Opleiding tot Fietsenmaker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingFietstechnicus (Mbo 2)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingFiliaalmanager (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround fietsenmaker

Wie allround fietsenmaker wil worden kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste fietstechnicus binnen de mobiliteitstechniek. Tijdens deze opleiding leer je onder andere zelfstandig diagnoses stellen, analyseren en repareren van fietsen. Daarnaast is er aandacht voor verkooptechnieken en het kunnen adviseren van klanten, omdat dit als fietsenmaker belangrijk is. Maar denk ook aan voorraadbeheer, inkopen en het voeren van marketingactiviteiten. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding zal je meestal vier dagen in de week werken bij een fietsenmaker en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Gedurende de opleiding zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen, onder begeleiding van je leermeester en stagebegeleider van school. Alle losse praktijkexamens samen met je theorie-examens vormen het uiteindelijke diploma eerste fietstechnicus. Tegenwoordig is er tijdens de opleiding ook veel aandacht voor ondernemerschap, omdat je als fietsenmaker in veel gevallen vroeg of laat wellicht je eigen fietsenwinkel zal starten.

Opleidingsduur en niveau allround fietsenmaker

De Mbo-opleiding eerste fietstechnicus zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround fietsenmaker

Na het behalen van de Mbo-opleiding eerste fietstechnicus niveau drie is het mogelijk om door te groeien tot een gerichte Mbo-opleiding niveau vier, zoals de Mbo-opleiding ondernemer detailhandel. De opleiding ondernemer detailhandel is zeker geschikt wanneer je wil gaan werken als filiaalmanager, of wanneer je van plan bent een eigen fietsenwinkel te starten.

Vooropleiding allround fietsenmaker

De meeste scholen verwachten minimaal eerst het Mbo-diploma fietstechnicus niveau twee, voordat je kan door groeien tot de Mbo-opleiding eerste fietstechnicus niveau drie. Wanneer je niet beschikt over het diploma fietstechnicus niveau twee is het in de meeste gevallen wel mogelijk om een intakegesprek te voeren om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn. Het is wel aan te raden om eerst de Mbo-opleiding fietstechnicus op niveau twee te volgen, omdat tijdens die opleiding de basis geleerd zal worden als fietsenmaker.

Mijnzzp.nl