Opleiding tot Doktersassistent

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingHelpende Zorg & Welzijn (Mbo 2)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingGezondheidszorg (Hbo)
VervolgopleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Educatie boekZelfstandig handelen hulpvragen
Educatie boekMedisch-technisch handelen
Educatie boekGeneesmiddelenkennis
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding doktersassistent

Wie als aanstaande doktersassistent een passende opleiding zoekt zal al snel uitkomen bij de Mbo-opleiding doktersassistent. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met het vak doktersassistent te maken heeft, zoals het zorg dragen voor intakegesprekken, het geven van voorlichting, het geven van advies, het bijdragen aan de medische zorg, het bijhouden van de administratie en alle andere denkbare werkzaamheden die toebehoren tot de praktijkvoering. De Mbo-opleiding doktersassistent is op de meeste scholen alleen via de BOL-vorm te volgen. Dit betekent dat je over het algemeen zestig procent van de opleiding door zal brengen op school en de rest van de tijd stage loopt. De stageperiode als doktersassistent zal je doorbrengen bij erkende leerbedrijven, zoals een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, verzorgingshuis of bijvoorbeeld een verpleeghuis. Tijdens de stage periode sta je altijd onder toezicht van een ervaren medewerker, die gezien moet worden als je leermeester, en de stagebegeleider van school. De stagebegeleider van school zal regelmatig langs komen en de algemene voortgang bespreken. Op school krijg je vakken als medische administratie, medische kennis, medische terminologie, medisch technisch handelen, geneesmiddelenkennis, gezondheidsleer, communicatie, Nederlands, Engels en rekenen.

Opleidingsduur en niveau doktersassistent

De Mbo-opleiding doktersassistent zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen doktersassistent

Na het afronden van de Mbo-opleiding doktersassistent niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding gezondheidszorg of de Hbo-opleiding maatschappelijk werk & dienstverlening. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar duren. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een Hbo-opleiding sneller af te ronden, wanneer je beschikt over de juiste vooropleidingen.

Vooropleiding doktersassistent

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding doktersassistent niveau vier. Ook met een passende Mbo-opleiding als vooropleiding is het mogelijk om toegelaten te worden tot de Mbo-opleiding doktersassistent, zoals de Mbo-opleiding helpende zorg & welzijn op niveau twee. De meeste scholen houden tegenwoordig eerst een intakegesprek met nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl