Medewerker groen en cultuurtechniek

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker groen en cultuurtechniek
Werken als medewerker groen en cultuurtechniek
Wat is cultuurtechniek
Wat doet een medewerker groen en cultuurtechniek:
Opleiding groen & cultuurtechniek:
Medewerker groen- en cultuurtechniek:
Opleidingen tot medewerker groen en cultuurtechniek
Bedrijven waar een medewerker groen en cultuurtechniek werkzaam kan zijn
Competenties medewerker groen en cultuurtechniek
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker groen en cultuurtechniek
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker groen en cultuurtechniek
Eigen bedrijf starten als Medewerker groen en cultuurtechniek
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker groen en cultuurtechniek

Beroep medewerker groen en cultuurtechniek

Een medewerker groen en cultuurtechniek heeft de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van uiteenlopende groen- en cultuurtechnische werkzaamheden. In de meeste situaties maakt een medewerker groen en cultuurtechniek gebruik van verschillende landbouwmachines en landbouwvoertuigen. De werkzaamheden vinden vrijwel altijd plaats in de buitenlucht, waarbij de nadruk ligt op het verzorgen van groen in onder meer plantsoenen, speelterreinen, sportvelden en parken. Het draait dus om het onderhoud en verzorging van groen in allerlei openbare ruimtes. Een medewerker groen en cultuurtechniek heeft specifieke kennis over planten en bomen, maar ook over de bodem. Dat is nodig om het groen in openbare ruimtes te verzorgen. Naast het gebruik van landbouwmachines en landbouwvoertuigen om bijvoorbeeld gras in een berm te maaien, geldt dat er ook sprake is van het verrichten van onderhoud aan deze machines. Een medewerker groen en cultuurtechniek weet hoe de machines op een juiste manier in te stellen. Bij het gebruik van een grasmaaimachine is het belangrijk om de maaier op de juiste hoogte in te stellen. Het behoort ook tot de vakinhoudelijke kennis om met andere gereedschappen en machines om te gaan, zoals met waterpassen en landmeters. Naast het onderhouden en verzorgen van groen in openbare ruimtes kan een medewerker groen en cultuurtechniek eveneens betrokken zijn bij de aanleg van groen. In dat kader is er onder meer sprake van werkzaamheden die betrekking hebben op het plannen en uitvoeren van bijvoorbeeld een park of speelterrein. De werkzaamheden vinden in de openbare ruimte plaats en kan gericht zijn op de agrarische sector.

Werken als medewerker groen en cultuurtechniek

Een medewerker groen en cultuurtechniek heeft dus met groen, grond en infra te maken in de openbare ruimte. Omdat er bij de uitvoering van werkzaamheden vaak gebruik wordt gemaakt van landbouwmachines is de benaming van landbouwmachinist van toepassing. Zo bestaan de werkzaamheden onder meer uit het maaien van bermen langs de weg net als het onderhouden van sloten. Ook het onderhoud van plantsoenen en bossen valt onder de taken. In dat opzicht is er ook een verband te leggen met het beroep boswachter net als met het beroep wegwerker en medewerker plantsoenendienst. In het kader van het onderhoud van machines geldt dat er een relatie is met andere functies, zoals met die van monteur, onderhoudsmonteur en onderhoudstechnicus. Bij het onderhoud van parken en plantsoenen houdt een medewerker groen en cultuurtechnicus zich ook bezig met het verzorgen van bomen. Er is dan sprake van het uitvoeren van werkzaamheden als boomverzorger. Bij het aanleggen van bestrating als onderdeel van het uitvoeren van een plan voor een park met wandelpaden is er sprake van het uitvoeren van de werkzaamheden in de functie van stratenmaker. Bij het verzetten van grond voert een medewerker groen en cultuurtechnicus de werkzaamheden van een machinist grondverzet uit. Andere werkzaamheden zijn onder meer het onderhouden van sportvelden en openbare speelterreinen.

Wat is cultuurtechniek

Cultuurtechniek is van oorsprong vooral gericht op de agrarische sector en meer specifiek landbouw. Tegenwoordig is deze rol verder uitgebreid binnen natuurbeheer. Het draait hierbij om de techniek die gericht op het in cultuur brengen en in stand houden van openbaar groen. Er zijn daarin meerdere deelgebieden en doelen te onderscheiden, zoals het doel om grond te verbeteren, maar ook om maatregelen te nemen ten aanzien van waterbeheersing. Binnen het kader van natuurbeheer zijn er steeds vaker medewerkers groen en cultuurtechniek aan het werk. Bijvoorbeeld om een oever op een natuurvriendelijke manier aan te leggen, zodat flora en fauna meer ruimte krijgen om te groeien en te bloeien. Zo is het een van de taken om mee te helpen aan oplossingen voor diverse problemen in de natuur. Bijvoorbeeld om meer biodiversiteit te creëren of om het probleem van wateroverschotten aan te pakken. Op het gebied van waterbeheersing is er een link te leggen met het beroep van waterbouwer of waterbouwkundige.

Wat doet een medewerker groen en cultuurtechniek:

  • Grasmaaien
  • Berm maaien
  • Grond verzetten
  • Openbaar groen onderhouden
  • Machines besturen
  • Gereedschappen gebruiken
  • Groenplan maken
  • Groenplan uitvoeren
  • Waterbeheersing
  • Biodiversiteit creëren
  • Bomen verzorgen
  • Bodembewerking
  • Beheer openbaar groen

Opleiding groen & cultuurtechniek:

Medewerker groen- en cultuurtechniek:

Opleidingen tot medewerker groen en cultuurtechniek

Er is voor het beroep medewerker groen en cultuurtechniek een specifieke opleiding op mbo-niveau beschikbaar. Het betreft hier de mbo-opleiding medewerker groen en cultuurtechniek op mbo-niveau 3. Een andere geschikte opleiding is een mbo-opleiding allround vakman GWW. Binnen de opleiding is er veel aandacht voor algemene vakken, zoals Nederlands, wiskunde en rekenen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een medewerker groen en cultuurtechniek werkzaam kan zijn

Er zijn uiteenlopende bedrijven waar het mogelijk is om als medewerker groen en cultuurtechniek aan het werk te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hovenier net als aan bosbouwbedrijven of aan algemene civiele bedrijven. Zo is het eveneens mogelijk om binnen de waterbouw werkzaam te zijn of om als kraanmachinist aan de slag te gaan bij een milieuorganisatie of waterschap. Verder zijn er mogelijkheden om voor een gemeente te werken of voor een onderhoudsbedrijf aan de slag te gaan.

Competenties medewerker groen en cultuurtechniek

Een medewerker groen en cultuurtechniek dient naast kennis over bomen, planten en grond ook over specifieke vaardigheden te beschikken. Zo dien je bijvoorbeeld aangemerkt te kunnen worden als monteur mobiele werktuigen in verband met de verantwoordelijkheid om algemene onderhoudswerkzaamheden aan machines uit te voeren. Je werkt veel met grote machines en daarom is zorgvuldig werken van belang net als oog hebben voor de veiligheid. Met betrekking tot de aanleg en het onderhoud is het in het kader van werkvoorbereiding van belang om goed te kunnen plannen en organiseren. Verder is er doorgaans sprake van het werken in teamverband, zodat samenwerken belangrijk is net als het goed kunnen communiceren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker groen en cultuurtechniek

Er is veel vraag naar medewerkers groen en cultuurtechniek, zodat het arbeidsmarktperspectief wat dat betreft uitstekend is te noemen. Er is altijd aandacht nodig voor groen in openbare ruimtes, net als voor waterbeheersing en biodiversiteit. Dat verandert in de toekomst niet, zodat er voldoende werk beschikbaar blijft voor medewerkers groen en cultuurtechniek. Ten aanzien van de mogelijkheden om door te groeien, geldt dat de opties daarbij afhankelijk zijn van het opleidingsniveau, werkervaring en ambities. Zo is het denkbaar dat het mogelijk is om de functie van ploegbaas te vervullen bij grote opdrachten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker groen en cultuurtechniek

Het salaris van een medewerker groen en cultuurtechniek bevindt zich gemiddeld tussen 2.000 en 2.500 euro bruto per maand. De werkervaring en het opleidingsniveau hebben invloed op het salaris. De andere arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van of een medewerker groen en cultuurtechniek bij een bedrijf of bij een overheidsinstantie werkzaam is. Er zijn namelijk uiteenlopende cao’s van toepassing.

Eigen bedrijf starten als Medewerker groen en cultuurtechniek

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker groen en cultuurtechniek, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker groen en cultuurtechniek

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker groen en cultuurtechniek bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker groen en cultuurtechniek.

Mijnzzp.nl