Doktersassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep doktersassistent
Werken als doktersassistent
Medische handelingen doktersassistente
Verschillende functies als doktersassistent
Taken doktersassistente:
Wat doet een doktersassistent:
Beroepsfilm doktersassistente:
Opleiding tot doktersassistent
Bedrijven waar een doktersassistent werkzaam kan zijn
Competenties doktersassistent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als doktersassistent
Arbeidsvoorwaarden en salaris doktersassistent
Eigen bedrijf starten als Doktersassistent
Boekhoudprogramma vergelijken Doktersassistent

Beroep doktersassistent

Een doktersassistent is een zorgmedewerker die verantwoordelijk is voor ondersteunende werkzaamheden. Als doktersassistent ben je dan ook een belangrijke aanvulling voor een dokter binnen zijn of haar praktijk, omdat een doktersassistent veel handelingen uit handen neemt. De werkzaamheden van een doktersassistent moeten over het algemeen gezien worden als ondersteunende werkzaamheden, zoals het beantwoorden van de telefoon, het maken van afspraken met patiënten, het ontvangen van patiënten, het klaarleggen van dossiers en het verzorgen van de administratie. Daarnaast zorg je er als doktersassistent voor dat de praktijk netjes is. Maar ook het assisteren bij simpele medische handelingen, zoals kleine operaties, behoort tot de werkzaamheden van een doktersassistent. Daarnaast kan een doktersassistent verantwoordelijk zijn voor het geven van medische voorlichting aan patiënten. Het is dus niet zo dat een doktersassistent alleen verantwoordelijk is voor het assisteren van dokters. De werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een doktersassistent moeten breder gezien worden. In veel gevallen is het de doktersassistent die patiënten voor het eerst te woord zal staan. Dit houdt in dat van een doktersassistent verwacht mag worden dat hij of zij de ernst van de situatie op een juiste manier kan inschatten. Als doktersassistent kan je werkzaam zijn voor verschillende soorten medisch specialisten, huisartsen en bedrijfsartsen, afhankelijk vanwaar je precies werkzaam bent als doktersassistent. Als doktersassistent mag je over het algemeen ook enkele medisch-technische taken zelfstandig uitvoeren, zoals het injecteren, verbinden, hechten, EHBO verlenen of het controleren van diabetespatiënten. Het is dus niet zo dat doktersassistenten alleen verantwoordelijk zijn voor administratieve werkzaamheden.

Werken als doktersassistent

Als doktersassistent ben je dus op een brede manier werkzaam om behandelaars te kunnen ondersteunen. Welke taken je precies hebt als doktersassistent kan per praktijk verschillen, omdat er ook wel dokterspraktijken te vinden zijn, die meerdere specialisten huisvesten, zoals een fysiotherapeut, arts of verpleegkundige. Als er sprake is van meerde specialisten in een praktijk kan het ook voorkomen dat er meerdere doktersassistenten werkzaam zullen zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van een medisch secretaresse, die verantwoordelijk is voor de administratie. De taken van een doktersassistent kunnen dus per dokterspraktijk of werkgever onderling verschillen. Binnen dit beroep speelt communicatie een belangrijke rol en zal het vaak voorkomen dat patiënten hun verhaal kwijt willen bij je. Ook kan het voorkomen dat je als doktersassistent iemand zal moet troosten door het bieden van een luisterend oor. In het algemeen is het zo dat doktersassistenten ook verantwoordelijk zijn voor triage. Triage heeft betrekking op het kunnen beoordelen van de ernst van bepaalde klachten. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen welke cliënten en/of patiënten het eerste medische hulp nodig hebben. In de meeste gevallen zal een doktersassistent wel moeten beschikken over aanvullende opleidingen om werkzaam te mogen zijn als triage assistent.

Medische handelingen doktersassistente

Als doktersassistente voer je verschillende medische handelingen uit onder toezicht en verantwoordelijkheid van een arts. Hoewel de specifieke taken kunnen variëren afhankelijk van de instelling, zijn hier enkele veelvoorkomende medische handelingen die doktersassistentes kunnen uitvoeren:

  • Patiënten ontvangen en triëren: Als doktersassistente ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je ontvangt ze, beoordeelt hun klachten en urgentie, en zorgt ervoor dat ze op de juiste plek worden ingepland binnen de medische praktijk.
  • Medische geschiedenis afnemen: Je interviewt patiënten om hun medische geschiedenis te verzamelen, inclusief symptomen, allergieën, medicatiegebruik en andere relevante informatie. Dit helpt de arts bij het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de behandeling.
  • Metingen uitvoeren: Als doktersassistente neem je verschillende metingen bij patiënten, zoals bloeddruk, hartslag, temperatuur, ademhalingssnelheid en gewicht. Deze metingen helpen bij het beoordelen van de algehele gezondheidstoestand van de patiënt.
  • Bloedafname: Je kunt verantwoordelijk zijn voor het afnemen van bloedmonsters bij patiënten voor laboratoriumtests. Je volgt de juiste procedures voor het verzamelen, labelen en verzenden van de monsters en zorgt ervoor dat de patiënt comfortabel blijft tijdens de procedure.
  • Injecties en vaccinaties toedienen: Doktersassistentes kunnen verantwoordelijk zijn voor het toedienen van injecties, zoals vaccinaties of medicatie. Ze zorgen voor een correcte injectietechniek, letten op eventuele allergische reacties en geven advies over eventuele bijwerkingen.
  • ECG's uitvoeren: Je kunt worden opgeleid om elektrocardiogrammen (ECG's) uit te voeren. Dit houdt in dat je de elektroden op de patiënt plaatst, het apparaat bedient om de hartactiviteit vast te leggen en de resultaten documenteert voor interpretatie door de arts.
  • Wondverzorging en het aanbrengen van verbanden: Je assisteert bij het reinigen en verbinden van wonden, het aanbrengen van gips of spalken en het verstrekken van instructies voor de verzorging ervan. Dit omvat ook het verwijderen van hechtingen na een operatie of verwonding.

Verschillende functies als doktersassistent

Een doktersassistent kan ook aangemerkt worden als baliemedewerker, omdat doktersassistenten in de meeste gevallen het eerste contact zijn voor cliënten. Ook het geven van voorlichting aan cliënten en het afhandelen van de correspondentie behoort over het algemeen tot de verantwoordelijkheden van een doktersassistent. Andere werkzaamheden kunnen zijn het klaarzetten van instrumenten of het uitvoeren van simpele onderzoeken. Ook het verlenen van EHBO-hulp behoort tot de werkzaamheden van een doktersassistent. Een belangrijke aanvulling op het beroep doktersassistent is dat een doktersassistent niet aangemerkt kan worden als arts-assistent. De functie arts-assistent behoort tot de werkzaamheden van een basisarts.

Taken doktersassistente:

  • Het maken van afspraken.
  • Het verzorgen van de intake.
  • Het geven van voorlichting en advies.
  • Het bijdragen aan de medische zorg.
  • Het bijhouden van dossiers en administratie.

Wat doet een doktersassistent:

Beroepsfilm doktersassistente:

Opleiding tot doktersassistent

Wie als doktersassistent wil gaan werken zal de Mbo-opleiding doktersassistent op niveau vier moeten volgen en afronden. De opleiding tot doktersassistent zal doorgaans drie jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen in de praktijk dat ook buiten een dokterspraktijk kan zijn, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. De opleiding doktersassistent heeft raakvlakken met de beroepen apothekersassistent en tandartsassistent. Tijdens de opleiding zal er veel aandacht zijn voor het op een goede manier adviseren en voorlichten van patiënten, omdat dat een belangrijk onderdeel is van werkzaamheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding op de juiste manier opzetten en bijhouden is belangrijk als zzp doktersassistent.

Bedrijven waar een doktersassistent werkzaam kan zijn

Als doktersassistent kan je werkzaam zijn in een dokterspraktijk, huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, verzorgingshuis, verpleeghuis en werkzaam zijn voor arbodiensten.

Competenties doktersassistent

De belangrijkste competentie van een doktersassistent is dat je klantvriendelijk bent en betrokkenheid toont. Je communicatieve vaardigheden als doktersassistent moeten dan ook goed zijn, omdat die een belangrijke rol spelen binnen het vakgebied. Daarnaast zal je veel zelfstandig moeten kunnen werken en moet je verstand hebben van administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers. Integriteit speelt binnen het beroep doktersassistent een grote rol en mag niet nooit beschaamd worden. Algemeen belangrijke woorden zijn sensitiviteit, inlevingsvermogen, motivatie, plannen, organisatietalent, concentratie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als doktersassistent

Als goed opgeleide doktersassistent is het verkrijgen van een baan bijna nooit een probleem, omdat er een tekort is aan doktersassistenten. Zoals eerder omschreven zijn er diverse soorten werkgevers binnen de gezondheidszorg waar je kan komen te werken als doktersassistent, wat het verkrijgen van een baan niet moeilijk zal maken. De doorgroeimogelijkheden als doktersassistent moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zoals de opleiding tot praktijkondersteuner.

Arbeidsvoorwaarden en salaris doktersassistent

Bij de Nederlandse vereniging van Doktersassistenten is meer informatie te vinden over arbeidsvoorwaarden. De specifieke arbeidsvoorwaarden kunnen wel per werkgever verschillend zijn. Als doktersassistent kan het voorkomen dat je in de weekenden en in de avond werkzaam zal zijn. Een doktersassistent zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 3300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Doktersassistent

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Doktersassistent, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Doktersassistent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Doktersassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Doktersassistent.

Mijnzzp.nl