Doktersassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een doktersassistent is een belangrijke aanvulling voor een dokter binnen zijn of haar praktijk, omdat een doktersassistent veel handelingen uit handen neemt van een dokter of dokters. De werkzaamheden van een doktersassistent moeten over het algemeen gezien worden als ondersteunende werkzaamheden, zoals het beantwoorden van de telefoon, het maken van afspraken met patiënten, het ontvangen van patiënten, het klaarleggen van dossiers en het verzorgen van de administratie. Daarnaast zorg je er als doktersassistent voor dat de praktijk netjes is. Maar ook het assisteren bij simpele medische handelingen zoals kleine operaties behoort tot de werkzaamheden van een doktersassistent. Daarnaast kan een doktersassistent verantwoordelijk zijn voor het geven medische voorlichting aan patiënten. Het is dus niet zo dat een doktersassistent alleen verantwoordelijk is voor het assisteren van dokters. De werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een doktersassistent moeten breder gezien worden. In veel gevallen is het de doktersassistent die patiënten voor het eerst te woord zal staan. Dit zal ook inhouden dat van een doktersassistent verwacht mag worden dat hij of zij de ernst van de situatie op een juiste manier kan inschatten. Als doktersassistent kan je werkzaam zijn voor verschillende soorten medisch specialisten, huisartsen en bedrijfsartsen, afhankelijk van waar je precies werkzaam bent als doktersassistent. Als doktersassistent mag je over het algemeen ook enkele medisch technische taken zelfstandig uitvoeren zoals het injecteren, verbinden, hechten, EHBO verlenen of bijvoorbeeld het controleren van diabetespatiënten.

Welke taken je precies hebt als doktersassistent kan per praktijk verschillend zijn, omdat er ook wel doktorenpraktijken te vinden zijn die wellicht meerdere specialisten huisvesten, zoals een fysiotherapeut, arts of verpleegkundige. Wanneer er sprake is van meerde specialisten in een praktijk kan het voorkomen dat er ook meerdere doktersassistenten werkzaam zijn. Er is dan bijvoorbeeld ook een medische secretaresse werkzaam voor de administratie. De taken kunnen dus per dokterspraktijk of werkgever onderling verschillend zijn. Binnen dit beroep speelt communicatie een grote rol en zal het vaak voorkomen dat patiënten hun verhaal kwijt willen bij je. Ook kan het zijn dat je als doktersassistent juist iemand moet troosten door het bieden van een luisterend oor.

De kerntaken van een doktersassistent zijn:

  • Het maken van afspraken
  • Het verzorgen van de intake
  • Het geven van voorlichting en advies
  • Het bijdragen aan de medische zorg
  • Het bijhouden van dossiers en administratie

Beroep doktersassistente:

Opleiding tot doktersassistent

Wie als doktersassistent wil gaan werken zal de Mbo-opleiding doktersassistent op niveau vier moeten volgen en afronden. De opleiding tot doktersassistent zal doorgaans drie jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen in de praktijk dat ook buiten een dokterspraktijk kan zijn, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. De opleiding doktersassistent heeft raakvlakken met de beroepen apothekersassistent en tandartsassistent. Tijdens de opleiding zal er veel aandacht zijn voor het op een goede manier adviseren en voorlichten van patiënten, omdat dat een belangrijk onderdeel is van werkzaamheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een doktersassistent werkzaam kan zijn

Als doktersassistent kan je werkzaam zijn in een dokterspraktijk, huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, verzorgingshuis, verpleeghuis en werkzaam zijn voor arbodiensten.

Competenties doktersassistent

De belangrijkste competentie als doktersassistent is dat je klantvriendelijk bent en betrokkenheid toont. Je communicatieve vaardigheden als doktersassistent moeten dan ook goed zijn, omdat die een belangrijke rol spelen binnen het vakgebied. Daarnaast zal je veel zelfstandig moeten kunnen werken en moet je verstand hebben van administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers. Integriteit speelt binnen het beroep doktersassistent een grote rol en mag niet nooit beschaamd worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als doktersassistent

Als goed opgeleide doktersassistent is het verkrijgen van een baan bijna nooit een probleem, omdat er een tekort is aan doktersassistenten. Zoals eerder omschreven zijn er diverse soorten werkengevers binnen de gezondheidszorg waar je kan komen te werken als doktersassistent, wat het verkrijgen van een baan niet moeilijk zal maken. De doorgroeimogelijkheden als doktersassistent moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zoals de opleiding tot praktijkondersteuner.

Arbeidsvoorwaarden en salaris doktersassistent

Bij de Nederlandse vereniging van Doktersassistenten is meer informatie te vinden over arbeidsvoorwaarden. De specifieke arbeidsvoorwaarden kunnen wel per werkgever verschillend zijn. Als doktersassistent kan het voorkomen dat je in de weekenden en in de avond werkzaam zal zijn. Een doktersassistent zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 3300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl