Geriatrie verpleegkundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep geriatrie verpleegkundige
Werken als geriatrie verpleegkundige
Somatische geneeskundige en psychosociale begeleiding
Enkele belangrijke taken geriatrie verpleegkundige:
Opleiding geriatrie en gerontologie:
Geriatrische revalidatie:
Opleidingen tot geriatrie verpleegkundige
Bedrijven waar een geriatrie verpleegkundige werkzaam kan zijn
Competenties geriatrie verpleegkundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als geriatrie verpleegkundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris geriatrie verpleegkundige
Eigen bedrijf starten als Geriatrie verpleegkundige
Boekhoudprogramma vergelijken Geriatrie verpleegkundige

Beroep geriatrie verpleegkundige

Een geriatrie verpleegkundige is een verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in de zorg van kwetsbare ouderen. Een geriatrie verpleegkundige heeft dan ook met ouderen patiënten te maken die meestal die een hoge leeftijd hebben. Daarnaast hebben deze kwetsbare patiënten van hoge leeftijd meestal meerde aandoeningen tegelijk zoals lichamelijke aandoeningen, psychische en/of sociale aandoeningen. Enkele specifieke voorbeelden van aandoeningen die binnen de geriatrie vallen zijn mobiliteitsproblemen, continentieproblemen, eenzaamheid, geheugenproblematiek, somberheid en polyfarmacie (vijf of meer medicijnen tegelijkertijd). In het kort kunnen we de werkzaamheden van een geriatrie verpleegkundige het beste omschrijven als het stellen van een verpleegkundige diagnose en het maken van een verpleegplan. Omdat een geriatrie verpleegkundige met patiënten werk die een hoge leeftijd hebben krijgt een geriatrie verpleegkundige ook te maken met patiënten die in de laatste fase van hun leven zijn aangekomen. Het kunnen bieden van palliatieve behandelingen als geriatrie verpleegkundige speelt binnen het beroep dan ook een belangrijke rol. Palliatieve behandelingen hebben betrekking op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van pijn en eventuele andere klachten. Bij palliatieve behandelingen staat de kwaliteit van het leven voorop. Als geriatrie verpleegkundige heb je dus te maken met patiënten waarbij de zorgvraag acuut en levensbedreigend is. In de meeste gevallen zal je samenwerken met verschillende verzorgers en medisch specialisten, die allemaal op verschillende manieren verantwoordelijk zijn voor het bieden van zorg. Daarnaast kan een geriatrie verpleegkundige te maken krijgen met geestelijk verzorgers als patiënten daar behoefte aan hebben. Geestelijk verzorgers zijn gespecialiseerd in het voeren van gesprekken met betrekking tot levensbeschouwing. Ook het informeren van familieleden en mantelzorgers behoort meestal tot de werkzaamheden.

Werken als geriatrie verpleegkundige

Als geriatrie verpleegkundige ben je dus een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg van ouderen die in veel gevallen meerdere aandoeningen hebben. Een geriatrie verpleegkundige maakt onderdeel uit van een interdisciplinair behandelteam, dat uit diverse medische specialisten kan bestaan zoals een specialist ouderengeneeskunde, klinisch geriater, neuropsycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en geestelijk verzorger. Het is de geriatrie verpleegkundige die de zorg zal coördineren binnen dit team. Als geriatrie verpleegkundige ben je zelf ook verantwoordelijk voor het bieden van zorg, echter moet deze zorg meer gezien worden als het bieden van psychosociale begeleiding. Psychosociale begeleiding is een combinatie van psychische problemen en sociale problemen. Ook het informeren en begeleiden van eventuele mantelzorgers is specifiek een taak die toebehoort tot de geriatrie verpleegkundige. Inlevingsvermogen is belangrijk als geriatrie verpleegkundige, omdat je meestal te maken hebt met patiënten en familie die een moeilijke periode doormaken.

Somatische geneeskundige en psychosociale begeleiding

De werkzaamheden van een geriatrie verpleegkundige moeten dus aangemerkt worden als brede werkzaamheden met betrekking tot de zorg van ouderen. Een geriatrie verpleegkundige is niet alleen gespecialiseerd in somatische geneeskundige maar juist ook in psychosociale begeleiding en functionele en sociale begeleiding waarmee ouderen te maken kunnen krijgen. Ook het actief meewerken aan de zelfredzaamheid van patiënten is een belangrijke taak van een geriatrie verpleegkundige. Natuurlijk is een geriatrie verpleegkundige ook verantwoordelijk voor het bieden van medische zorg, zoals het toedienen van medicatie, het verwisselen van verband en het geven van injecties. Andere werkzaamheden hebben betrekking op het wassen van patiënten, het helpen aankleden en het assisteren bij het eten.

Enkele belangrijke taken geriatrie verpleegkundige:

  • Het begeleiden van patiënten.
  • Het begeleiden van mantelzorgers.
  • Het beoogde resultaat van de multidisciplinaire zorg formuleren.
  • Het beoogde resultaat van de verpleegkundige zorg formuleren.
  • Het bieden van ondersteuning.
  • Het geven van voorlichting.
  • Het observeren van patiënten en signaleren van mogelijke problemen.
  • Het structureren van therapeutisch milieu.
  • Het vaststellen van verpleegkundige diagnoses.
  • Het verlenen van palliatieve en terminale zorg.
  • Het verpleegtechnisch handelen.

Opleiding geriatrie en gerontologie:

Geriatrische revalidatie:

Opleidingen tot geriatrie verpleegkundige

Het worden van een geriatrie verpleegkundige is alleen mogelijk als je al beschikt over het diploma verpleegkundige. Daarnaast moet er sprake zijn van een BIG-registratie en zal je een dienstverband moeten hebben met een zorginstelling of als zzp-er werkzaam moeten zijn. Het worden van een geriatrie verpleegkundige is alleen mogelijk door het volgen van de vervolgopleiding Geriatrie Verpleegkundige, die door verschillende opleidingsinstituten en ziekenhuizen aangeboden worden. De opleiding Geriatrie Verpleegkundige zal ongeveer dertien maanden in beslag nemen en kent ongeveer dertig scholingsdagen. Ook verpleegkundigen op Mbo-niveau kunnen de opleiding Geriatrie Verpleegkundige volgen. Zie voor meer informatie ook de beroepsvereniging V&VN Geriatrie & Gerontologie. Ook de boekhouding en de algemene administratie bijhouden is belangrijk als geriatrie verpleegkundige. Er zijn meerdere online boekhoudprogramma's voor de zorgsector beschikbaar.

Bedrijven waar een geriatrie verpleegkundige werkzaam kan zijn

Een geriatrie verpleegkundige is over het algemeen werkzaam binnen de polikliniek of op een geriatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. Daarnaast kan een geriatrie verpleegkundige werkzaam zijn binnen psychiatrisch ziekenhuis. Ook binnen universitair ziekenhuizen komt de afdeling geriatrie voor. Als geriatrie verpleegkundige kan ook werkzaam zijn binnen de thuiszorg of bijvoorbeeld werkzaam zijn binnen een huisartsenpraktijk.

Competenties geriatrie verpleegkundige

Als geriatrie verpleegkundige moet je over diverse belangrijke competenties beschikken, die aangeleerd worden door het volgen van de beroepsopleiding. In het algemeen zal communicatie een belangrijke rol spelen binnen de werkzaamheden. Ook inlevingsvermogen en geduld zijn twee belangrijke competenties, die niet onderschat moeten worden. Algemeen belangrijke woorden zijn maatschappelijk handelen, samenwerken, overleggen, plannen, organiseren, waakzaamheid, controleren, motiveren, professioneel, klinisch redeneren, luisteren, anticiperen, sociabiliteit, observeren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als geriatrie verpleegkundige

Het arbeidsmarktperspectief als geriatrie verpleegkundige is over het algemeen zeer goed te noemen, mits je beschikt over de juiste opleidingen. De vraag naar specialisten binnen de ouderzorg is groot te noemen. De doorgroeimogelijkheden als geriatrie verpleegkundige moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat anders de doorgroeimogelijkheden beperkt zullen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris geriatrie verpleegkundige

Een geriatrie verpleegkundige zal doorgaans onder de cao Ziekenhuizen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een geriatrie verpleegkundige zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2400 en 3100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Geriatrie verpleegkundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Geriatrie verpleegkundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Geriatrie verpleegkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Geriatrie verpleegkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Geriatrie verpleegkundige.

Mijnzzp.nl