek.

Mijnzzp.nl