Verkoper (fiets & brommer)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verkoper van fietsen en brommers betreft meestal een fietsenmaker en/of bromfietsmonteur, die nieuwe en/of gebruikte fietsen en brommers verkoopt. Daarnaast bestaan er bedrijven die nieuwe fietsen en brommers verkopen zonder dat ze zelf onderhoud en/of reparaties uitvoeren aan fietsen en/of brommers. Tegenwoordig worden fietsen en brommers veelvuldig verkocht door andere soorten bedrijven, die verder geen affiniteit hebben met de tweewielerbranche. Vooral fietsen worden tegenwoordig vaak verkocht via het internet, zoals de bekende E-bikes. Een nadeel van het kopen van fietsen of brommers via het internet is de persoonlijke service, die meestal belangrijk is bij het kopen van een nieuwe fiets of brommer. Fietsen en brommers moeten eigenlijk getest worden door middel van een proefrit, omdat fietsen en brommers onderling nogal kunnen verschillen. Een goede fietsverkoper en/of bromfietsverkoper kan dan ook voor een belangrijk deel bijdragen in de keuze van de juiste fiets of brommer. Wie een nieuwe fiets of brommer wil kopen doet er dan ook verstandig aan om zich goed te laten voorlichten door een verkoper. Deze voorlichting heeft niet allen betrekking op het merk of de prijs, omdat er bij het aanschaffen van een nieuwe fiets of brommer veel meer belangrijk punten zijn. Denk bijvoorbeeld aan moderne fietsen, die op veel manieren zijn in te stellen, zodat bepaalde klachten aan gewrichten voorkomen kunnen worden. Daarnaast kunnen de meeste fietsen voorzien worden van diverse extra accessoires, die via het internet niet zomaar uitgeprobeerd kunnen worden. Het kopen van een nieuwe fiets of brommer moet dan ook gezien worden als maatwerk, waarbij goed advies over het algemeen onmisbaar is.

Daarnaast speelt het budget over het algemeen een belangrijke rol omdat nieuwe fietsen, zoals elektrische fietsen, over het algemeen kostbaar zijn. De meeste fietsenwinkels en bromfietswinkels hebben diverse modellen staan, die klanten kunnen uitproberen. Zoals eerder omschreven is het maken van een proefrit erg belangrijk bij fietsen en brommers, om teleurstelling te voorkomen. Ook zijn er vaak tweedehands fietsen en brommers te verkrijgen, die wellicht aantrekkelijker zijn in de aanschaf. Moderne fietsen zijn over het algemeen zeer uitgebreid en zijn daarmee eigenlijk maatwerk fietsen geworden, omdat er zoveel instellingen mogelijk zijn. Zo kan bijvoorbeeld de voorvering en achtervering van de meeste moderne fietsen ingesteld worden naar de wensen van de klant. Goed advies met betrekking tot het aankopen van fietsen is helemaal belangrijk als we spreken van elektrische fietsen. Denk bijvoorbeeld aan de plek van de hulpmotor, omdat de plek van de hulpmotor de rijeigenschappen beïnvloedt. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een elektrische fiets waarbij de hulpmotor in het midden geplaatst is. De hulpmotor kan ook in het voorwiel geplaatst zijn of in het achterwiel. Welke plek iemand kiest voor de motor is heel persoonlijk en heeft zo zijn voor- en nadelen. Een verkoper kan de klant hierover uitgebreid informeren.

Het beroep verkoper fietsen en brommers moet verder heel algemeen gezien worden, omdat het verkopen van fietsen en brommers tegenwoordig ook betrekking kan hebben op webshops. Er zijn veel webshops te vinden, die online fietsen en wellicht bromfietsen verkopen. In veel gevallen zijn fietsen die gekocht kunnen worden via het internet voordeliger. Wie online een fiets wil kopen moet zich wel verdiepen in de geboden garanties en de geboden service bij gebreken. Het is wel belangrijk dat mensen met een fiets terecht kunnen bij een fietsenmaker. Vooral onbekende fietsmerken, die online gekocht worden, kunnen problemen opleveren met betrekking tot mogelijke reparaties doordat onderdelen niet te verkrijgen zijn.

Consumentenbond over elektrische fiets:

Beroepsfilm over een fietsenwinkel:

Opleidingen tot verkoper (fiets & brommer)

Wie als verkoper van fietsen en brommers c.q. scooters wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding eerste fietstechnicus volgen en afronden. Tijdens deze vervolgopleiding tot fietsenmaker is er ook veel aandacht voor de verkoop van fietsen en brommers. Over het algemeen zijn het de fietsenmakers zelf die ook verantwoordelijk zijn voor de verkoop in de winkel. Het is daarom belangrijk dat je niet alleen handig bent met fietsen en brommers, maar ook dat je commercieel inzicht hebt en de juiste gesprekstechnieken beheerst. Daarnaast moet je over de nodige kennis beschikken, zodat je klanten op een goede manier kunt adviseren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een verkoper (fiets & brommer) werkzaam kan zijn

Een verkoper van fietsen en brommers zal over het algemeen werkzaam zijn voor een fietsenwinkel. Binnen veel fietsenwinkel worden zowel fietsen als bromfietsen verkocht. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat dit per rijwielwinkel kan verschillen. Daarnaast is het denkbaar dat een verkoper van fietsen en brommers werkzaam is als ondernemer. Omdat fietsen en brommers tegenwoordig in ander soort winkels verkocht kunnen worden kan een verkoper van fietsen en brommers eigenlijk overal wel werkzaam zijn binnen de detailhandel. Zoals eerder omschreven worden fietsen en brommers tegenwoordig veel verkocht via het internet. In dat opzicht kan een verkoper van fietsen en brommers wellicht gezien worden als internetondernemer.

Competenties verkoper (fiets & brommer)

De belangrijkste competentie van een verkoper van fietsen en bromfietsen is de vakinhoudelijke kennis van fietsen en bromfietsen, omdat een verkoper anders geen goed advies kan geven aan consumenten. Daarnaast moet een verkoper beschikken over een commerciële instelling, omdat verkoopwerkzaamheden alles te maken hebben met commerciële activiteiten. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een verkoper gezien kan worden als vertegenwoordiger. Een vertegenwoordiger is een commercieel medewerker in de buitendienst. Als een verkoper van fietsen en bromfietsen werkzaam is als ondernemer is het belangrijk dat de verkoper kan onderhandelen en netwerken. Omdat verkoopwerkzaamheden alles te maken hebben met advieswerkzaamheden kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, motiveren, presteren, klantvriendelijkheid en service. Als een verkoper ook werkzaam is als fietsenmaker moet de verkoper ook aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoper (fiets & brommer)

Het arbeidsmarktperspectief als verkoper van fietsen en bromfietsen is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast kan een verkoper van fietsen en bromfietsen op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven. Een verkoper van fietsen en bromfietsen kan ook gewoon een fietsenmaker betreffen, die verantwoordelijk is voor verkoopwerkzaamheden. Zoals eerder omschreven is het verkopen van fietsen en bromfietsen niet alleen voorbehouden aan fietsenwinkels of bromfietswinkels. Er zijn als verkoper van fietsen en bromfietsen geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het starten van een eigen winkel als ondernemer. Het beroep verkoper fietsen en bromfietsen is te specifiek om verdere doorgroeimogelijkheden te kunnen benoemen. De doorgroeimogelijkheden zijn ook afhankelijk van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties. Over het algemeen kunnen goede verkopers op veel manieren doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoper (fiets & brommer)

Als verkoper zijn er geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook kan je verantwoordelijk zijn voor meerdere taken, zoals eerder omschreven. Wanneer je alleen aangenomen bent voor de verkoop kan het zijn dat een deel van je salaris bestaat uit bonussen, wanneer je een bepaalde omzet gerealiseerd hebt als verkoper. Echter zullen de meeste verkopers ook gewoon fietsenmaker zijn. Het salaris van een verkoper van fietsen en brommers zal doorgaans ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand liggen afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel erg verschillen per soort werkgever en verkoper. Een goede verkoper verdient doorgaans stukken meer dan een matige verkoper, omdat deze bijdraagt aan een belangrijk onderdeel van de winkel namelijk: omzet genereren.

Mijnzzp.nl