Dierenopzetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierenopzetter
Werken als dierenopzetter
Waarom dieren opzetten?
Wat is taxidermie?
Film: Wat doet een dierenopzetter:
Film: Dierenopzetter:
Opleidingen tot dierenopzetter
Bedrijven waar een dierenopzetter werkzaam kan zijn
Competenties dierenopzetter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenopzetter
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenopzetter
Eigen bedrijf starten als Dierenopzetter
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenopzetter

Beroep dierenopzetter

Een dierenopzetter is een preparateur, die zich heeft gespecialiseerd in het prepareren en conserveren van dode dieren. Het beroep dierenopzetter komt niet veel voor, maar is wel een echt beroep en bestaat dus voornamelijk uit het opzetten van verschillende dode dieren. Een dierenopzetter werkt in een atelier met verschillende soorten gereedschappen om dode dieren op te kunnen zetten. Een dierenopzetter begint doorgaans met het opblazen van een dier, zodat de huid losgemaakt kan worden van het vlees en de ingewanden verwijderd kunnen worden. Het is belangrijk dat de huid of vacht, klauwen en andere specifieke uiterlijke kenmerken niet beschadigd raken, omdat het dier anders niet meer te gebruiken is. Enkele onderdelen worden altijd vervangen, zoals de ogen, omdat ze niet te conserveren zijn. Om een dierenhuid goed te kunnen conserveren zal een dierenopzetter de huid onderdompelen in alcohol met een percentage van minimaal zesennegentig procent, om uitval van haren en veren te voorkomen. Het prepareren van dieren is aan te merken als specialistische werkzaamheden, die alleen op een goede manier uitgevoerd kunnen worden door ervaren dierenopzetters die beschikken over de juiste kennis en ervaring. Als dierenopzetter is het belangrijk om dieren zo te conserveren dat ze na het conserveren springlevend lijken. Het maakt verder niet uit om welk doel dieren precies opgezet worden. Het opzetten van dieren kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan diereigenaren die een huisdier willen kunnen herinneren, aan wetenschappelijke doeleinden of aan educatieve redenen. Als dieren opgezet worden voor wetenschappelijk gebruik noemt men dit ook wel zoölogisch specimen. Zoölogisch specimen kan bijvoorbeeld betrekking hebben op vogels, insecten, reptielen, roofdieren en herkauwers. Ook skeletmateriaal van dieren behoort tot de noemer zoölogisch specimen.

Werken als dierenopzetter

Een ander woord voor een dierenopzetter is ook wel preparateur. De term taxidermist wordt ook wel gebruikt. Er bestaan verschillende conserveringstechnieken die om wisselende redenen toegepast worden. Eén van de technieken wordt balgen genoemd. Het balgen is een goedkopere manier van conserveren met als doel het dierenlichaam te conserveren voor onderzoek. Deze techniek wordt niet gebruikt voor het tentoonstellen van dieren. Een dierenopzetter zal een dierenhuid zo opbouwen dat het dier niet van echt te onderscheiden zal zijn en gebruikt hiervoor verschillende materialen zoals hout, vlasvezels, polyester, pleister en papierdeeg. Een dierenopzetter kan in opdracht werken van een museum, maar ook zeker in eigen opdracht werkzaam zijn en de opgezette dieren verkopen. Het zijn vooral museums en onderzoeksinstellingen, die gebruikmaken van geprepareerde dieren om educatieve redenen of voor wetenschappelijk onderzoek. Zoals eerder omschreven kan een dierenopzetter ook werken met skeletmateriaal van dieren. In dat geval kan het ook voorkomen dat een dierenopzetter te maken heeft met een paleontoloog. Een paleontoloog is een wetenschapper die onderzoek uitvoert naar botten van prehistorische dieren, zoals dinosaurussen. Daarnaast kan een dierenopzetter samenwerken met zoölogen.

Waarom dieren opzetten?

Het opzetten van dieren kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Denk aan mensen die hun huisdieren tastbaar willen blijven kunnen herinneren, maar denk ook aan museums die bepaalde tentoonstellingen houden met dieren. Daarnaast kan er sprake zijn van jagers die hun geschoten dieren zien als jachttrofeeën. Wanneer het bijzondere dieren betreft zoals dieren die bijna niet meer voorkomen kan er ook gedacht worden aan wetenschappelijke kennis en/of onderzoek. Het opzetten van dieren komt al heel lang voor en kan voor iedereen persoonlijk redenen hebben. Zoals eerder omschreven kan een dierenopzetter verschillende dieren opzetten. Enkele voorbeelden zijn paarden, honden, katten en vogels. Een dierenopzetter mag niet zomaar alle dieren prepareren, omdat het prepareren van bepaalde dieren niet zomaar toegestaan is. Dit betreft vooral dieren, die in het wild voorkomen. Wilde dieren mogen alleen onder bepaalde omstandigheden geprepareerd worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een dood dier gevonden hebben in de vrije natuur. In alle gevallen is het belangrijk om eerst na te gaan of bepaalde dieren geprepareerd mogen worden. Meer informatie hierover is opgenomen binnen de wet natuurbescherming.

Wat is taxidermie?

Taxidermie is een ambachtelijke kunstvorm die zich bezighoudt met het prepareren en opzetten van dieren om ze in een natuurgetrouwe, levensechte staat te behouden. Het woord "taxidermie" is afgeleid van de Griekse woorden "taxis" wat "rangschikking" betekent, en "derma" wat "huid" betekent.

Bij taxidermie wordt de huid van een dier verwijderd en geconserveerd, terwijl het natuurlijke lichaamsvolume en de vorm behouden blijven. Het dier wordt vervolgens opgevuld met verschillende materialen, zoals watten, stro, schuim of klei, om de juiste vorm en proporties te behouden. De ogen van het dier worden vervangen door glazen ogen, en het gezicht en andere details worden gereconstrueerd met behulp van klei of andere materialen.

De taxidermist gebruikt verschillende technieken en hulpmiddelen om de huid strak en glad te maken en om het dier in een natuurlijke houding te plaatsen. Het doel is om een realistische weergave van het dier te creëren, waarbij elk detail, zoals de vacht, de veren, de schubben of de snavel, zo getrouw mogelijk wordt gereproduceerd.

Taxidermie wordt vaak gebruikt voor educatieve, wetenschappelijke, artistieke of decoratieve doeleinden. Het kan worden toegepast op allerlei dieren, van vogels en zoogdieren tot vissen en reptielen. Hoewel taxidermie veelal wordt geassocieerd met het opzetten van dieren die zijn gestorven, kan het ook worden toegepast op levende dieren voor tentoonstellingsdoeleinden, waarbij de gezondheid en het welzijn van het dier altijd voorop moeten staan.

Film: Wat doet een dierenopzetter:

Film: Dierenopzetter:

Opleidingen tot dierenopzetter

Er bestaan enkele opleidingen c.q. cursussen die gericht zijn op het beroep dierenopzetter, maar over het algemeen zal het opzetten van dieren in de praktijk geleerd moeten worden. Het is wel mogelijk om een taxidermie opleiding te volgen. Een taxidermist opleiding is ook als cursus te volgen gericht op het dieren opzetten beroep. Het opzetten van dieren is een secuur werk dat veel discipline zal vragen. Het beroep dierenopzetter zal niet voor iedereen geschikt zijn, omdat het natuurlijk ook bepaalde mindere kanten kent zoals het verwijderen van de vacht. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dierenopzetter werkzaam kan zijn

Een dierenopzetter zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Een dierenopzetter kan voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan particulieren, museums, onderzoeksinstellingen en aan universiteiten. Daarnaast kunnen dierenopzetters eigen dode dieren inkopen om te kunnen verkopen.

Competenties dierenopzetter

De belangrijkste competentie van een dierenopzetter is het secuur kunnen werken, omdat het prepareren van dieren niet makkelijk is. Daarnaast moet een dierenopzetter over veel concentratievermogen beschikken. Ook stressbestendigheid is een belangrijke competentie van een dierenopzetter. Omdat een dierenopzetter voor verschillende opdrachtgevers werkzaam is moet een dierenopzetter beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook de hygiëne speelt een grote rol bij het prepareren van dieren. De juiste kennis van wet- en regelgeving is belangrijk als dierenopzetter, omdat er sprake is van beschermde diersoorten, die niet zomaar verkocht of verhandeld mogen worden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, samenwerken, kritisch, discipline, anatomie, biologie, fysiologie, plannen en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenopzetter

Voor het beroep dierenopzetter kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat een dierenopzetter over het algemeen werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en er geen vacatures te vinden zijn voor dit beroep. De doorgroeimogelijkheden voor een dierenopzetter liggen in het werken aan naamsbekendheid, zodat je meer opdrachten zal verkrijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenopzetter

Wie als zelfstandig ondernemer werkzaam is zal de arbeidsvoorwaarden zelf bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep omdat de meeste dierenopzetters in opdracht zullen werken en een vaste vergoeding zullen vragen die per diersoort verschillend kan zijn. Het inkomen zal dus sterk afhankelijk zijn van het aantal opdrachten dat verkregen zal worden.

Eigen bedrijf starten als Dierenopzetter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenopzetter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierenopzetter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenopzetter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenopzetter.

Mijnzzp.nl