Team Mijnzzp

Algemene informatie over de tweewielerbranche

Er zijn binnen Nederland ongeveer 2000 fietsenmakers actief (geen bron) maar het aantal verkooppunten voor nieuwe fietsen en brommers is vele malen hoger omdat nieuwe fietsen tegenwoordig overal wel te koop zijn zoals via het internet en bouwmarkten. Na de tweede wereldoorlog waren er binnen Nederland ongeveer 12.000 fietsenmakers maar dat aantal is inmiddels fors afgenomen. Binnen Nederland bezit ongeveer 85 procent van de bevolking één of meerdere fietsen en worden er per jaar ongeveer 1 miljoen nieuwe fietsen verkocht. De gezamenlijke jaaromzet van nieuwe fietsen binnen Nederland bedraagt ongeveer 800 miljoen euro. Ruim 8 miljoen Nederlanders maken per jaar minimaal één of meerdere recreatieve fietstochten van minimaal één uur. De gemiddelde lengte van een recreatieve fietstocht is 20,5 kilometer. De zondag is veruit de populairste dag voor een recreatieve fietstocht. Nederland kent ongeveer 86.000 kilometer aan fietspaden waarvan 32.000 vrijliggend is. Binnen Nederland zijn er ongeveer één miljoen geregistreerde brom- en snorfietsen en is de scooter het populairst gemotoriseerde voertuig in steden. Brommers zijn de populairste vervoersmiddellen in de meer afgelegen gebieden.

Carrièremogelijkheden binnen de tweewielerbranche

De carrièremogelijkheden binnen de tweewielerbranche zijn over het algemeen beperkt maar natuurlijk kun je als fietsenmaker of bromfietsmaker vroeg of laat je eigen winkel beginnen wanneer je voldoende ervaring opgedaan hebt. Er is zeker een tekort aan goed opgeleide fietsenmakers en bromfietsmakers. De laatste jaren geven consumenten steeds meer geld uit bij een fietsenmaker omdat de fietsen duurder geworden zijn wat mede komt door de opkomst van de elektrische fiets. Ook geven consumenten meer geld uit aan accessoires voor de fiets. Over het algemeen is een afgeronde Mbo-opleiding voldoende om als fietsenmaker aan het werk te kunnen.

Opleidingen en cursussen tweewielerbranche

Wie binnen de tweewielerbranche wil gaan werken zal over het algemeen voldoende hebben aan een afgeronde Mbo-opleiding. Wie zelf een fietsenwinkel wenst te starten zal eerst voldoende ervaring moeten opbouwen en wellicht extra opleidingen moeten volgen zodat de overlevingskansen als ondernemer vergroot worden. Er zijn relatief veel fietsenmakers die het niet lang volhouden. Er is een ruim aanbod aan gevarieerde opleidingen en cursussen van verschillend niveau die een werknemer kunnen helpen als aanstaande ondernemer.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de tweewielerbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de tweewielerbranche

Wie wenst te starten als zelfstandig fietsenmaker zal zich goed moeten laten voorlichten om succesvol te kunnen zijn als ondernemer. Het vak fietsenmaker houdt zeker meer in dan het alleen kunnen repareren van fietsen. Er zijn relatief veel nieuwe starters die er weer snel mee stoppen omdat de inkomsten uit verkoop en reparatie in de praktijk tegen blijken te vallen. Ook is de concurrentie van webwinkels en andere verkooppunten inmiddels groot te noemen. De klassieke fietsenmaker is ook een goede adviseur en werkt klantgericht. Vooral op het gebied van service is er als reguliere fietsenmaker veel te winnen op internetwinkels en bouwmarkten omdat deze nauwelijks service bieden. Er zijn voldoende informatiebronnen waar je als startende ondernemer informatie kunt inwinnen zoals de kamer van koophandel en verschillende brancheorganisaties.

Informatie over de tweewielerbranche op Mijnzzp

Ondanks dat de tweewielerbranche op Mijnzzp.nl zeker niet de grootste branche is krijgen wij dagelijks veel bezoekers op de beroepen in de branche. Vooral het beroep fietsenmaker is zeer populair en trekt dagelijks vele bezoekers. Wij hebben alle beroepen uitgebreid omschreven en voorzien van vaste teksten zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. Tevens zijn alle beroepen voorzien van één of meerdere filmpjes.

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties